Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jazz

    veterán

    válasz Bazzzs #34194 üzenetére

    Ennyi. De ez egy 5 éves gyereknek is egyértelmű.:)

    Örülnél te (meg én is), ha egyszer egy érdemi vitát látnál....: :D

    A Vita: "A vita érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete, legalább két résztvevője eltérő állásponttal.
    A vita, az érvelés több társadalomtudomány eszköze és témája, például politika, retorika, filozófia, etika, jog, kommunikációelmélet, logika, pszichológia, stb.
    A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának.

    A vita szakaszai
    1. Konfrontációs szakasz: a véleménykülönbség felszínre kerül, a vitázók azonosítják egymást.
    2. Nyitó szakasz: a vitázók szerepei és elköteleződései nyilvánossá válnak. A vitatott állítások, és ezek bizonytalanságai elhangzanak, amelyek lehetővé teszi a véleménykülönbség feloldását.
    3. Érvelési szakasz: kritikai ellenvetések megtétele, ezek visszaverése vagy elfogadása.
    4. Záró szakasz: Közös következtetések, következmények: egy vita záródhat egyetértéssel, kompromisszummal, (ezek közös vonása, hogy a vitatkozó felek többé-kevésbé elfogadják a másik fél álláspontját) vagy a vitában félként részt nem vevő harmadik személy (például döntőbíró, bíró) döntésével végül a véleménykülönbség fennmaradása esetén sikertelenül (eldöntetlenül)."

    Szomorú, de ez általában nagyon-nagyon ritkán teljesül. Legtöbb esetben a párbeszédek meg sem közelítik a "vita" fogalmát. ;)

    (#34198) hokuszla: Sehol nem volt vita, de még csak a közelítése sem. :)

    [ Szerkesztve ]

    free your mind

Új hozzászólás Aktív témák