Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #58092032 #2989 üzenetére

    Elolvastam, megnéztem mindent amit linkeltetek. De nem teljesen érzem át a problémát átlaghifisként. Lehet átsiklottam valami fölött, de nem látok olyan nagy problémát mint ahogy a linkelt oldalak egy részén érzem azt sugallva. Vagy legalábbis nem látom mit akarnak ebből kihozni mit is kéne egy átlaghifisnek csinálni, mi a gyakorlati haszna ennek a tudásnak.
    Igazából két probléma áll fenn:
    1.: A hangerő szabályzó kis mozdításra is nagy hangerő különbséget generál.
    2.: Nagy bemeneti érzékenység esetén nagyon le kell csökkenteni a jel szintjét (pl a hangerő szabályzó által), így közelebb kerül a zajhoz, ami azt jelenti, hogy utána a nagy gain-ű erősítő a zajt is felerősíti.

    Igazából ez a két probléma nem is kéne hogy összefüggjön. Tegyük fel van egy viszonylag nagy bemeneti érzékenységű végfok, mondjuk 200mV-al(mondjuk ekkor ad le 100W-ot). Ennek ellenére szerintem simán tervezhetnek hozzá olyan előfokot amin a hangerő szabályzó 7 órától 5 óráig tekerhető miközben a kimenete 0-200mV között változik.(bemeneti érzékenysége ekkor lehetne 2000mV) Persze ettől még megmarad a 2-es probléma.

    Viszont a túlvezérlés miatti jelalak torzulást nem érzem problémának, mármint probléma, de nem csak itt probléma, meg nem amiatt van mert nagy gainű, alacsony bemeneti érzékenységű a végfok. Itt csak könnyebb előhozni. Ha szeretnél 50W teljesítményt a kimeneten, mert ehhez tartozik a max hangerő ami még jó a szobádban, és van egy nagy bemeneti érzékenységű erősítőd és az 1-es probléma is fenn áll, nem kötelező még tovább tekerni a hangerőszabályozót mondjuk 8 óránál ha már elérted a kívánt hangerőt, tehát mindegy hogy 9 óránál már túlvezérelnéd az erpsítőd. És ugyanúgy egy kisebb bemeneti érzékenységű erősítőt is túlvezérelhetsz csak mondjuk 12h-nál kell tovább tekerned, nem 9h-tól. Persze én is szeretem a finoman állítható, nagy utat bejáró hangerő szabályozót, mert kényelmesebb, de nem ennek hiánya miatt lesz túlvezérlés. Szerintem.

Új hozzászólás Aktív témák