Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #32577792

    törölt tag

    - feltétlenül kerülendő a cukros likőrök, desszertborok, édes pezsgők fogyasztása, mert ezek nagyon megemelhetik a vércukorszintet;

    --az alacsony alkoholtartalmú, de malátacukrot tartalmazó sörök közepesen emelik a vércukrot, ezekből két dl-nyi mennyiség kb. 1/2 zsemlének felel meg;

    --szem előtt kell tartani, hogy az igen alacsony cukortartalmú száraz borok, száraz pezsgők, valamint a cukrot nem tartalmazó égetett szeszes italok (pálinka, brandy, vodka, whisky stb.), mivel az alkohol májenzim-méreg, blokkolják a glukoneogenezist, a keményítő glukózzá bontását. Tehát alkohol hatására a máj nem, vagy alig bocsát cukrot a keringésbe, ami abban az esetben, ha egyidejűleg nem kerül sor szénhidrát-bevitelre, nagyon könnyen a vércukorszint gyors zuhanásához, hipoglikémiához vezethet. Ennek fokozott a veszélye, ha az alkoholt fogyasztó cukorbeteg azonos időben fizikai aktivitást is végez, azaz fut, gyalogol, kerékpározik, táncol vagy akár szeretkezik. Ez különösen érvényes az inzulinkezelés alatt álló vagy szulfanilurea-készítményt szedő cukorbetegekre. Tehát: ha vércukorcsökkentő alkoholfélét iszik a dibabéteszes, tanúsítson önmérsékletet, és egyidejűleg fogyasszon szénhidrátot is. Ilyenkor biztonsági okokból ajánlatos soron kívül ellenőrizni vércukorszintjét!

    --a cukorbetegnek tudnia kell, hogy az alkohol, akár a napi két dl-t meghaladó bor is, jelentősen megemelheti a vér trigliceridszintjét, ami már az érrendszeri szövődmények fokozott kockázatával jár.-

Új hozzászólás Aktív témák