Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    Horror egy elég érdekes műfaj, mert talán nincs még ennyi subgenre sehol másutt, mint a horroron belül. Hogy pontosan mennyi, erről megoszlanak a vélemények.
    Stephen King szerint 3 szintje van a horroroknak (Gross-Out, Horror, Terror) de a Google dob találatot 8, 10, 12 subgenrere is a műfajon belül.

    Nekem pl a monster horror, ezen belül a sci fi horror eléggé bejön. Erre a legjobb példa az Alien, de szintén monster a Dracula is, hogy a klasszikusokat idézzem. Bár itt még tovább lehetne szedni vámpírosra, vagy zombisra a történetet, de akkor már tényleg kismillió különböző stílust kapnánk, ami szinte kezelhetetlen lenne.

    Aztán van a gore, amiről Ti is beszéltetek. Klasszikusa a Fűrész, de ott a Hostel is. Ezek eléggé messze állnak tőlem, nem is igazán szoktam ilyesmit nézni. De amúgy a Cannibal Holocaust, vagy az Evil Dead is gore, és bár ezt az alműfajt nem annyira kedvelem, Sam Raimi klasszikusa gyerekkorom óta az egyik kedvencem, ha horrorról van szó.

    A slasherek viszont bejövősek. Gyerekkori kedvencem, Freddy Krueger, vagyis a Nightmare on Elm street a legjobb példa erre. De slasher még a Halloween, és a Friday 13 is, hogy a klasszikusokat idézzem.

    Aztán vannak a démonos horrorok (Demonic Possession) erre az Exorcist a legjobb példa, de ide tartozik az Omen is a klasszikusok közül. Nekem szintén bejövős.
    Szerintem ebbe a subgenrebe még be lehet csúsztatni a paranormal/supernatural horrorokat, mint pl az Amityville Horror, Paranormal Activity, vagy a Conjuring. Ezekkel pl nem volt semmi bajom, sőt némelyik kifejezetten tetszett, pl a Conjuring.

    Szintén horror alműfaj a witchcraft erre példák a VVitch, A Blair Witch Projekt, A Rosemary Gyermeke, vagy a pár évvel ezelőtti Autopsy of Jane Doe. Ez utóbbi elég jól sikerült, kellően félelmetes volt, de witchraft movie még a Suspiria is, vagy a Jancsi és Juliska (Gretel and Hansel)
    Szerintem amúgy az egyik legfélelmetesebb műfaj a horroron belül, nekem ez a személyes kedvencem, a sci fi horroron kívül.

    Ami még kimaradt, az a horror vígjáték, vagy horror comedy. Ilyen a Shaun of the Dead, de ide tartozik a Scream (Sikoly) vagy az Evil Dead 2. része, az Army of Darkness is (szintén Sam Raimi) az Amerikai Farkasember Párizsban/Londonban, vagy Peter Jackson klasszikusa a Braindead is.

    Így szétbontva a műfajt, szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne szeretne ezt-azt egy kicsit a horroron belül, szóval nem kell a műfajt csuklóból kukázni, tartogat még meglepetéseket.
    Azt nem tudom pontosan, hogy a félelmet mi okozza a testben, de érdekes jelenség a fotelból megélni, a szoba biztonságában, hogy közben semmilyen valós veszély nem fenyeget. Olyan ez kicsit, mint az extreme sportok, csak ez lustáknak lett kitalálva ;] Most megyek, beteszem a The Quiet Place-t, ami ugyan durván logikátlan, de még mindig az egyik legjobb film a műfajon belül. Összefegyvernemben is.

Új hozzászólás Aktív témák