Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #7349 üzenetére

    Ezt magam is furcsállottam. Biztosan van benne vmi trükk, pl a sín alul lágygumiborítású, mint egy jobbféle egérpad?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #7350 üzenetére

    Nem vettem észre, hogy megelőztél - egyre gondoltunk.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thomgrande #7350 üzenetére

    17kg pont az már lenyomja annyira hogy az alján 2 lágygumi csík megfoghassa A metabo vonalzón leglábbis az van (az fél kg)

    [ Szerkesztve ]

  • kaje2

    csendes tag

    válasz Márton111 #7342 üzenetére

    Kedves Márton111!

    Kb. jól saccoltál. A gép 2.607 az elszívó 579 USA dollár (Kanadában).
    Sajnos ez nem az a kategória amit én keresek.
    De nem adom fel. Biztos kapok tőletek valami praktikusabb megoldást is, de a városom barkácsboltosa is rá van eresztve a feladatra.

    Üdv: KJ

  • thyeby

    őstag

    válasz kaje2 #7354 üzenetére

    Durván vázoltam a mezei verzió árát Neked. Ha annál olcsóbban akarod megúszni, akkor elégedetlen leszel, ha pedig megfelel árban, azt az interneten egy óra alatt elintézheted, és hétvégén már z(b)ajolhatsz is vele.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz kaje2 #7354 üzenetére

    :D jobban mint gondolnád ,mert ha ezeket behozatod a szállítást tedd rá (20-30.000)és 25% ÁFÁ-t kegyetlenül rávágnak az egészre szállítással együtt, és 2-3% vámot és akkor ott vagyunk ahol mondtam Ft-ban
    De egy apró pici kérdés : szeretnél egy 3m hosszú 17 kg-os szerkentyűt emelgetni minden egyes táblacsere alkalmával? Mert nekem a 19 kg-os gérvágót pont elég a napi munka végén elrakni vagy ha útba van1x és nem 3 percenként...
    Hát amikor a súlyát megtudtam már nem irigylem a szerncsétlen favágót aki a filmen ezzel nyesi az osb-t

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz kaje2 #7354 üzenetére

    Nyugodtan uszítsd rá a témára barkácsboltos embert ugyanis ez nem barkács kategória.
    Ha barkács kategóriában kapsz ,akkor az a feladat korrekt elvégzésére alkalmatlan lesz ezt megelőlegezem.
    Kidobott pénz
    A blekideki és tip meg egyéb szemetek erre nem jók (bocsánat a bóvli híveitől)
    Vonalzós vágáshoz ipari gép való pl metabó az egyik.

  • runner 125

    nagyúr

    Hali!

    Megvan az elgondolás, h miként szeretném megoldani a TV-t, mivel csak egész - 6 m2-es táblát adnak (tök mind1 mennyi kell), így kicsit nagyítottam a dolgon.

    Skicceltem megint egyet , a rajz méretarányos.
    Noh most, a korábban linkelt fotók alapján kellene egy kis segítség az ajtók bútorlap fajtájának beazonosítására. Ahogy én néztem - korábbi fotókalapján 01, 02 - illetve googleban keresgélve, ez a bútorlap szürke kőris.
    Ma Szombathelyen kimentem a legnagyobb lapszabászatba, a Nypanba és persze, h nem volt nekik ilyen. ..de még csak rendelni sem tudnak, fa!
    Úgyhogy, holnap elugrom Sopronba, megnézem ott is, remélem lesz, mert így a háttér / polcok viszonya megadná a kellemes kontrasztot és jobban menne a bútorhoz, mint, ha az egészet erezett feketéből szabatnám le. :U

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7346 üzenetére

    thyeby,

    köszi a technológiai leírást! :)
    Számomra a 6. ponttól érdekes a dolog. Tehát a darabolás. Miután nálad ez "létszükséglet" én biztosan kitalálnék valami más technikát a "szemre illesztés" helyett. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy ne tudnál pontosan dolgozni így, de azért fárasztó ez a fajta odafigyelés. Azt tökéletesen értem, hogy miért nem teszel oda ütközőt, azzal tényleg csak a baj van, de biztosan lenne rá más megoldás is. Sőt, szinte biztos vagyok abban, hogy erre létezik "gyári" készség, ha nem, akkor el kellene gondolkodnom rajta, hátha ebből fogok meggazdagodni. :)
    Anélkül, hogy teljesen végiggondolnám, a következők jutnak eszembe:
    - egészen vékony lemezből (ki kell kísérletezni, 0,5-1mm vagy még vékonyabb?) csinálni ütközőt, ami arra elég, hogy ütközzön az anyag, de vágás után könnyen kifordul onnan
    - az ütköző egység magára a fejező részre van rászerelve úgy, hogy a teljes átvágás előtti pillanatban egy rugó felkapja az ütközőt, amjd amikor emeled a fűrészt megint visszatér az ütköző állapotba
    - az ütközőt le-fel egy pedál segítségével lehet működtetni, a lábad úgyis szabad :)

    Mindhárom verzióhoz tartoz(hat)na egy kis levegős rásegítés, vagyis vagy elfújatod a levágott munkadarabot, vagy elszippantod.

    Mondom, ezek csak a hirtelen ötleteim, szerintem mindegyik kivitelezhető.

    A lakkozás jó kis kérdés, én, amikor pártucat kockaszerű tárgyat kellett csinálnom, akkor szépen leraktam őket egy nagy tálcára, mondjuk 10×10 kockát, lefújtam egy oldalát, tálcát cseréltem, stb. Aztán a megfújt tálca kockáit soronként átforgattam, ugyebár négyszer, aztán a macerásabb utolsó két oldalt. Most, hogy írom, be kell látnom, elég körülményes :), de mondom, az én "kockáim" nagyobbak voltak, kevesebben voltak, stb.

    A darabolásról még annyi jutott eszembe, hogy én valószínűleg, ha már ilyen ezres mennyiségről van szó, akkor asztali körfűrészen vágnám, egyszerre annyi pálcával, ami elfér a fűrészlap és a szögvezető között. Az ütköző rövid lenne, tehát csak a fűrészlap vonaláig érne, a leeső darabok tolnák egymást, szabadon. És persze ehhez még inkább ideális lenne, olyan körfűrész asztal, aminek "tili-tolizható" az asztala. Formatizáló asztalnak hívják rendesen? Ennek még abból a szempontból is előnye lehet, hogy a gérvágó hajlamos a munkadarab túloldalán kiszőrözni az anyagot ugyebár, ha viszont több van egymás mellett összeszorítva, akkor megtámasztják egymást és nincs ilyen gond. Persze a gérvágónál is oda szoktam tenni hátfal gyanánt egy lécet a munkadarab mögé és az is jó szolgálatot tehet.

    Szerintem te határozd meg, hogy milyen anyagból legyen a kocka, mert a megrendelőnek majdhogynem mindegy. Abból kell csinálni, ami a legszebben darabolható. Ne legyen nagyon puhafa.

    itt van még egyáltalán a tisztelt megrendelő? :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz runner 125 #7358 üzenetére

    Lehet hogy az ajtók kőris mintázatúak, de nem szürke...
    Ha tökugyanolyant akarsz a legegyszerűbb ha leveszed a legkisebb ajtót vagy fiókelőt ha van, és magaddalviszed mintának.

    [ Szerkesztve ]

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Márton111 #7360 üzenetére

    Megtettem, levettem elvittem, de nem volt. Még csak ehhez hasonló sem.

    Mindenképpen vittem volna Sopronba is, de gondoltam, hátha beazonosítható. :)

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz runner 125 #7361 üzenetére

    Próbálj előbb érdeklődni akár egy e-mailes (közeli fotóval,amin kb 30x30-as db-ot fotózol le ) habár azt nem szeretik elolvasni, de ha rájuk is telefonálsz akkor megnézik, kérdés hogy milyen eredménnyel.Vagy ha már tudod a dekorpaneled kódját akkor avval több eredményt érhetsz el.
    vagy választhatsz egy odaillő, de más színű panelt.Van amiből nem kell egész táblát vegyél: a gyakrabban forgalmazott panelek

    [ Szerkesztve ]

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Márton111 #7362 üzenetére

    Sopronban Bástya néven fut a lapszabászat, olyannyira király, h még a honlapjuk sem megy. :D

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7359 üzenetére

    Meglepődtem rajta, hogy ezirányú gondolataink mennyire lefedik egymást - több okos gondolatom nekem sem támadt, ám te sem hagytál ki semmit, amit számba tudtam eddig venni, pedig én ezen évek óta agyalok.
    Tulajdonképpen a formatizáló asztal a legidevalóbb megoldás, csakhát két dolog akadályoz benne: Elsősorban a nagy helyigénye akaszt meg. Másodsorban az ára - egy tartósan precíz példány másfél misinél kezdődik. Harmadikként, ám nem utolsó sorban azt kell megemlítenem, hogy ahhoz, hogy ez rentábilis megoldássá nője ki magát százezres nagyságrendben kellene éves szinten mütyürt szabnom. Ott még nem tartok. Pedig ez lenne a legprecízebb és egyben leggyorsabb megoldás ilyen sorozatmunkához.
    Második megoldásként a sűrített levegőt tartom legideálisabbnak. Ez léptékkel olcsóbb megoldás, mert a ráfordítandó bütykeváláshoz szükséges időn kívül mindennel rendelkezek is hozzá. Egyetlen ciccentéssel ki lehetne lőni a helyéről a leszabott apróságot. Viszont ebben is van egy kis csavar, amit még csavarintani szeretnék rajta, csak nem tudom, hogyan: Olvasószemüveget használok. Arra rá tudok húzni egy plexiálarcot, arra viszont nem a fülvédőt - és az orrom még nincs is eddig védve. Nos, ezzel a levegőciccentéssel, ami pedig tökéletes elvi síkon, vagyis a munkadarab korrektsége terén - tovább kavarnám az amúgy is zavaró port. Van egy porallergiám - nem ettől alakult ki de érzékeny vagyok a löszre, szöszmöszre. Jó süket is vagyok, a fülemet is muszáj lenne valahogy védeni, ha nem akarok hamarosan jelbeszédet tanulni. És ez akaszt meg ennek a levegős dolognak a kivitelezésében leginkább.
    (A rúdanyagból kerekek szeletelése viszont nem jól kivitelezhető a formatizáló asztalon, ez most jutott eszembe - és igen, jól tudod a nevét. Ahhoz kitalálni se tudok jobbat a jelenlegi gérvágós megoldásnál.)
    Igaz, jelentős mennyiségű apró egyformákat kell mára éves szinten darabolnom, ám munkám oroszlánrészét inkább görbe vonalak vágása vékony anyagokon - teszi ki. A formatizáló asztal árán okosabb beruházás lenne egy lézervágó automata, ám még nem tartok ott, hogy kifizessem. Már itt lenne a műhelyben, ha engedtem volna a csábításnak, mert egy inotai cég szinte már rábeszélt, hogy simán mehet hitelbe, de én leállítottam a dolgot. Azt mondtam, hogy addig a napig stabil csupán a vállalkozásom, míg alá nem írtam egy nagyobb összegű lízing, vagy hitelszerződést. Meglesz az egy napon, érzem, és akkor a világon semmi kockázattal nem kell tovább terhelnem azt, amit már talán ötödik éve építgetek.

    A lakkozásban egy festő szaki korrektebb instrukciókat tudna adni nálam, mert ebben még csak komolya kezdőnek számítok, s nem iparos mesternek. Kisebb tételben nagyon helyesen jártál el. Egy ilyen sorozat kigondolásánál azonban már az embernek meg kell borzolnia a kloaka körüli szőrzetét, mert el lehet nagyon veszni a részletekben. Ha átgondolod, 2500 kockának csupán a szárításához is rendszerben okos gondolkodni. Jelen esetben pedig nem tartanám bölcsnek, ha túl sokat agyalnék a kivitelezésen, hiszen az általad tisztelt megrendelőnek titulált úriember nem megrendelő még, csupán egy érdeklődő - és számomra az eddigiek alapján az sejlik, hogy kezdőként informálódik, s nem egy bejáratott utat csiszolgat magának, hanem új ösvényt vág. Ám ha már konkrét megrendelésről lenne szó, akkor is érdemesebb első körben inkább rádolgozni többletmunkával a dologra, mint ehhez alkalmas sablonokra, regálokra, tárolódobozokra költeni az energiát, mert benne van a pakliban, hogy ez az első, és egyben az utolsó megrendelése is.
    A fafajt illetően én a hársat sejteném legideálisabbnak, pláne, ha tényleg nem akar semmi élt letörni - a következők miatt. A vágott bütü felülete is gyönyörű, könnyű, (az hogy ezen felül gyönyörű, és élmény tapogatni ezt a fát, most nem említhető, mert nem is fog látszani) ám ami a legfontosabb, kiválóan tapadna rá egy jóféle matrica mindenféle lakk nélkül is.
    Ha az érdeklődő valami komolyabb, igényesebb játékon töri a fejét, akkor jó úton jár, ám ehhez kiválónak kell lennie marketingleckékből, mert meg kell tudnia szólítani valamiképpen azt a vevőkört, akinek épp ilyenre van igénye. Ám ha kezdő, akkor okosabb lenne valami műanyagfröccsöntő üzemtől (akár a magyarországi LEGO-tól) rendelnie kockákat. Van ugyan a kirakójátékokra (mert énn arra gondolok, h ez az szándékozik lenni) nagyon komoly piaci igény, mitöbb arra is lenne, h ez a hagyományos, fából készült legyen, de sokat kell azzal vesződni, míg realizálódik egy ilyen elképzelés rentábilisan, és az a legkisebb gondok közé tartozik meglátásom szerint, hogy kivel csináltassa meg a hozzávaló fakockákat.
    Egy ilyen alapgondolatot elég sokirányú felmérésnek kell megelőzni, míg az ember alapanyagot merjen rendelni. Nos, valószínűleg én akkor leszek megbízva ominózus kockák gyártásával, ha ezt az említett úriember már megtette, és pontosan tudja, mit csinál. (Akkor viszont már tájékoztatott volna mindenről, ami egy árajánlat készítés beindulásához elengedhetetlenül szükséges.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7359 üzenetére

    Gondolom, csak viccnek szántad, én azonban komolyan azt gondolom, hogy ha nekiugornál, és előállítanál egy alkalmas szerkezetet - akár jogilag levédve - akkor ha meg is nem gazdagodnál belőle, de profitálnál akkorát, hogy utólag azt érezhetnéd, hogy megérte a sok vesződség, amit beleöltél. Nem tudok, nem hallottam, nem láttam erre "gyári készséget", s nem magamból indulok ki (mert én akár több tízezer forintot is beruháznék egy korrekt kis "apróságra"), hanem abból, hogy a legtöbb ember, aki gérvágót vásárol, előbb-utóbb beleütközik ebbe a nemjóütköztetni szindrómába - és látom, hogy az átlag barkácsoló mennyi olyan dologra beruház, amit gyakorlatilag ki sem használ, csupán a korlátait tolja kijjebb. Tulajdonképpen a barkácsolás éppen arról szól, hogy az ember képessé teszi magát arra, hogy ne legyen az ipar kiszolgáltatottja. Lehet, hogy magad is birtokolsz pl seegergyűrű fogót, amit ötévente ha használsz, és akkor sem feltétlenül a gyűrű csippentésére. Egyszerűen jó, ha van.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • kaje2

    csendes tag

    válasz Márton111 #7357 üzenetére

    Kedves Márton111!

    Köszönöm válaszaidat (és mindenki másét is).
    Csak a félreértés elkerülésére. Én barkácsoló amatőr vagyok. Kizárólag magunknak és rokonaimnak készítek, javítok berendezéseket köztük bútorokat is. Soha nem veszek drágább szerszámot mint amennyi munkadíjat elkérne egy szakiparos. Ebből dupla hasznom van, megcsinálom a saját munkámat és marad egy szerszámon, azért hogy legyen. Hozzátok azért fordultam, mert ötleteket, tippeket vártam a feladat megoldására. Régebben ezt a szakfolyóiratokból, szakkönyvekből vettem, vagy ismerős mesterektől kértem tanácsot.
    Tőletek és tőled is kaptam tippet, ahonnan elindulhatok, amit mindenkinek köszönök.

    Üdv: KJ

  • Márton111

    aktív tag

    válasz kaje2 #7366 üzenetére

    Ebben igyekeztem segíteni profi szerszámot,(használt, de jó állapotút)kezdő asztalosnak vagy folytató barkácsnak emberi áron ami behozza magát hamar :)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7364 üzenetére

    Formatizáló asztal:
    a másfél milliós gép derék dolog, de szerintem, éppen azt, amit te csinálsz, azt olcsóbb géppel is abszolválni lehet. Nyilván több ügyeskedéssel, nem folyamatos üzemben, de jó minőségben. Akár még a "legcikibb" Parkside körfűrészasztallal is, amilyet én vettem szeptemberben. Nyilván arra nem alkalmas, hogy folyamatosan menjen, de éppen az ilyen kockagyártás úgyis szakaszos szakaszosan végezhető, lehet úgy szervezni a munkát, hogy ne melegedjen túl a gép.
    De itt van ez az öntöttvas, 200kilós masina 250.000Ft-ért. Még ha be is kell fejezni rajta a gyártást, szerintem akkor is megéri. Mérete alapján táblákat is lehetne rajta tologatni, bár nyilván bútorlapot nem ezzel kell vágni. Valószínűleg én hamarabb vennék egy ilyet, mint mondjuk Metabót ugyanennyiért, vagy egy kék Boscht.
    Tologatható asztallal meg van több kisebb gép is: Einhell, zöld Bosch stb. - bár tudom, ezeket nem nagyon illik emberszámba venni :)

    "A rúdanyagból kerekek szeletelése viszont nem jól kivitelezhető..."

    Két csík ragasztószalag, lenyomod egy hungarocell darabbal, talán megfogja annyira, hogy tolni lehessen. Vagy a rudak egyik végét bevágod, bele egy hasonló vastagságú fa/műanyag lemezke, máris nem forognak el. de ezek csak hirtelen ötletek...

    A sűrített levegő valóban csak port csinál, viszont el tudom képzelni, hogy egy megfelelő erejű porszívóval és egy közbenső tartállyal a munkadarabok szépen összegyűjthetőek.

    Mennyibe kerül egy olyan lézervágó, ami szóba jöhetne?

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #7368 üzenetére

    Konkrét adat gyári készülékről:
    60W-os, kb. 80x80 cm -es munkaterülettel: 15,8 millió forint.
    De ez már mindent tud. Például az AutoCad-ból automatikusan átveszi az adatokat, saját szoftvert adnak hozzá stb. Teljesen komplett, burkolattal ellátott gép. Tehát nem fordulhat az elő, ami bonczhunor által belinkelt képen:
    a fickó már 15 dioptriás szemüveget hord, mert szétégette a szemét a burkolat nélküli gépből szóródó lézer.
    Ha saját magad építed a gépet, akár a feléből is ki lehet hozni...
    A 60W-al 8-10 mm-es plexit, papírt lehet vágni kb. 1cm/sec sebességgel.

    [link]innen másoltam ki
    Ezt írják a lézerrel foglalkozó hobbielektronikások :)

    Abban egyetértek hogy először legyen meg a pénz, utána lehet vásárolni , fordítva nem mindig jön be... az utóbbi két évben sok lízingelt dolog vándorolt vissza a bankba ,a beleölt pénznek meg kakukk

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #7369 üzenetére

    Köszi! Irreálisnak tűnik... de ezt nem vitaindítónak szánva mondom.

  • Soká

    senior tag

    válasz kaje2 #7366 üzenetére

    http://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_7304-7304.html

    Erre válaszoltál már? Nem nekem, magadnak!
    Azt kellene tudni, hogy milyen minőségi elvárásaid vannak? mert ha nerm baj, hogy kipattogzik a bútorlap, akkor tk. bármelyik olcsó körfűrészt megveheted, bele egy nagyon jó lapot, aztán mehet.
    Amit linkeltem előbb thiebynek 200.000-t, arra például az van írva, hogy:
    "Ez a megoldás természetesen nem tudja teljes mértékben helyettesíteni az elővágó tárcsás fűrészelés minőségét, de ez a megoldás olcsóbb, mind a gép, mind a fűrésztárcsa beszerzését illetően."

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7368 üzenetére

    Jól megnézegettem ezt a 200 kilós linkelt masinát. Így fotó alapján nagyon tetszik, de már tanultam annyit az elmúlt öt évben, h semmilyen gépet nem szabad megvenni, amíg ki nem próbáltam. (Elillant egy kis pénzem ez okán, és ma már minden beruházást az átgondoladnó memóriarekeszbe toloncolok egy időre karanténba.)
    Valószínűleg még többször vissza fogok térni erre az általad ajánlott honlapra, és ha megvásárolom, akkor az úgy fog történni, hogy eltervezem januárban, és megvásárolom augusztusban. (És ennek is nem tudom, hol lehetne kitalálni helyt.)
    A serpenyő másik oldalán a Hammer ötfunkciós kombigépje van, ami magában foglal kb egy ilyet is egyebek közt. Idén ősszel volt is egy fiatal, keveset futott példány csaknem féláron - úgy emlékszem, nettó 900-ért, az új az másfél-két misi.

    Egy Parkside fajsúlyú gépem van (Einhell), nem féltem a túlmelegedéstől, de nem használom, mert hiába csak néhány üzemóra van benne, több sebből vérzik. Annyit kellene átalakítgatni rajta, h azzal a vesződséggel kapnék egy harcrakész alteregót kicsivel több belső értékkel.
    Ne gondold, hogy finnyás vagyok gép terén. Írtam már talán, hogy az asztali fűrészem, a kis szalagfűrészem Güde pl. Előbbin elég sok átalakítani való volt, utóbbin semmise - meg nem válnék tőlük, és keményen izzadnak a lövészárokban évek óta. Azonban ahogy fejlődök, egyre inkább látom, hogy megtérülő gondolkodásmód a Márton111 alapállásáról indítani. Túl azon, hogy ebben a szakmában igen gyakori, hogy olcsóbb a drágább, könnyebb profi géppel dolgozni, és szebb eredményt ad.

    Gondolkodtam én a rúdanyag más módon fűrészeléséről, de jelenleg az éves szükségletemet ki tudtam bő két nap alatt ezzel a múltkor bemutatott módszerrel dolgozni. Az gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, de ha növekszik a szükséges mennyiség, természetes, hogy újra kell gondolnom mindent.
    A 10 cm-nél hosszabb "apróságokat" már jól lehet ütköztetni, mert egyszerűen másik irányból tolom az anyagot, és leszorítom bal kézzel, míg vágok. (Ilyen is akad pár ezer, holnap épp 500 db-ot tervezek darabolni.)

    A metabo porszívója igen erős. Az képes is lenne magával rántani egy kereket - ezt onnan tudom, h mielőtt a dobozba gyűjtöm a levágottakat, óvatosan kell a tetejére szóródott fűrészport lecsalogatni onnan, mert ez a kis bolond felszippantja - ám a tárgyasztal méretei miatt nam nagyon tudnék közbenső gyűjtőtartályt hova beiktatni. De a gondolat nagyon tetszik, mert nem plusz por kavaródna így, hanem mínusz. Ez eddig fel sem merült bennem, pedig az igazán jó újítások így kezdődnek általában, hogy egyszerre több funkcióra fókuszálnak. Köszi az észrevételt, továbbgondolom majd, hátha beugrik valami hasznosítható formula.

    A lézervágóban még nem vagyok jártas, csak az szeretnék lenni. Ez az én léptékrendszeremben nagy beruházásnak számít, és átgondolandó nagyon, mert ha mellényúlok, nagy pénz ugrik, mint egy új autó vásárlásakor. Ami nem csak gravíroz, hanem vág is, az másfél millától felfele egészen tíz fölé. Durván milliónként. CO rendszerűt szeretnék. Szerencsére van kereskedés, aki tárt karokkal vár, hogy vigyem az anyagomat, próbáljam ki.
    Viszont itt is érdemes figyelni a részletekre. A bélyegzőkészítőm eligazított, hogy ha kínai csővel kapom, az nem fog sokáig menni - és komoly pénz egy új cső. Nem mindegy, hogy kétezer üzemórát tud, vagy húszezret. De hát honnan tudja azt egy laikus, hogy az a cső, ami benne van épp, az most milyen is? Szóval még jó is, hogy nincs elég pénzem rá, mert így legalább van időm minél több gyakorlati részletbe belemennem.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7369 üzenetére

    "AutoCad-ból automatikusan átveszi az adatokat, saját szoftvert adnak hozzá stb. "

    Úgy gondolom, hogy ezek még a legolcsóbb géptől is elvárható dolgok, de azért utána fogok nézni. A minősített védőburkolat pedig kötelező tartozék, anélkül forgalomba se hozható ilyesmi - habár Kínában és Magyarországon bármi megtörténhetik.
    Tizenöt millióért úgy vélem, már az is lehet elvárásom, hogy munka közben szaxofonon játsszon nekem, de az a szakszi színarany legyen.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #7370 üzenetére

    Igazán nincs, mit ha többet akarsz tudni, le akarod emezeket ellenőrizni, jó árat írtak-e, és van rá pár órád, meg érdeklődés, akkor nézz utána a lézer biznisznek , ha már benne vagy, nézd meg Tibi számára a jó minőségű lézer diódákat vagy amivel világítanak ezek kütyük, a jó márkákat ,nehogy kínait sózzanak rá :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7373 üzenetére

    Van egy olcsó mp3 lejátszóm 13millió csak :Ude mindent lejátszik munka közben (amíg dolgozol) szaxofonozik is :Deladom :P
    Az a beírás 2009-es idén már lehet lilencmilláért is megkapod a lézert és már lehet is fémlemezeket szabni vele

    [ Szerkesztve ]

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz runner 125 #7358 üzenetére

    Hy
    A Tippem :világos körte, európai juhar,alma.
    Szerintem a leginkább hozzá hasonlót válaszd.Ha a bútorodat egy bútorgyár készítette ,kicsi az esély ugyanarra a szín-árnyalatra.Mivel ők köbméterre veszik a lapokat.Előfordulhat ,hogy máshol nincs ilyen.2-4 évente a bútorlap gyártók is vesznek ki a katalógusukból "színeket".
    Különben penge a dizájn.
    By
    Ha függőleges párnafát ( fákat ) szerelsz a teli hátlap mögé a falra, a vezetékeket és kábelokat is láthatatlanná teheted.

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Dízeles #7376 üzenetére

    Hali!

    Ma felhívtam a soproni boltot is, abszolút semmi esély arra, h ilyen színben kapjak.
    Sőt, nekik még erezett feketéjük sincs, azt mondta a hölgyike, h már megszűnt a forgalmazása, csak "sima" fekete van. :U
    Úgyhogy betelóztam Szombathelyre, erezett fekete lesz minden - igazság szerint ez sem lesz baj, mivel balról - jobbról a bútor oldala is ilyen, így legalább lesz egy elegáns sötét rész a szekrénysorban. Rajz. Köv hét közepére megígérték, h levágják őket, kértem rá ABS élzárást, 130ft/m.

    A régi tv állványt 10k-ért elsütöttem, így kijövök árában. :D

    ..eddig is így terveztem, első sorban ezért is kell a bútorlap, noh meg a szegélyléc elé helyezem el, szóval párnafák mindenképpen kellettek volna.

    Köszönöm.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • thyeby

    őstag

    válasz runner 125 #7377 üzenetére

    Van ehhez egy gondolatom, ami lehet, h Neked nem jön be, és lehet, h már el is késtem vele:
    Ha a polcokat olyan világos lapból készítenéd, mint a szekrényfront, Ezt magamnak nem elsősorban esztétikai, mint praktikus okból készíteném így, ugyanis a fekete polcon a legkisebb szöszpösz is azonnal meglátszik. Ám szememben az esztétikán is simítana kicsikét. Ugyan messze állna még Vasareli zebrájától, de az erős kontrasztot tompítaná.
    Egészen biztos vagyok benne, h létezik a színpalettában olyan, ami szervesen igazodna ide.
    (Egyébként én is körtére gondoltam. Nekem valamiért egyébként is nagyon bejön, amiket ilyennel kértek, emlékezetesek maradtak számomra.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • runner 125

    nagyúr

    válasz thyeby #7378 üzenetére

    Abszolút reális, és ésszerű érvek, de igazság szerint 4db 35x90-es fekete bútorlapból készült polc van a szekrénysorban, így is elég gyakran kell takarítani.

    Nekünk is, abszolút jó ez a frontszín, de én ragaszkodtam a totál ilyenhez, de nem találtunk,.. még mintakártyákon sem volt ilyen. Más félét meg nem szeretnék.

    Úgyhogy, így lett totál fekete - de a rajz alapján nem bánom. A tv is és minden más teljesen fekete, lehet túl erős kontraszt lett volna a világos háttér. :U

    Márton111

    Ilyen lesz, már nincs több változtatás. Az viszont a mák része, h pont kijön 1 táblából.
    Köszi.

    [ Szerkesztve ]

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7372 üzenetére

    "semmilyen gépet nem szabad megvenni, amíg ki nem próbáltam."

    Jaj, hát nem is azért linkeltem, hogy holnap ilyet vegyél :) Sőt, én intenélek óvatosságra. Csupán azért linkeltem, mert olcsónak gondolom. És az "olcsóságot" is csak azért mondom, mert csak az unimax oldalán találkozom olyannal, hogy egy nagyobbacska gép esetében az egy kilóra eső ár, közelít (felülről) az 1000Ft-hoz. Lehet, hogy van akinek furcsa ez a számolási mód, de a nehezebb gépek ugyebár vasöntvényből vannak és bizony ha valaki öntetni akar valamit és megmunkáltatni, akkor egészen biztos, hogy nem ússza meg 1000Ft/kg áron.

    Nekem sem helyem, sem három fázisom, hogy egy ilyen gépet üzemeltessek, de az biztos, hogy ha ilyet venni szeretnék, akkor jelezném a cég felé, hogy mutassanak egy ilyet élőben, aztán majd döntök. Ha azt mondják, hogy nincs bemutatótermük, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy megkérdezzék egy korábbi vevőjüket, hajlandó lenne-e fogadni engem rövid tapasztalatcserére. Ha ilyet sem tudnak ajánlani, akkor valószínűleg jobb elkerülni a gépet.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz runner 125 #7380 üzenetére

    Szívesen.Örülök hogy én is részt vehettem a projektben :D

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #7381 üzenetére

    Van ilyen méretű körfűrész mint amit linkeltél,220V 2KW -osban ,úgyhogy ne mondj le róla
    Mondjuk nálam se fér el, pedig jó lenne a j-ordító gépecském helyett :) csak surrogna

    [ Szerkesztve ]

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Márton111 #7382 üzenetére

    ;)

    Viszont sikerül futárral elhozatnom az asztalt, 6500-at még a maga a szerkezet is megér, úgyhogy max lecserélem az üveglapot.

    Ahogy elnéztem a szerkezetet, pont úgy vannak alatta a támvasak (kis rudak), h az üveg vastagságával (nem tudom mekkora lehet, kb 5 mm-es) együtt van egy síkban az egész, magyarán, ha én erre szabatok 18 mm-es bútorlapot, lesz az illesztések között jókora hézag.
    Vagy szabassak nagyobbat, és max bemarom ott ahol a váz van? Remélem értitek. :)

    Ezen és plexin (qrva drága) kívül milyen alternatíva lehet még?
    Arra is gondoltam, h valami vaskosabb fóliával (akár feketével) bevonatni az üveglapokat, így nem lenne annyira hideg.

    Köszi.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz runner 125 #7384 üzenetére

    Ha a 2cm-es plexi drága arra van alternatívám : az üvegre magára tegyél 5mm-es plexit.
    Az már hőszigetel (szerintem) kis transparens szilikonnal a 4 szélét megkened 1-1 vékony csíkban végig körbe az elég.És már íme bele is lehet esni (azért mégse)És a plexi óvatosan legömbölyíthető maróval(5mm-es rádiusz már nem fog vágni)
    Ha bútorlapot teszel rá a váz és a lap közé középtájt tehetsz egy kis alátámasztékot kis léc keresztbe vagy gumidarab fadarab, kevésbé hajoljon be a lap. ill. ne hajoljon .A bútorlap szélére felerősíthetsz egy gömbölyített élű lakkozott lécet, hogy ne vágjon, ha körbeviszed gérbevágva ,még mutatós is.
    Ha zavar a váz hogy látszik, tehetsz a szélére körbe gérbevágott extrém széles éllécet ami lefele takar valamilyen díszmarással (ez csak egy ötlet)
    Ha belemarod az asztalvasat a lapba az is jó hisz a váz akkor is tartja a lapot, nem baj ha a vége 5mm-el vékonyabb.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz runner 125 #7384 üzenetére

    Ha már megvan, akkor egyelőre örülj neki és használd! :) Aztán majd meglátod, hogy mi zavar benne és ráérsz akkor tuningolni. (melegíted mint a hátsó szélvédőt :) )

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz runner 125 #7377 üzenetére

    Üdv
    Na ha ilyen jól megy a "biznyisz" van 1 ötletem.
    Ha már minden fekete, szabathatnál 2 db olyan hosszú lapot amilyen magas a szekrény.És 5-8-12-cm széles. .Azokat rögzítenéd a szekrények oldalára és építhetnél belé-mögé színes neont vagy valami hangulatfényt.

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Dízeles

    aktív tag

    Hétvégi formatervűtség .Érdemes a videót is megnézni .A türelmetleneknek ugrás 5:18 . :C

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    válasz runner 125 #7384 üzenetére

    Az üveg az üveg, hideg lesz akkor is, ha arannyal futtatod be.

    Javaslom, tegyél oda 6mm-es rétegelt lemezt - ilyet én a NATI BÁZISnál 3-4 ezer forintért szoktam venni (táblaméret 1520x1520mm). Vagy vegyél bükk rétegelt lemezt, abból az 5mm-es is elég lesz. Ám előbb várd meg a futárt, hogy pontosabban tudd, mit is akarsz. Egyébként tényleg nagyon olcsón jutottál hozzá, annyit mindenképp megért.

    És az is jó megoldás, ha bemarod a bútorlapot. :K

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7389 üzenetére

    Ez igaz: :D ha arannyal befuttatod attól nem lesz melegebb, mert az arany (századmm vastagon is jó hővezető) ,de napcsapdának akkor már használható...

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7381 üzenetére

    Elgondolkodtatott ez az ezer Ft/kg megközelítésed. Magam is rendeltem már öntödéből, és nem idegen ez a számítási "séma".
    Mégis, másként közelítem meg az ilyen gépek ár-érték arányát. Ahogyan a szakács is tud olcsóbb anyagból finomabb kaját kihozni, vagy épp drágább alapanyagot elsózni. Szememben az a legjellemzőbb adat egy ilyen gépről, hogy mennyire eltalált tervezés, és kivitelezés. A már említett Einhell körfűrész például igen elsózott példány, szememben 100 Ft/kg értéket sem képvisel. Magyarul annyit sem, mint amennyibe az előállítása került.
    Mára már nem csak a pontosság fontos számomra, hanem az is, hogy ezt a pontosságot a használat során meg is őrizze.
    Engedj meg egy konkrét példát, s hogy maradjunk egyben témánál is, legyen ez a Festool Kapex gérfűrésze. Pontosságban (no és persze árban is) párját ritkítja. 400 rugó egy ilyen gép. Azonban a verebek azt csivitelik több faágról is, hogy elállítódnak. Így hamar kiszerettem belőle, már nem tervezem, hogy ilyet vegyek. Ennél olcsóbb nagy precizitású gérvágók léteznek, amik gyakorlatilag nem állítódnak el. És hiába az a nagy precizitás, valami konstrukciós hiba csúszott a sorozatgyártásba. (Én felületes anyagismeretre gyanakszom, de mindenképpen hiányolom a fejlesztésben a kellő körültekintést.) És hiába van "visszaállítási" lehetőség, közel félmillióért jogos elvárásnak gondolom azt, hogy ne kelljen állítgatni. Ha el tud állítódni, az jelenti egyben azt is, hogy a MEO-nak ki kell terjednie a méretpontosság szondázására is, ami drágító dolog, és egyben felesleges procedúra, ha abból indulok ki, hogy a konkurencia hasonló gérvágói ezt nem követelik meg, ráadásul olcsóbbak.
    Ugyan nem a Festoolról akartam az eddig kialakult magánvéleményemet terjeszteni, de úgy érzem, szépen idefér az észrevételem: Valamit jól csinál a Festool, mert ott van a piacon, mint profi gépgyártó, de egy dolgot biztosan rosszul csinál: Nem hívja vissza a hibás sorozatot, hanem elsüti változatlanul csillagászati összegekért.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #7387 üzenetére

    Jaj, ne! Az a kirakatba való Las Vegasba. :F

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Dízeles #7388 üzenetére

    Nehéz megfogalmazni, milyen érzéseket kavart bennem a látvány.
    Elsőre még azt gondoltam, olyan, mint egy Makovecz alkotás - jobban beleásva magam azonban már nem voltam ennyire elragadtatva. Nekem kicsit olyan nagyot akar fingani és beszarik érzetet adott összességében, de voltak olyan részletek, amitől felborzolódott a szőr a hátamon. (Például az art tükör, ráadásul épp a gyerekágy felett - hiába is, az amerikai kultúra engem mindig megborzongtatott valamiben.) Ezt így összegezném: Natura agymenés.
    Aztán gondoljunk bele, hogy ebben kellene lakni húsz-negyven éven át. Ha azt vesszük, h ez New York, akkor a kilátás páratlan. Egyébként épp az ragadott meg leginkább - a környezet.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • krammerka

    őstag

    Üdv!

    Rég jártam erre......... :B

    Bútoriparban nem vagyok képben,ezért kérdezném Tőletek,hogy mostanság milyen árban megy a magasfényű munkalap?
    Az itthoni,kezd csúnya lenni,azon filóztam,hogy le kellene cserélni...................

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Márton111 #7385 üzenetére

    Köszi az alternatívákat, valahogy megoldom. :K

    Soká

    Ez lesz.

    Dízeles

    Telepátia, pontosabban gondoltam rá én is még az elején, bár őszintén, én a felső polcrésznél terveztem volna mondjuk 3 spotlámpát beépíteni, aztán elvetettem..
    Ez viszont totál jó ötlet. Átrágom. Köszönöm.
    (Offban; s amúgy nem hülyeség más szempontból sem, az, h a tv kellemes háttérfénnyel van sötétben nézve, erre rájött már egy ideje a Philips is, adott ki jó néhány ambilight néven futó készüléket, amik gyakorlatilag a képernyőn megjelenő színeket vetítik a falra. Unokabátyám ilyet használ, csodás élmény, sokkal nyugtatóbb a szemnek. :K )

    thyeby

    A rétegelt lemez optikailag nem néz ki hülyén? :F

    Esetleg MDF-ből? Vagy az túl puha hozzá ekkora vastagságban?

    Köszi.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz runner 125 #7396 üzenetére

    Árulnak HDF-et az keményebb, de nem laminált csak festett (van natúr is aszem),de azt nem árt lefesteni vagy lakkozni ,azt meg nem érdemes mert issza a festéket, ugyanígy keményebb a laminált padló is és annak a bevonata ellenáll a kopásnak, tehát tartósabb
    Árulnak még,egyoldalról színfurnérozott hátfal lemezt ,ezt csak le kell lakkozni és szép (felragasztás után). De ha valahol az alapod nincs síkban, lépső van benne akkor gond lesz.
    Én csináltam már, ilyen felújítást, jó lett és mégis nem kínlódnék vele hanem 19-es színfurnéros élléces, vagy lami lapot tennék rá gyorsabb , egyszerűbb és itt nem zavaró avastagság (az én esetmben ezt nem lehetett régi furnérját ledobáló íróasztalról volt szó aminek körbe kelelt széle volt amit meg tartottam)
    De a legegyszerűbb teszel rá egy meleg terítőt ahol könyökölsz , és nem fázik a kéz :D

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7391 üzenetére

    Az unimaxos gépről, meg a kapexről is lenne értelme beszélni, de úgy, hogy egyikünk sem használt még ilyet, nincs sok értelme. Az Einhellről tudnánk, hiszen mindketten használjuk, de arról meg úgy látom felesleges :)
    Ha nem haragszol meg, amíg csak a verebek csiripelnek a kapexről, addig nekem semmi bajom azzal a géppel. Mindig akadnak ellendrukkerek, akik vagy akarattal vagy tudatlanságból fals információkat keringtetnek. Per pillanat Te is felkaptál egy morzsát, se forrás, se pontos hibamegjelölés, csak a végső konklúzió, hogy, konstrukcióhibás a kapex és milyen "izé" a festool. Kicsit azt érzem, hogy savanyú a szőlő. A magam logikája szerint, ha tényleg egyértelmű hibáról lenne szó, azt minden Festool tulaj azonnal jelezné. Aki ilyen gépet vesz, az többek között presztízsből is teszi, nagyon jól tudva, hogy kifizette azt a felárat, amit a "legjobb" címért fizetnie kellett. És ha csalódik, akkor nem marad csendben.

    Tegnap egyébként láttam a szogker.hu -nál a DeWalt gérvágódat 100.000-ért. Sajnos nem volt időm alaposabban szemügyre venni, mert rám telefonált a kedves feleségem, akit a gyerkőccel az autóban hagytam. De úgy, első "ráncigálásra" nagyon masszív darabnak tűnt.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #7398 üzenetére

    Én is nézegettem a festool gérvágót mégpedig a csekély súlya miatt ,ezzel ki lehet menni külső munkára csak nem nyerte meg a bizalmam ránézésre kissé bonyolult szerkentyű (a vonalzó forog a gép csak bólint), több a lehetőség a pontatlanságra,nem mertem a dw-hez képest is dupla árat bekockáztatni.
    Aki presztízsből vesz valamit az azt óhajtja jelezni hogy ő annyi pénzt lenyúlt az emberektől ,hogy bátran szórhatja azt.Aki szórja a pénzt az nem munkával kereste henem rablás kombi lenyúlás kombi megtévesztés kombi kényszerítés .Szegényebb emberektől (ők atúlnyomó többség) így veszik el a valós keresetüket.
    Ellendrukkerekkel én is találkoztam :D , de végső soron mindig véghezviszem amit terveztem, mert kitartó vagyok, annál többet ér a siker .
    Az egy fémvágó dw masszívnak kell lennie.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7398 üzenetére

    Pontosan értettem, amire céloztál.
    Minden kötekedési szándék nélkül írom csupán, hogy nem baj az, ha az ember nyitva tartja a fülét, hogy mit csivitelnek a verebek. Teljesen igazad van, hogy nem fehér holló, aki érzelmi indíttatásból szid gépet (Láss engem a metebóval - mondjuk azt tapasztalat előzte meg, de nem tud ezután a metabo olyan valódi értéket teremteni, hogy én vevő legyek rá), s nem műszaki tapasztalatokból merítkezve.
    Valahogyan csak meg kellene előznie a vásárlást a jólinformáltságnak, hiszen sok olyan jellemzője lehet egy célgépnek, ami nem bukik ki egy néhány perces teszt alatt.
    A Kapexről konkrétan Madmax kollégától hallottam, fültanúja volt egy valós panasznak. Szintén Ő vásárolt be sorozathibás Festool fúrógépből kettőt is. Számomra a Varga Laci szava hiteles, eddig csak jó észrevételeket, jó szakmaismeretet tapasztaltam tőle. Szerény fiú, de nem hülye. Érdeklődő, éles szemmel vizslat.
    Azelőtt magam is azt gondoltam, hogy egy Festool sokat ad a presztízsre, de legalább is nem ejt szarvashibát. S hogy ennek az ellenkezője igaz, azt számomra igazolja az is, hogy egy jeles Festool-os marketingszakember, mikor mondta, hogy a cég milyen nyúzópróbáknak teszi ki a gépeket, mielőtt piacra kerül, akkor rákérdeztem, hogyan lehetséges, hogy az akkus fúrók sorozathibával mégis kijöttek a piacra? Mélyet hallgatott, s nem bizonygatta, h olyan nem történhetett. S számomra nem az zavaró, hogy hiba csúszik egy sorozatba. Az minden nagynál előfordul. Azon értetlenkedtem, hogy miért nem hívja vissza kijavításra a nyilvánvalóan hibás példányokat, s miért sózza el továbbra is változatlan áron? A Kapexről egyébként konkrétan egy olyan Festolbolond ismerősömtől is informálódtam, aki használja. Mikor szóvá tettem ezt az elállítódást, mondta, hogy a hogy a manual is írja, hogy hol szabad megfogni, és hol nem szabad megfogni. Ez furcsa volt számomra. Úgy érzem, ominózus DW702-t bárhol megfoghatod, nem fog elállítódni. Mi több, ez még a Güdémmel sem fordult elő. Az elképzelhető, hogy a nem kellően rögzített munkadarab miatt állítódik el, s ezt egy tulaj inkorrektül a gép gyengeségeként kürtöli szét.
    Nem ülök én fel mindennek, de kihegyezett füllel figyelem az ilyen információkat, aztán majd mérlegelhetek. És gondolom, azt sem veszi itt senki készpénznek, ha én ilyet tolmácsolok, v akár épp burkoltan szidom a metebót.

    "első "ráncigálásra" nagyon masszív darabnak tűnt."

    Hmm, amikor megvettem, akkor néhány egyszerűbb tesztemet közzétettem itt. Egyebek között azt, hogy tettem a fűrészkorong alá egy saját készítésű keményfa lapot. Nos, azóta dolgozott egy kicsit a gép. Nagyjából ötezernyi vágáson lehet túl. Ha valakit érdekel, lefotózhatom: Az akkor a fűrészlap által magának belevágott rés első pillantásra úgy néz ki, mint ha még csak egyszer járt volna benne a fűrésztárcsa. Ha jobban megnézzük, hát itt ott talán egy tizednyi is hiányzik belőle. Azt hiszem, ezzel minősíti magát ez a gép ezidáig leghitelesebben. És tudni kell, hogy mivel nagy becsben tartom, odafigyeléssel kezelem, de amikor dogoznia kell, akkor nem kímélhetem. Amikor egy nap meg kell csinálnia 500, vagy akár ezer vágást, akkor olyan nagyon nem is lehet vele finomkodni, muszáj kicsikarni a tempót belőle. És ha ennyi ismeret birtokában most nem lenne ilyenem, nem sokallnék érte egy százast se. És be drága volt az a kis metebó 30-ért! Az ötezer vágás után már csak a port gyűjti, s hol voltak azok a vágások ehhez képest?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák