- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megkezdte a Honor a MagicOS 9.0 bétáját
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
geloczigeri
tag
Sziasztok!
Szétkaptam a táblagépet és kiderítettem az okát a gyenge WiFi vételnek. Előtte eBay-ről rendeltem egy laptopba való belső antennát, hogy ha tényleg a geometriával van gond, akkor legyen mivel kicserélni.
Na hát ki is cseréltem, mert a gyári antenna nem tetszett, kis lemezek voltak az oldalán behajtogatva, aminek sok értelme nincsen, és szerintem nem is tesz jót neki ez az eltérés. Ez volt az egyik gond. A másik már nagyobb: a tablet oldalán végighúzódó alumínium csík. Aki ezt odarakta, jól nyakon kéne vágni egy strandpapuccsal... A teszjeim alapján 50%-ot ront a vételen. 6-7 méterre a routertől 3 téglafalon át mértem.
Előzmény: a táblagép a konyhában eldobta a kapcsoaltot, nem is látott egy darab WiFi hálózatot sem, az enyémet sem. Állati bosszantó. Sejtettem, hogy szarul van elhelyezve a belső antenna, ezért úgy döntöttem rendelek egyet eBay-ről, aztán szétkapom a gépet és megpróbálok javítani a helyzeten. Az antenna ma érkezett meg (vagyis tegnap, most már hajnal van).
A táblagépet viszonylag egyszerű szétszedni, bár oda kell figyelni. A hátlap leszedésénél különösen oda kell figyelni a hátlapi kamerára, mert egy rossz mozdulattal ki lehet tépni az alaplapból. Miután szétszedtem, a következő kép tárult elém:
Olcsó táblagép hatását kelti a belső. Az ipari ragasztószalag odab*sz Ez tartja az akksikat úgy ahogy. A kijelzőn lévő bevilágításokat az okozza, hogy az alkatrészek nekinyomódnak az LCD panelnek. Az a fém káva szorítja le az egészet, és néhány helyen gondolom egyenetlen. Akinek bevilágítás van, az emiatt van. Később én is észrevettem a foltokat a képernyőn amúgy, szóval nem fenékig tejfel az élet. De ez van, ha olcsó kínai táblagépet vesz az ember. Na meg az ipari ragasztószalag.
Azt hozzá kell tennem, hogy kishíján sikerült kinyírnom a hátlapi kamerát. A kamera hátulján van egy áramkör amiből a kábelek is kijönnek, és ezen van rajta a fényérzékelő chip is. Na erre az áramkörre vna ráragasztva az optika, ami bepattan a hátlapba. A kamera kiszedésénél nekem ez az áramkör egyszerűen lejött az optikáról, elengedett a minőségi ragasztás. Ezt pillanatragasztóval orvosoltam, így szó szerint jobb mint újkorában.
Az akkumulátorok tisztességes darabok, párhuzamosan lehet bekötve a két pack. Egy pack két cellás lehet, sorosan kötve két 3.7V-os cella gondolom, így ki is jön a 7.4V, na hát ezért kér 12V-ot a tápcsatlakozón, és ezért nem lehet USB portról tölteni.
Bal oldalon a sötétszürke fóliaszerű izé alatt van az alaplap, rajta az RK3188 proceszorral. Ezt nem akartam felbontani, mert féltem attól, hogy kísértésbe esek, és normális hűtést próbálok rá rakni. GTA Vice City közben se melegedett fel nagyon a chip, kézzel is simán hozzá lehetett érni, nem sül meg semmi, minden rendben van a hőfokokkal, így tényleg nem igényel komolyabb hűtést. Gondoltam egy-két fémlemezzel meg hővezetőpasztával továbbvezetem a hőt a fém kávára, de ezt elvetettem. Felesleges.
Jobb oldalon fentről lefelé: hangszóró és a WiFi antenna található. Vegyétek észre azt a kis fémlapot a hangszóró és a WiFi között. Az se tesz jót a vételnek, nem értem miért hagyták ott, hiszen a káva stabilitásához nem ad hozzá sokat. Ezt az összeszerelés előtt amúgy ki is vágtam onnan, hogy ne árnyékolja az antennámat oldalról.Gyári WiFi antenna:
Első ránézésre nem sok gubanc van vele, de gondolkodjunk egy kicsit. Az antenna körül fut a külső alumínium csík, ráadásul egy szintben van az antennával, így leárnyékolja oldalról.
Másik érdekesség: mik azok a lehajlított kis fülecskék az antennán? Na azt szerintem azért csinálták, hogy megtartsa az antennát. Szépen be is van ragasztva. Az akksi felől egy ipari ragasztócsík fogja, alulról meg egy szivacsos ragadós izé.
Na ezt ki is kaptam onnan:Ez nem tetszik nekem, szerintem túl kicsi, meg szerintem a forrasztás is rossz helyen van rajta.
Csere erre:Azért ez se olyan über-király antenna, de jobb, mint a gyári. A WiFi antenna vezetékét könnyű forrasztani,ezzel nem volt bajom. Meghagytam a gyári kábelt, az új antennából egy kicsit levágtam oldalról, hogy beférjen, aztán sikerült belegányolnom a táblagépbe úgy, ahogy a fenti képen látszik. Ezen a képen már a fémdarab sincs ott középen, kivágtam. Azon a véleményen vagyok, hogy minél kevesebb fém van az antenna közelében, annál jobb.
Az antennát próbáltam a lehető legközelebb rakni a hátlaphoz, hogy feljebb kerüljön az oldalsó fémcsíknál, ami körbeöleli a táblagépet.A táblagépet sikerült összeraknom úgy, hogy egy pöcköt se törtem le, és minden illesztés a helyén van. A WiFi jobb mint volt, már a konyhában is van vétel, sőt, már néha a szomszédok routerének a jelét is fogom, ami ennél a gépnél nagy szó. Ha a fémcsíkot leszedem, akkor már 5-6 hálózatot lát, ami a házban vagy körülötte van, hát ennyit számít az a k*rva fémcsík.
Aki a legjobb vételre törekszik, szedje le az oldalsó fémcsíkot. Ezzel lehet elérni a legnagyobb ugrást a jelminőségben. Az új antenna - új elhelyezés kombó is sokat dob a helyzeten, de a legnagyobb javulást ez okozta nálam. De nem volt szívem leszedni róla. Ott ahol kell WiFi, működik, ez volt a célom.Képek nagyobb felbontásban itt:
[link]Ha valaki megpróbálja elkövetni a fent leírtakat, itt van a videó, ami alapján szét lehet szedni a gépet:
http://www.youtube.com/watch?v=pnkh2WPAgogSzükség van hozzá speciális csavarhúzóra is (szerencsére a belső csavarokhoz elég egy kis csillagcsavarhúzó). Ha jól emlékszem T3-assal vagy H1.3-as fejjel sikerült kitekernem a két csavart ami a fémlapot tartja.
[ Szerkesztve ]
GG
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad Pro, 12.9'', 2.gen, Gold, 256GB, Wifi + Logictech bill+ pencil
- Apple iPad 9, Silver, 64Gb, Wifi+Cellular, új állapotú + Smart Billentyű + Pencil
- Apple iPad 7, Silver , 32Gb, Wifi+Cellular ( független ) karcmentes, + Smart Keyboard + Pencil
- Graranciális OnePlus Pad 8/128 gb eladó
- Eladó Ipad 11 pro (2021) M1 chip + Apple pen 2nd gen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest