Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #10726912 #12548 üzenetére

    Pedig ha a wikipedia-t megnézitek, ott is van említve az akusztikai "váltás", igaz, hozzáteszi, amit Vandersteen is írt, hogy ez elektronikus csillapítás hiányában mennyire igénybe veszi a hangszórókat, pl. egy mélysugárzó elmegy a "határáig" és hiába váltódik akusztikusan olyanra, amilyenre (frekimenet-letörés) a dobozzal, attól még az elektronikus váltás hiánya vagy tágabb megengedése miatt (ha olyan), a rájutó közép és magasfrekik nem alakulnak át hanggá, az energiájuk hôként a lengôcsévére tekert tekercsen eldisszipálódik (tehát a mély számára ez kissé kontraproduktív, mert induktivitása elmászhat - compression), és ez csak 1 hangszóró, a mély szempontjából vizsgálva.

    Szerintem az igazság valahol félúton van. Azt nem mondom, hogy akusztikai váltás nincs, de szinte biztos, hogy ÉN spec. nem fogom egyik hangszórómat sem a saját természetes rolloff-ja mentén lekevertetni (vagy indítani), hanem ELÔTTE elektronikussal korlátozom a frekiket, hogy hol mennyit szólhat.

    Azaz ahogy látom a dolgot a praktikumban: a zömében bevett gyakorlat az utak közötti váltásra az az elektronikus/digitális, és ezekkel próbálunk az akusztikai letörések ELÔTT elváltani/indítani hangszórót, és van az említett Vandersteen gyakorlat, ami marha különleges megoldás és kicsit a mainstream-el szembe megy.

    Bár ha a frekimenetet nézem balra lentre mondjuk, akkor egy random mélyet is lágyabb görbével csillapít be a freki csökkenésével a zárt doboz, azaz jobbanmondva indít el, a freki növelésével.. míg egy reflex meg sokkal meredekebben. Ha ezt nézzük, ez akusztikai csillapítás, de például ha nincs rajta elektronikus korlát, hogy saját fs-e alá ne nagyon szóljon már, akkor az kis meredekségnél szólni fog, pedig rohadtul nem szereti, nagy meredekségnél meg nem fog szólni, de az energia kimegy rá és lemozogja. Hát ezt mondta lényegében Vandersteen is, ismét csak kiemelve a hangszórókészlet fontosságát.

    Én így értelmezem az egész akusztikai váltást (csillapítást lényegében).

    A szélessávú szabadon + rá egy kondi supertweeter-ben sem hiszek, pont említett okok miatt. Tennék a szélessávúra olyan meredekségû aktív/passzív megoldást, ami lekényszeríti ôt a saját természetes letörése elôtt, minimum ugyanolyan, vagy nagyobb meredekséggel, mint a dobozban az akusztikusa. Vagy akár lágyabban is, de jóval lentebb indítva, hogy amikor az elektronikus és akusztikus letörésgörbék taliznak, már mittomén, -20-30 dB-vel arrébb legyünk, mert abban a pillanatban a természetes rolloff-on vagyunk, aminek egyesek hívei, én nem.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák