Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    Mononoke-hime
    A vadon hercegnője

    Hayao Miyazaki korábban látott animéje a Totoro után, kicsit félve ültem neki. Szerencsére elég gyorsan kiderült, hogy itt szó sincs kisgyerek meséről, az anime bővelkedik oszladozó tetemekkel, vérrel és levágott végtagokkal. Természetesen azért nem kell a végletekbe gondolkodni, a fókusz nem ezen van. Sőt, ez a rajzfilm kifejezetten színes, egyfajta óda a természet felé. Rengetek zöld, némi piros, erdők és mezők a fő színterek. No meg az ember pusztította szürke-fekete táj.

    Igen, a mondanivaló a természetvédelem, vagyis inkább a természettel való együtt élés, a harmónia. Amiért ez mégsem lesz teljesen klissés, azok a karakterek. Mindenki komplex, a saját értékrendjét hordozza, amiért képes hatalmas áldozatokat hozni. A "gonosz" emberi vezetők védelmezik a gyengéket, betegeket, erőt és bizonyos szinten hatalmat adnak a máshol rabszolga sorsban vagy háttérben szorított nőknek (és igen, ez még jóval a metoo kampány előtt), amíg a "jó" oldalt képviselő természet istenek, készek mindent és mindenkit feláldozni és leölni azért, hogy az embereket eltakarítsák az útból.

    A főszereplő is a két világ között evickél, emberként segíti a város lakóit, de félti és oltalmazza a természet oldalán harcolókat is. Sajnos a film vége nekem lóg a levegőbe, ki van mondva mindkét oldal számára, hogy a megoldás az arany középút, de valahogy ehhez én már túl cinikus vagyok. Egy filmélménynek mindenesetre jó volt, fiatalabb (csak ne túl fiatal) korba még kifejezetten ajánlottnak is tartanám.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák