Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7834 üzenetére

    Tervezés kérdése, hogy mennyire akarod megnyújtani a rugót - azaz mekkora erővel akarsz szorítani?
    Jómagam befogtam a satuba egy szeget, ráakasztottam a rugót, és miután kihúztam jó három centire, azt gondoltam: Nah, ha ennek az erőnek a kétszeresével (két rugóm volt) szorítok, az bőséggel elég lesz. Így ominózus szerkezetem szorítópofája sacc per kábé 3cm-t mozog.
    Ám lehet, hogy elkerülte a figyelmed: A kérdésed valójában a szorítóerőre irányult. A befogadó méret (tehát a befogandó munkadarab mérete) viszont elméletileg korlátlan:
    Vagy készítel hozzá egy olyan (kellően nagy nyílású) pofázatot, amit különböző alkalmas betétekkel (ezeket láthatod a fotón, mint odacsavarozott, odaékelt, értelmetlen alkatrészeket) mindig akkorára szűkíthetsz, hogy csak néhány mm-el (vagy amekkora szorításra tervezed a satut - de akár ez a része is tervezhető állíthatóra) legyen nagyobb a befogandó munkadarabnál, vagy pedig - ahogyan az igazi satuknál - menetes szárral, igényesebb esetben orsómenettel állíthatóra tervezed a satupofák egyikét. Így egyszer beállítod a kívánt méretre, s azt a méretet gyorsan tudod majd szorítani, kivenni. Talán találkoztál már a mostanában elterjedt "gyorskioldós, gyorsrögzítős" satukkal, amik úgy működnek, hogy egy gombnyomással leemeled az orsóról az "anya" felét, és kézzel szabadon mozgathatod (gyorsan) a satupofát. Tehát tekergetned már csak a tényleges megszorításhoz és kioldáshoz kell, akár a pillanatszorítóknál. Használok több ilyen megoldású satut is. Nos, az én rugós alkotásom még azoknál is léptékkel gyorsabb, kényelmesebb.

    Fáradok, elmúlt éjfél. Tudom magamról, hogy ilyenkor előszeretettel rontok, és érzem is, hogy amit fentebb írtam Neked, nem fog elhíresülni a példás didaktikai felépítéséről. Azonban ha érdekel, pontosabban (összeszedettebben) megfogalmazom holnap, esetleg egy SU rajzzal kisegítlek.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák