- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geth
veterán
válasz thetompi #67799 üzenetére
Mit írt ki, amikor azt írod, hogy nem engedte átírni broadcast IP címre a portforward cél IP címet?
A régi Linksys router felületén egy nagyon egyszerű javascript validáció fogta meg az utolsó szegmensben a 255-ös értéket. Vagy letiltottam böngészőben a javascriptet, vagy a LAN-ra kisebb subnet maskot adtam meg (például 255.255.255.224 subnet maskot), igy a broadcast IP cím is "elcsúszott" (a subnetes példához 192.168.1.31 IP cím a broadcast).
Persze ha sikerül is átírni, nem biztos, hogy le is reagálja jól a firmware-je, nekem anno szerencsém volt -
lcdtv
tag
Sziasztok! Most kötötték be FTTH-n a netet. Előzőleg az alap csomagom volt és most azt mondták hogy 1000-s net lesz . Ezzel szemben csak 100/100 van. Szerelő azt mondta hogy másnapra lesz a sebesség megfelelő. Ahogy látom valami változott mert a 100/50 ről 100 lett a feltöltés is. Szólni kell valakinek vagy majd megjavul. ( Router bridge módban, de egyenesbe is próbáltam egy i5 gen 7 notebookal )
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
lcdtv
tag
válasz Intruder2k5 #67804 üzenetére
Úgy is van a kábelem volt xar. Azt hittem hogy a mikrotik hAP ac² csak max 500 tud de 980 röhögve vitte 11% proci terhelés mellett.
-
MODERÁTOR
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #67806 üzenetére
A Mikrotik nem HW-ből NAT-ol. Ebben van egy 4 magos ARM ami simán kirázza ezt a kisujjából.
-
törölt tag
válasz thetompi #67799 üzenetére
"Ha jól értelek a Digi routerrel, mivel nincs benne Arp binding, nem lehet Wake on Wan-t megvalósítani."
Így igaz.
A port-forwardot MasterMark már leírta, de bővebben:
Port-forwardnál a cél IP-be annak az eszköznek a(z) - célszerűen reservált (bérelt) - IP címét kell írni amit ébreszteni akarsz. A portszám majdnem mindegy, de célszerűen a 7-es vagy a 9-es (UDP) portokat szokták használni.
Ezeket beállítva működik is az ébresztés az Internet felől, de ARP-binding hiányában csak addig amíg az ARP tábla el nem felejti az ébresztendő gépet. (Értsd! A gép kikapcsolásától számolva letelik az ARP cache ideje.)Megoldás:
Szolgáltatói eszközt BRIDGE módba kérni és saját router.
(Vannak ARP-binding képes routerek (pl. TP-Link) ... nem tudom mely típusok, de láttam TP-Link routeren ARP-binding beállító táblát/funkciót.)Kerülőutak:
- Sok routerben van WOL funkció (p. ASUS), ehhez azonban az Internet felől be kell tudni jelentkezni a routerre, ami biztonsági oldalról nem szerencsés.
- Belső eszközzel pl. - ahogy korábban írták - NAS-on futtatott WOL "ébresztővel" ébreszteni a másik eszközt, hacsak nem pont a NAS-t akarod ébreszteni.
- Telefon/SMS otthon a gyereknek, nagymamának/nagypapának, hogy: Kapcsolja be az ébreszteni kívánt eszközt![ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
MasterMark
titán
válasz 4Grider #67812 üzenetére
Húha messziről indulunk.
A hardveres gyorsítás azt jelenti, hogy erre dedikált fix funkciós hardver egység van, akár külön chipen. (Szűken véve nem igényel CPU-t.)
Ha a CPU csinálja szoftveresen megoldva az általános ARM (vagy akármilyen) utasításkészletével, akkor az szoftveres.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
dchard
veterán
-
ekkold
őstag
válasz dchard #67814 üzenetére
A mikrotik saját drivere nem használja a hw nat-ot, helyette tudtommal egy szoftveres megoldást találtak ki (fasttrack/fastpath) ami drasztikusan csökkenti a NATolás processzorigényét. Fasttrack/fastpath-al 10...15% prociterheléssel viszi a gigabites netet, nélküle viszont 60...80%-is felmegy a prociterhelés (de megy neki izomból is).
Amúgy a mikrotikben van ARP tábla, és működik vele a 7-es és 9-es port ff:ff:ff:ff:ff:ff MAC addressre továbbítása (azt a megoldást egy hAPac2-n használom).
A mikrotik tud scriptből is WOL csomagot küldeni, de... 3 mikrotik eszközöm van, ebből csak kettőn működik: az RB951G-n és a hAPac-n, ezek fel tudják ébreszteni az otthoni NAS-t, a hAPac2 viszont nem tudja valamiért (pedig tudnia kellene - gondolom valami szoftver bug és majd javítják).
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
dchard
veterán
válasz ekkold #67815 üzenetére
Ez így igaz, csak a fastpath-ra azt mondani, hogy "kinyomja kisujjból" azért erős állítás, mert pont úgy csökkenti a processzor terhelést, hogy egy csomó lépcsőt egyszerűen kihagy, ami a csomagfeldolgozást és továbbítást illeti. Ettől gyorsabb. Openwrt-n / Linuxon a Flow offload pont ugyanezen az elven működik. Egyébként a Mikrotik is használ HW gyorsítást bizonyos modellekben, ebben pont nem.
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
ekkold
őstag
válasz dchard #67816 üzenetére
Azért ne mossuk össze a "HW gyorsítást" és a hw nat -ot. Avagy tudsz olyan mikrotik modellt belinkelni (vagy csak egy típusszámot mondani), ami hardveres NAT-ot használ?
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
dchard
veterán
válasz ekkold #67819 üzenetére
A kettő ebben a vonatkozásban szinoníma: azt jelenti hogy a csomagfeldolgozás bizonyos lépéseit fix funkciós egység végzi, nem pedig az applikációs processzor. A HW NAT sem azt jelenti, hogy a teljes csomagfeldolgozást fix funkciós egység hajtja végre. Ennek megfelelően a Tile platformra épülő MT routerekben van HW NAT, ha úgy tetszik, mivel a csomagfeldolgozás bizonyos részeit nem az általános célú processzor végzi (ellenkező esetben nem is lehetne ilyen gyors a platform ahhoz képest, hogy általános számítási teljesítményben nem túl acélos a Tile architektúra, de nem is arra való).
-
törölt tag
válasz dchard #67820 üzenetére
Ezzel az a "baj", hogy a ROS-ban nincs implementálva a HW gyorsított NAT így bármit tudjon is a vas egyelőre szimplán erőből SW alapon NAT-ol. Elvileg dolgoznak a HW gyorsított NAT-on de nincs még kész.
A Tilera alapú rendszerek azért (is) gyorsak mert a portok direktben a CPU által vannak kezelve, nincs switch chip.
A HW - NAT bizonyos tekintetben megkötöttségekkel jár, pl. a tűzfal tekintetébeben, ha lesz is max. a SOHO kategóriában tudom az MT-nél elképzelni.
A CCR sorozatban sincs HW-NAT!
[ Szerkesztve ]
-
gabe_
őstag
Ezzel a routerrel mekkora sebességre számíthatok ha ráteszem a digi 1000-es netére?
Netis WF2780 AC1200Sovány szakácsban sose bízz!
-
dchard
veterán
válasz #42556672 #67821 üzenetére
"A Tilera alapú rendszerek azért (is) gyorsak mert a portok direktben a CPU által vannak kezelve, nincs switch chip."
Nem igazán értem, hogy a switch chip hogy jön ide, semmi köze az L3/forwarding részhez. Azok a routerek, amikben van, azok sem a megléte miatt lassúak routing/forwarding szempontból...
A CCR sorozatban pedig bizonyos csomagfeldolgozási, forwarding, sőt bizonyos filterzési részek is offload-olva vannak fixfunkciós egységekre. Tőlem hívhatod ahogy akarod, ez akkor is hardveres gyorsítás. És ezek egy részébéből profiltál a NAT is.
Mondjuk ennél sokkal érdekesebb téma, hogy az újabb linux kernelek már biztosítanak standard lehetőséget akár szoftveres, akár fixfunkciós egységre történő offload-olásra is. Érdekes lesz látni, vajon a nagyobb gyártók, akik korábban mind valamilyen netfilter inkompatibilis megoldást alkalmaztak korábban, most változtatnak-e majd valamit. Abban azt hiszem mind egyetértünk, hogy egészségesebb volna, ha a mindenféle proprietary gányolt megoldások helyett lenne végre standard megoldás erre.
-
törölt tag
válasz dchard #67823 üzenetére
Nézz meg egy blokkdiagramot és megérted! A switch csoportok sebességét nézd a proci felé és látni fogod hol szűk az üveg nyaka. A Tilera alapú CCR-eknél minden port "Wire speed"-en látja a CPU-t.
Nem azt mondtam, hogy a Tilera-ban nincsenek HW egységek amiket ha használna a ROS nem lenne gyorsabb vagy CPU terhelésben jobb a Router, de NAT-hoz ezeket nem használja. A ROS-ban is elkezdtek HW gyorsítást használni ahol lehet pl. Ipsec, HW Offload a switch-nél, de ezek a NAT-ot nem érintik.
Elég régen az igényelt cuccok között van a HW-NAT, amint implementálják lesz visszhangja...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz 4Grider #67828 üzenetére
Szerintem meg nem tudod mirol beszelsz csak meglattad hogy Netis es röff.
gabe_: Itt van komplett teszt, google translate segit a nyelvi nehezsegekben. En inkabb azert nem ajanlanam mert nincs ra custom fw ha a gyari nem felelne meg. Ha elég 2 LAN port akkor MI Router 3G Padavannal. Korabban mart volt kollega ilyen routerrel itt, keress vissza topikban hatha tud tapasztalatot mondani.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
h1mpi
félisten
Sziasztok!
Új helyre költöztem és itt adott a DIGI az 1000-es nethez egy csúnyácska fehér "Fiber" feliratú routert.
Van egy FTTH Receiver (Luster), amibe bejön a net abból megy tovább a routerba.
Ehhez nem igazán akar 5 ghz-en csatlakozni egyik eszközöm se (gondolom azért mert nem tudja).
Van egy Tp-Link Archer C5 AC1200-as routerem, hogy tudom "kikerülni" a fehérkét vagy esetleg arra kell csatlakoznom?Fully electric lifestyle!
-
p00h
tag
Sziasztok,
új digi felhasználók lettünk 18.-ker-ben és gondom akadt router ügyben. Adott a digi által biztosított optikai csatis AN5506-02-FG modem/router és egy Xiaomi Mi router 3g. A 2-t szeretném úgy összehozni, hogy a digis igazából csak "modem" legyen (az optikai csati és telefon+tv miatt nem kihagyható), a wifit, ipket és mindent ami net a xiaomi ossza. Úgy tudom utóbbi egy fokkal komolyabb eszköz, elvileg nagyobb sávszélességet tud wifin átvinni mint egy alap eszköz és sok wifis kütyü lóg majd rajta, ezért úgy gondolom stabilabb lesz ha nem kiterjesztem a digit vele hanem csak a xiaomi kezeli a wifit, netet.
Mivel nem igazán értek hozzá, ebben kérném a segítségeteket hogyan tudom ezt megtenni? A digis eszközön nem találok bridge módot, akkor hogyan tudom a fent leírtakat elérni? Kapcsoljam ki a dhcp-t a digis eszközön és adjak fix ip-t a xiaominak? Vagy a xiaomin kell dhcp-t letiltani?
A Xiaomit sajnos be sem tudom konfigolni, úgy hiszem betesz neki az hogy másik routeren át kapja a netet, mikor az appal konfigurálnám azt mondja hogy: "the router connected currently isn't mi router" - mindezt miután átcsatlakozott a xiaomi routerhez. Ugyanakkor a xiaomi-ra csatlakozva is betölt minden weboldalt, szal csak működik már alapból vmennyire, de böngészőből sem tudok bele lépni mert jelszót kér... Most vettem újonnan hardveraprón, nem hiszem hogy gond lenne vele... Előre is köszi a segítséget! -
nagyúr
Ügyfélszolgálatnak telefon, átkéred az eszközt birdge módba, majd a saját routereden létrehozod a PPPoE kapcsolatot és elvégzed a többi beállítást.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Mr Bond 007
őstag
Dns kicsit halódik nálunk. (Salgótarján) Nektek jó?
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
-
Sonja
nagyúr
válasz Mr Bond 007 #67839 üzenetére
Nekem maga a NET szakad meg többször a mai nap (Google és Cloudflare DNS-t használok). Valami gubanc van a terheléssel?!
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
GgG91
tag
Sziasztok!
Minap vettem egy TP-Link Archer C1200 v2-es(fw:2.0.2) routert (mint utólag megtudtam nem életem döntése volt a döglődő SoC miatt SE!). Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy eddig akárhogy próbálkoztam, nincs rajta keresztül netem. Felhasználónév és jelszó stimmel, a régi routeremmel, a sajat gépem MAC címével csatlakoztam, így az újnál is azzal (is) próbálkoztam, de semmi. Próbálkoztam IPv6-tal is, és nélküle is, de semmi eredmény. Lenne ötletetek mit, hogy merre meddig állítsak?
Válaszotokat előre is köszönöm,
GgG91! -
GgG91
tag
válasz Mr.Csizmás #67845 üzenetére
Ha a Digi-s routerre gondolsz az bridge mode-ban van sztem, egy DIR-636L helyére vettem a TP-Linket
-
-
Watson12
újonc
Sziasztok!
A digi 1 hónappal ezelőtt átkötött optikára. Bridge üzemmód lett beállítva. Semmi gond nem volt addig, még át nem helyeztem a digis cuccokat. (Kábelek ki belőle, új helyen vissza) Azóta nem tudok netet lehelni az otthoni hálózatba. Egy gépre tudok szélessávú kapcsolatot összehozni, de ahogy a saját routert beiktatom, 651-es hibát jelez. Már minden beállítást megpróbáltam, én balga, új routert is vettem, de semmi. A digit felhívtam az ügyintéző hölgy azt mondta náluk minden rendben. Látja, hogy bridge kapcsolat van beállítva, nálam a hiba.. Hülye gondolat, hogy a kábelek széthúzása miatt esetleg a diginél is kellet volna valami újrainditás félét csinálni?
Vagy valami ötlet - konyhanyelven - mit próbáljak még ki? Köszi előre is..
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest