Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Doky586 #14878 üzenetére

    TRIM és csupa nulla...

    Igen, közben már beismertem és azóta arra is rájöttem, hogy mi volt a félreértés:

    Egyszer, mikor nagyon csúnyán belassult a 840 Pro SSD-m, akkor látványosan segített neki az, hogy tesztképp végigírtam nullákkal. Ez volt a saját egyéni tapasztalatom így a TRIM generációval is, és korábban a TRIM korszak előtti SSD-kről is olvastam hasonlót, hogy volt, akinek ez segített (nekem is volt már SSD-m a TRIM előtti időkben is, de nem érdekeltek ennyire és általában meg is döglöttek, mire betömődtek, így nem volt velük hosszabb távú tapasztalatom, főleg nem az ilyen problémák kezelésében. :))).

    De tény az is, hogy alapvetően később terjedt el az automatikus hardware-es titkosítás, mint a TRIM.

    --- Szóval ez úgy kezdődött, hogy marha lassú lett a 840 Pro, elkezdtem tesztelni, végül írással is, majd egy faltól-falig történő zerofill-el bezárva, amit hagytam végigfutni, mikor láttam, hogy induláskor az is nagyon lassan megy neki, viszont ahogy fut, úgy egyre csak gyorsul. Végól pedig adtam neki egy második kör zerofill-t, ami alatt egyértelműen gyorsabb volt, mint először, így sikeresnek nyilvánítottam a kísérletet. ---
    Akkor ez számomra még rejtély volt, hogy mi történt előtte-közben-utána. Ezt követően frissítettem az SSD firmware-t és Secure Erase-t is adtam neki, azóta pedig nem volt vele hasonló probléma.

    Ma úgy sejtem, hogy a megoldás abban rejlett, hogy a szekvenciális írás || legyen az akár csupa egyes vagy nulla, netán véletlenszerű byte-ok, a lényeg, hogy nagy blokkokban írjunk az SSD-re || "töredezettségmentesíti" az SSD-t, amit a véletlenszerű kis írások "tördelhetnek" (ami ott és akkor valahogy nálam ténylegesen is bekövetkezett ; talán OS oldalon volt hiba, talán firmware oldalon, talán a kettő együtt okozott gondot, ezt nem tudom biztosan).

    -> Innen volt az a tapasztalatom, hogy segít a zerofill.
    ---> De!!! Deee!!! Egyébként tényleg segített is a maga módján!
    Az már egy másik kérdés, hogy arra a problémára sem ez volt a legjobb megoldás és hogy kicsit összekeveredett a dolog, mert nem ugyan azt éri el, mint a TRIM. Az az én téves feltételezésem volt, hogy van olyan okos az SSD vezérlő, hogy ha pl. 2Mb egy Erase blokk és valaki felír 2Mb-nyi nullát, akkor az SSD vezérlő odabent "töredezettségmentesítés" után töröl egy Erase Blokk-ot, de erre nagyon jól rámutattál, hogy a belső titkosítás miatt ez nem ilyen egyszerű és valószínűleg nem történik meg. Lehetne ilyen okos a vezérlő, kereshetné és a NAND-on egymás mellé mozgathatná a csupa nulla LBA-kat, hogy törölhesse a blokkot, csak épp titkosítva már nem nulla a nulla. Teljesen igazad volt. :R

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák