- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz jimy_l #53949 üzenetére
Az a probléma ezzel a szakmával, hogy bekorlátoznak a bútorgyárak, lásd IKEA és társai. A villanyász annyit kér amit nem szégyell, mert nincs más választása az embernek. A gázosokkal ugyanez a helyzet, mert ehhez a kettőhöz senki nem nyúl, és nem is nyúlhat bizonyos szempontból.
Viszont cserébe bele lehet tolni egy ház árát a műhelybe és még egy ház árát a gépekbe...kezdésnek.
Szép ez a szakma.... -
-
nagyúr
"Így nem lehet számolni......."
Oké. De akkor hogy? Mi és mennyi az optimális? Szerinted van erre valamilyen recept, vagy teljesen egyéni és minden munkánál más metódust használsz, használtok?(#53948) jimy_l
"Vidd el a kocsidat szervizbe, megtudod mi az a rezsiórabér. És egy autószerelő mennyivel különb mint te vagy? Akkor te miért kérnél kevesebbet."
Tiszta sor, vitán felül áll. De ha annyit kérek, mint egy "autószerelő" rezsióradíja, elhajtanak az árajánlatommal.(#53951) mdk01
"Az a probléma ezzel a szakmával, hogy bekorlátoznak a bútorgyárak, lásd IKEA és társai."
Igen, ez is probléma. Nem lehet versenyezni a sorozatgyártott bútorokkal, nyílászárókkal. Az egyedi méret vagy az egyedi igények az a mezsgye, ahol még van keresnivaló. -
monti0222w
addikt
válasz liszi70 #53934 üzenetére
Nemcsak az asztalos szakma van így, példának okâért itt van az enyém is meleg burkoló vagyok, parkettás, majd ugyanazokkal a gépekkel dolgozunk mint az asztalosok, csak a csiszoló gépeink nagyobbak meg jóval drágábbak, 1,1-1,3 millió körül vannak és ez még mindig csak egy gépről beszélünk!
S pluszban vannak a beton marással kapcsolatos gépek, gépeink, amit valamiért a köműves szakma átdobta miránk, és mivel a betonozások többsége nem felel meg az elvárásnak így nekünk kell ezeket is megcsinálni, marni, aljzatkiegyenlítést elkészíteni.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz monti0222w #53956 üzenetére
"parkettás, majd ugyanazokkal a gépekkel dolgozunk mint az asztalosok"
A parkettát (hajópadlót, svédpadlót stb.) magadnak csinálod, nem veszed? Mert a helyszíni alakításhoz azért nem olyan gépek kellenek, mint a legyártáshoz. Kivéve persze a parkettacsiszológép, ami valóban nem szerepel egy asztalos sztenderd gépparkjában.
[ Szerkesztve ]
-
monti0222w
addikt
válasz liszi70 #53957 üzenetére
Nem készen vesszük, egyértelmű hogy a legyártáshoz nincsenek meg a gépeink, de azonkívül mivel rokon szakmáról beszélünk elég sok gép egyezzik, nem akarom mindet felsorolni mert hosszú lenne a tétel. A parketta csiszoló gép manapság már nem egy nagy gépből áll, mivel nem fogadjâk el azt a csiszolási technikát ami régebben jellemezte a szakmát, most már kiegészült egy olyan géppel is ami összemontirozza az elöző gépnek a csiszoló papírnak a szál nyomait, a szélcsiszolásnál is a szelcsiszolás után már exenter csiszoló gépet használunk ugyanez okból.
S vedd figyelembe a betonmarást is, ugyanúgy van nagy gépünk erre mint kicsi is. A PVC és szönyeg burkolási munkákhoz is különböző szerszámok gépek kellenek.[ Szerkesztve ]
-
kapu2006
tag
válasz liszi70 #53955 üzenetére
Nem hát!
Vállalkozó vagy. Alakíts ki egy rezsióradíjat, ami fedezi a vállalkozásod működését. Beleértve az összes, a működéshez szükséges anyagi, dologi és bérköltséget. No meg egy tisztességes nyereséget.
Akkor már megvan az alap és tudni fogod, hogy ha egy munkát x óra alatt végzel el mennyit is kérj érte. Persze plusz az anyag.[ Szerkesztve ]
-
qqzs
őstag
Mar lehet hogy kerdeztem regebben de most nem talalom mit mondtatok arra hogy 2mm abs levalik tomegesen egy par eves ajtofrontrol azt mivel legjobb visszaragasztani? Akkoriban elinteztem ketoldalas ragasztoval de most ujra tobb meter levalt. Ugy hogy a abs engedte el a ragasztot. Ha ragaszto volt egyaltalan. Legeleoszor megcsinaltak azt a par ajtot garanciaban de nincs kedvem az egesz konyhat szetszedni.
Eladó: GTS450
-
qqzs
őstag
Valami jo osztrak vagy nemet vagy szlovak boltot nem tudtok ahol Makita RP2300-as elerheto raktarrol?
-
qqzs
őstag
válasz JóGéza #53965 üzenetére
De, csak felment az ara 50 eurot mielott megvettem volna. Egesz euban hianycikk de vajon meddig. Meg a triton milyen lehet hozza kepest, mar nezegetem nagyon. Kiderult a sin ugyanaz mint a makitaje es a merulofureszbol tritont veszek van 185mm-es is. Azt isnazert mert a makita elfogyott az amazonon. Nem birom a tritont mint markat elhelyezni a minosegpalettan mert meg sose halottam rola :)
-
jimy_l
tag
válasz liszi70 #53955 üzenetére
A Máltai Szeretetszolgálat nem én vagyok! A garázsasztalosok verik le az árakat, és tisztelet a kivételnek, a minőséget is. Mindenhol mindenért fizetni kell, aki dolgozik az meg kapja meg a munkája értékét. Ha valamit nem vállalsz el 5ezeré, jön helyette két 10ezres. Ha valaki nálam alkudozik azt elhajtom, vagy a végén többet fizet, mint alku nélkül lett volna.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
pweisz
senior tag
Sziasztok,
Szokott valaki lépcsőt építeni? Lépcsőnél a lapok szálíránya mivel párhuzamos, a lap elejével, vagy a hátuljával? Van bármelyiknek előny, hátránya?
Köszi!
-
T J
tag
válasz pweisz #53969 üzenetére
Legszebb/ jobb szerintem, ha tortaszelet alakú lapnál a lamellák is tortaszelet alakúak, azaz fordul a szálirány is lépcsőlapon belül. De ha csak a két lehetőség közül lehet választani, akkor az elejével legyen párhuzamos. Nagyon széles lapot, pihenőt, már rtg-lemezből csinálnám vastag furnérral, élléccel.
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Dolgozott közületek Milesi viaszos vékonylazúrral? Egy 5 literest már felvittünk, azzal nem volt gond, de a másodjára vásárolt erősen habzik, ahogy felkenjük, főleg szőrös felületen. Pár perc után a hab eltűnik, de nem hiszem, hogy ez normális és tartok tőle, hogy csak ártunk a használatával. Mit gondoltok? -
qqzs
őstag
Nemreg volt gyokerrol hancs eltavolitas kerdes.
A megoldas megvan csak a reszleteket kell kidolgozni. [link] homokszoro a megoldas dio vagy maghej szoroanyaggalEladó: GTS450
-
pweisz
senior tag
Huha, lépcső lapon belül fordítani a szálirányt azért már elég haladó. Valószínű akkor a az elejével párhuzamos marad. Tölgy lenne amúgy az anyag. max kb 500mm a legszélesebb a fordulóban, de az is csak a szélesebbik oldalon, másik felén egész keskeny , alá tiplizve a betonra, mondjuk ezeknél a nagyobbaknál lehet plusz tiplivel az alap 4hez képest. Ehhez kapcsolódóan, külföldi oldalon olvastam olyat hogy lépés hang csillapításnak filcet raknak, vagy PU habot raknak, itthon leginkább PU habot írják. Vszinű PU hab menne alá, van ami kifejezetten ajánlott ilyenre?
-
pacman_123
tag
válasz pweisz #53976 üzenetére
"Vszinű PU hab menne alá, van ami kifejezetten ajánlott ilyenre?"
Van. Ő pl az, Tytan 60 másodperces ragasztó. Ez meg a tisztítója.
Ennél a lépcsőburkolós munkánál használtam, tesóm a házát újította fel, és én "nyertem meg" a lépcsőburkolást -> gipszbeton lépcsőt burkoltunk akác munkapulttal. Ez a PU ragasztó bőven jó hangtompítónak is, ahogy mások írták minimálisat dagad.
Azért nem válaszoltam az első kérdésedre, mert azt kérdezted, ki "szokott lépcsőt építeni", én meg nem szoktam csak ezt az egyet csináltam. MInt látod a képekből ebben is volt "torta" vagy "papírsárkány" alakú lépcsőlap. Viszont meg sem fordult a fejünkben hogy a hátsó élhez igazítsuk, tesómat is csak a rend kedvéért kérdeztem meg, hogy "ugye az elsőhöz?".
De TJ javaslatánál is elkerekedett a szemem , azért olyat táblásítani nem triviális meg nem is túl anyagbarát. Meg őszintén szólva, nem is sok ilyen lépcsőt láttam. Szerintem bőven jó az első élhez igazítani a szálirányt.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
troszti
aktív tag
Szemezek egy ideje ezzel az egyenes szerelőtalppal, eddig csak keresztalakút használtam, de de tetszik ennek a letisztultsága. Mik a tapasztalatok vele, hol lehet, hol nem lehet őket alkalmazni?
Előre is köszi
[ Szerkesztve ]
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
.:Koska:.
csendes tag
Sziasztok!
Albérletbe nézek költséghatékonyan ágyat és asztalt ami átmenetileg kiszolgál pár évet.
Ágy:
Vettem egy [Ikeas Tarva] kezeletlen fenyő ágykeretet.
Ezt mivel érdemes lekezelnem, hogy tartósabb legyen?
Ikeás STOCKARYD fakezelő olajat és a BEHANDLA méhviasz fényesitőt néztem, de mindenre nyitott vagyok amit javasoltok. A fa természetes színét meghagynám. Fehér, kék stb pácot nem szeretnék.
Asztal:
160/180x80cm felületet szeretnék, viszonylag meleg színben. Fehéret, sötét színeket nem szeretnék. Ezért arra gondoltam, hogy veszek [Ikea THYGE vázat] és erre rakok egy fenyő asztallapot.
A kérdés itt is az asztallap kezelése lenne, mivel csináljam?
Másrész gyárilag ilyen műanyag csavarral rögzítik az asztallapot a fém vázhoz:
Ezt Konfirmátor csavarral ki tudom váltani?
Szalagcsiszolóm, fúróm, behajtóm, szerszáim vannak, korábban csináltam már hasonlókat, de mindig apámmal aki már nem él.
Minden véleményt, információt köszönettel fogadok -
T J
tag
válasz pacman_123 #53978 üzenetére
Nem feltétlen több anyag, de több munka. Egy lamellát átlósan elvágva, kapsz két tortaszelet alakú lamellát, kevés hulladékkal. A sarok felé persze egyre hosszabbak kell legyenek a szeletek, de egy sarokhoz közeledő lépcsőlapnak általában van egy saroktól távolodó párja is. Így az átlósan félbevágott szelet egyik felét az egyik, másik felét a másik laphoz is fel lehet használni tovább optimalizálva a kihozatalt. Táblásítani több lépcsőbe lehet kettesével, max 3-asával, különben a középső szeletek ki akarnak csúszni. Kb ennyi.
Itt van egy. -
Bakus
tag
válasz troszti #53979 üzenetére
Én nagyon szeretem sokkal esztétikusabb mint a kereszt alakú szerelőtalp és mindenhol lehet használni ahol a normál szerelőtalpat (155 és 175 fokos pántnál azért szívás a magasság beállítás).
DE csak a gyári euro csavarral szerelt verziót ajánlom mivel a csavar nélküli 3,5 csavarral rögzitve idővel megereszkedik és nem is olyan erős, más fajta nagyobb csavarral beleértve a sima euro csavart is pedig buknád a magasság állítást mert nagyon kilog a csavar feje.[ Szerkesztve ]
"A víz örök, de a gép változik"
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Van egy 235 x 140 cm-es nyílásom (kazánház / gépészet), ide szeretnék bútorlapból egy harmónikaajtót. Mit gondoltok, mennyire jó ötlet? Először tolóajtón agyaltam, de kényelmesebben hozzáférni a térhez ha nem csak egy kb 70cm körüli nyílás marad valamelyik irányból, más részből jó volna elkerülni az alsó sínt..
A 140cm szakaszt 4 függőleges részre osztanám, tehát 35cm-es szakaszokból állna. A másik kérdésem, hogy a felső sínen lógva és a 4. db sarkát a földhöz fogatva mennyire lesz ez az egész szerkezet masszív alsó sín nélkül? Főleg nyilván a túl oldali részre gondolok, amiket már csak a felső függesztés és a zsanérok tartanak. Vagy engedjem el ezt az ötletet? Ha igen, milyen kompakt takarás oldható még meg bútorlapból?
Köszi!"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
kavalkád
aktív tag
válasz runner 125 #53984 üzenetére
szerintem olcsóbban megúszod ha veszel készen műanyag harmónikaajtót.
-
qqzs
őstag
Kezi cnc....mekkora otlet [link]
-
T J
tag
válasz .:Koska:. #53980 üzenetére
Én vizes lakkal kezelném, ha még nincs előkezelve valami olajjal. Jófajta pl a Fénylakk bt. beltéri matt PA lakkja, vagy a Milesi / Tikkurila kínálatában nézelődnék.
Asztal: kiválthatod csavarral, de tudni kéne hogy a lap elő van-e fúrva. Ha igen, és a furatok vastagabbak, mint a csavarod, akkor is van megoldás. -
kicsi kecske
tag
Sziasztok. Kész az asztal váza zartszelvenybol. Jövő héten jön a fedlap ami sima 18as butorlap. Milyen csavarral érdemes hozzá fogatni a vazhoz a butorlapot h az stabil legyen? A zartszelveny 40x40es 2mm vastag.
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
.:Koska:.
csendes tag
Köszönöm a segítséget.
Elképzelhető, hogy ezen az asztallapon is lakk lehet?
Két kép között eltelt 10 év.
Köszönöm a csavar tippet, elmegyek egy barkácsboltba és remélhetőleg kapok a meglévő csavarhoz ilyen anyát. Ez szimpatikusabbnak tűnik mint az én megoldásom.
Az asztallap nincs előfúrva, lapszabászatnál vágatnék kezeletlen fenyő lapot. -
pweisz
senior tag
válasz pacman_123 #53978 üzenetére
Köszi a helpet. A lapok rögzítését te csak a ragasztóra bíztad?
Természetesen T J és mdk01 nektek is köszi!
-
T J
tag
válasz .:Koska:. #53990 üzenetére
Lakknak vélem én is, bár a típusát képről nem tudom megállapítani (tipp: 40-50 gloss fényességű nitro lakk).
A vizes lakk nem biztos, hogy 10 év múlva is ilyen jó állapotban lesz, de csak ezt lehet otthoni körülmények között szépen felvinni (ecset, henger). Ami a vizesnél jobban bírja az izzadtságot (PU, nitro), azt csak szórással lehet szépen felvinni és büdösek. A lakkbenzineseket is kerüld, mert büdös és nagyon lassan szárad (~3nap/réteg).
Mivel régebbi bútorok mellé kerül, talán a Milesi HPC33 vizes fedő lenne a megfelelő, mivel ennek van egy kis sárgás beütése, ellenben mattabb (gloss 20), mint a meglévő bútorod. Esetleg a HAC6 vizes alapozó, ami sárgás és fényes is, de mivel alapozó, kevésbé karcálló.
Ha ugyanolyat szeretnél mint a mostani, akkor az asztalod gyártójánál érdeklődj. Vagy vigyél el egy mintadarabot egy ipari festékboltba, ott lehet ránézésre megmondják mivel van kezelve.pweisz :
Ha van homloklap is, annak tetejére szilót nyomnék.[ Szerkesztve ]
-
Kiscsőke
aktív tag
Én annak idején matrózlakkal kentem a beltéri ajtókat és a konyhaszekrényt is, az első réteg másnapra megszáradt, pedig előtte lenolajoztam, a második-harmadik réteg viszont tényleg lassabban szárad, mert azt már nem szívja be a fa. Ecsettel kentem szép vékonyan, az első ajtót 2 szer kellett visszacsiszolnom mire ráéreztem hogy lehet szépen eloszlatni a lakkot, de az úgyis a garázsból látszódik csak! Fújni sokkal könnyeb azt mondják, de aki még nem csinálta annak is bele kell jönnie.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
hzsolee
őstag
válasz NeoPampalini #53997 üzenetére
Köszönöm. Rákerestem. Az üveg az nem az én fizumhoz van igazítva A plexiből meg találtam valami wallplex nevüt, hát abból is kb 80 lenne.
Köszönöm még 1*A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz generatoros #53999 üzenetére
Nálam is csak ott van gond ahol "szűk" volt az ajtó, amúgy mindegyik tökéletes azóta is!(8 év)
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...