- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz runner 125 #54799 üzenetére
Igen, az enyémen is 88 van, csak hármasnak néztem a nyolcast.
Meg nem hittem el, hogy képes vagyok egy ilyen nehéz cuccot megemelni. De ezek szerint igen. -
Piftuka
veterán
Nagyon köszönöm! Ezzel közelebb kerültem a megoldáshoz.
Alapvetően ez a tervezett irány:
Annyi különbséggel, hogy mélyebb asztallapot szeretnék, és mindkét asztallapra szeretnék polcrészt, a képen láthatónál még valamelyest magasabb kivitelben. A könyv és/vagy filmgyűjteményem esztétikus elhelyezése a cél, a jó helykihasználás mellett.
Nem ragaszkodom a fához, ha jó minőségű bútorlapból is kivitelezhető. Nem fogom rendszeresen szét-összeszerelni, sem fél évente más helyre áttologatni, vigyázok rá, tehát tartós lehet. (A mostani íróasztal is egy masszív, bútorlapos darab.)
"Mert a méreteknél érdemes a létező táblaméretekhez igazodni. "
Meg tudod adni, kérlek az elérhető táblaméreteket?
- A régi szekrényről majd keresek, vagy készítek fotót. Egyébként alapvetően teljesen sík kiképzésű, és kifejezetten remek állapotban van. Valószínűleg nem csak azért, mert vigyáztunk rá, hanem mert tömör fa az egész szerkezete, és az ajtajai.
"Aquila non captat muscas."
-
sörösló
aktív tag
https://drive.google.com/drive/folders/1UxH39mWZi2Qo3iVv_OwjufQwFA4cDM53?usp=sharing
Ha minden igaz, itt megtalálhatók a körfűrész mókolás fotói.
-
Soká
senior tag
válasz Piftuka #54802 üzenetére
Nem vagyok lusta, de nekem is ugyanúgy be kell pötyögni a keresőbe, hogy bútorlap+méretek mert én nem dolgozom vele. De egyébként kb. 2,5-2,2m hosszú és talán 1,2m széles lehet. Szálirány esetén azt is be kell kalkulálni, hogy a táblából jól jöjjön ki a mintázat!
Én nem tartom lehetetlennek - persze, lehet, hogy neked az - de egy ilyen komplett bútornak, mint a fotón látható, elég könnyen ki lehet számolni az anyagigényét. Összeadogatod az oldalakat, polcokat, egyebeket (a hátfal vékonyabb, a munkafelület vastagabb anyag lesz) és máris lesz egy közelítő számod, hogy hány nm anyagra van szükséged. Ezek után meg tudod nézni, hogy milyen áron vesztegetik ezeket az anyagokat (plusz lesz néhány kivetőpánt, fiók csuszka, fogantyú) és ezt fel kell szoroznod hárommal, néggyel-öttel, nem tudom mennyivel, amibe az asztalos munkája kerül. Ezt majd a többiek tudják megmondani neked, akik benne vannak ebben a munkában.
Ezt azért érdemes magadban végigjátszani, hogy ne mást túráztass feleslegesen, hogy aztán a végén kiderüljön, hogy ja, én azt hittem, hogy ez olcsóbb!
Az asztalosok például konyhabútor esetén már a pult folyómérete alapján is tudnak - ha akarnak - közelítő árat mondani. Csak közelítő árat senki nem szeret mondani, mert aztán számonkérik rajtuk
Ha tanácsolhatom, úgy tervezd meg a bútort, hogy ne egy egész monstrum legyen a dolog, hanem több kisebb darabból épüljön össze. Könnyebb dolgozni vele, könnyebb bontani, szállítani. Az emberek átlagban 10évente költözni szoktak... -
Piftuka
veterán
Én sem vagyok lusta, de azt hittem, hogy kapásból tudod ezeket a bizonyos sztenderdeket, mert a témához értők között ez valami közismert dolog.
Hát akkor majd kikeresem az információt.
Egyébként mit értesz az alatt, hogy "feleslegesen túráztatni"?
-
fogtunder
nagyúr
válasz Piftuka #54805 üzenetére
Asztalosból is van kétféle, az egyik fával dolgozik, a másik bútorlappal, elég különböző melók és nem feltétlenül vannak naprakészen infóik a másik terület alapanyag árairól. Aki ebben mozog, ahogy ő is írja, valszeg csuklóból tud mondani valamit, mert naponta jár lapszabászatba.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
mdk01
addikt
válasz fogtunder #54806 üzenetére
"Asztalosból is van kétféle, az egyik fával dolgozik, a másik bútorlappal,"
Aki tud fával, az általában tud bútorlappal is, de fordítva ez nem szokott igaz lenni, és vannak olyanok akik mindkettővel foglalkoznak.
A rendes klasszikus asztalos véleményem szerint legalább fával, de inkább mindkét ágazattal foglalkozik. -
Soká
senior tag
"feleslegesen túráztatni"
Bocs, lehet, hogy ez vidéki nyelvjárás Arra akartam utalni, hogy érdemes az adott témát, amennyire tudod, magad körbejárni, hogy a szakiktól csak azt kérdezd meg, amiben nem segített a gugli. Tehát a sarokasztal kínálatot magad is körbejárhatod, feltérképezheted.
Jelen esetben pedig arra akartam utalni, hogy ha az alapoktól indulunk és tisztázzuk a méreteket, az anyagot, a funkciókat , mielőtt odáig jutnánk, hogy egy asztalos egyáltalán érdemi árajánlatot adhasson neked, félő, hogy a hosszas eszmecsere azzal zárul, hogy: - Jé, ez ilyen sokba kerül? - akkor inkább hagyjuk, megveszem az ikeában a Billy könyvespolcot.
Tehát azt javaslom, hogy alaposan nézegesd meg a készbútorok árait és indulj ki abból, hogy egy sorozatban gyártott terméket biztosan gazdaságosabb legyártani mint egyet, tehát vagy a sorozatgyártottat vegye meg az ember vagy legyen hajlandó kifizetni az egyedi megoldás felárát. Olykor persze vannak túlárazott termékek, amit még egyedileg is le lehet gyártani olcsóbban, de van olyan is, amikor nem lehet versenyezni a bolti termékkel, annyira alacsony az ára (és a minősége)
Tehát az, hogy 40ezerért kapsz egy ilyen konyhabútornak látszó valamit, az asztalos oldalról nézve sok tekintetben abszurd. -
pali923
aktív tag
Nem tudom, hol olvastam, meg azt sem, hogy igaz-e: egy asztalos adott árajánlatot, és kértek szabásjegyzéket is, hogy lássák. Mivel gyanús volt a dolog, minden darabra 10 centivel kisebb méretet írt. Állítólag elvitte máshoz a megrendelő, aztán sehogy sem sikerült összerakni a tulajnak, vagy a másik asztalosnak.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
-
T J
tag
Laminált forgácslap (bútorlap): 280x207 cm. Alapértelmezetten 18mm vastagságról beszélünk, néhány színből van 10, 12, 16, esetleg vastagabb is. Furnérozott is létezik ebben a méretben, annak 19mm a vastagsága. Natúr MDF táblák is ilyen táblaméretűek.
Dekorlemezes forgácslap munkalap: 29 és 38mm vastag, általában 410 x60 cm, de van más hosszban és szélességben (63cm) is, egyik élén gyárilag ráhajlítva a dekor. Néhány színből létezik 80-90 cm széles "asztallap", két gyári éllel, és talán előfordul 120cm széles is, de ebben nem vagyok biztos. Vannak bútorlappal megegyező színben is (pl moldáv akác, sonoma tölgy). A ~1mm vastag dekor lemez úgy rémlik 130 cm széles.
Kompakt lemez: tömör műanyag lap, kétoldalt laminálva, általában kőmintás felülettel, viszonylag új termék. 12mm vastag, drága, táblaméretet nem tudom.
Fényes pvc/akryl borítású MDF táblák: ezek a kastamonunál 280x122cm-esek, más gyártóét nem tudom.
Rétegelt lemezek: sokféle fafaj, táblaméret és vastagság.
Domoterc oldalán/bemutatótermében elég sok gyártó termékei megtalálhatóak.
Nagyobb gyártók: Egger, Krono, Kastamonu, Falco, Pfleiderer, Gizir, Kaindl[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz pali923 #54814 üzenetére
"Mivel gyanús volt a dolog, minden darabra 10 centivel kisebb méretet írt."
Ez tetszik, ez jó.Megrendelők sztem azt hiszik, hogy egy árajánlat az annyiból áll, hogy egy 3 mondatos "leírás" alapján, "kopipészt" egy régiből, 5 perc és megvan. A látványterv meg beletelik mondjuk 15 percbe....
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
generatoros
tag
válasz pacman_123 #54817 üzenetére
a 10 centivel kisebb méret megadás nekem is tetszik. De tételezzük fel a jóhiszemű megrendelőt, Ő hogy tájékozódjon? Nem arra gondolok aki a 40 m2-es konyháját szeretné cseresznyefa bútorral berendezni és amikor kap egy ajánlatot több milliós árról akkor felháborodik, mert Ő nem gondolt ilyen sok pénzre. Én arra gondolok aki tisztában van azzal, ha csináltat valamit méretre és nemes drága anyagok felhasználásával, akkor az sok pénzbe fog kerülni, de mégsem szeretné megrendelni úgy, hogy a fizetni valót csak a beszerelés után tudja meg. A pénzért készített árajánlat senkinek sem jó szerintem, de mégis kellene valami megoldás.
-
Soká
senior tag
Jó régen, vagy 15 éve jártam úgy, hogy egy nagyszerű milliomos a kerttervezőn keresztül eljutott hozzám, hogy kell neki egy kis bronz szobor a kerti tavacska közepére. Rajzoltam, mintázgattam, megvettem hozzá vagy 80kg agyagot, aztán az ügy elbukott valami pár százalékos összegen mert nem akartam engedni. Nem telt bele fél év, látom a Szép Kertek folyóiratban, hogy reklámozza magát egy szobrász (vagy valami generálkivitelező? - már nem emlékszem) azzal a kertrészlettel, ahová valaki más készítette el végül az én rajzaim alapján azt a bizonyos szobrocskát (kissé kertitörpésített változatban)
Nagy valószínűséggel persze a tulaj saját ötleteként adta elő, hogy pontosan mit is szeretne, a szobrász meg megcsinálta a saját ízlése szerint...
Azóta sem bánom, hogy nem jött össze ez a munka, mert két hónapra rá megszületett az első gyerkőcöm és nem hiányzott egy olyan léptékű munka, ami egyébként felette van az én mérettartományomnak. Az akkor megvett agyagból még mindig van egy-két vödörrel. -
Soká
senior tag
válasz generatoros #54818 üzenetére
Erre nincs igazán jó megoldás, sajnos. Pontosabban lenne: megrendelő és kivitelező tiszteljék egymást annyira, hogy ne hülyítsék egymást.
Akik itt olvasgatnak, többnyire mindkét oldalról ismerik a szituációt. Megy az árversenyeztetés nyugodt szívvel, ami egyfelől természetes, másfelől az ár önmagában nem biztosíték a minőségre.
Szerintem egy asztalosnak kell tudnia kellő rutinnal kezelni az ilyen ügyet. Nem kell minden esetben újraszámolni mindent, léteznek mutatók arra vonatkozóan, hogy mi mennyibe kerülhet. Egy bútort lehet mérni méterre, kilóra és kiszámolható egy olyan ár, ami közelítően fedi a valóságot. És elő lehet venni korábbi munkákat és megmutatni, elmondani mi mennyibe került. Persze, ha valaki arra utazik, hogy a megrendelő cipő- és autómárkája alapján próbál többet kérni, hááát az legyen az ő ügye.
Én most egyszerű ügyben kértem három cégtől árajánlatot, tetőtér beépítéshez kellett nekem kőzetgyapot és némi táblaanyag (gipszkarton, OSB) Jeleztem előre, hogy három cégtől kértem árajánlatot és azt is jeleztem, hogy miután nincs módom alkudozni, ne építsenek be az árajánlatukba alkuösszeget. Végül a háromból egy nem is méltatott válaszra, a másik kettő pedig pár százalékon belüli eltérést kalkulált. Azt választottam, aki gyorsabban válaszolt és eleve két fuvarköltséget számolt fel, mert volt annyi esze, hogy tudta, egy teherautóba nem fog beférni minden. megköszöntem annak is az árajánlatot, aki nem nyert és azt is leírtam, mi alapján döntöttem. Vagy tudja hasznosítani, vagy nem... -
fogtunder
nagyúr
ha esetleg valakit érdekel, voltam merülőfűrészért a Lidl-ben. egyelőre csak unboxing volt, maga a fűrész nem néz ki rossznak, bár a rugó hangja nem túl bizalomgerjesztő, de hát ott a 3 év gari, majd lesz valahogy.
a nagyobb gond a vezetősín. az hagyján, hogy az enyém teljesen össze volt kenve ragaccsal, az alján az egyik gumdarabon van egy kiálló rész, de egyébként egyik gumibetét ragasztása se pontos, már olyan mértékben, hogy ha az egyik féleképpen próbálom összeszerelni, akkor megakad rajta a fűrész, miközben végigtolnám. ha a rögzítő elemet odacsavarozom, hogy tartson is, a tetején a csavarok dudorokat csinálnak, ez mondjuk a használatot nem befolyásolja legalább, de nem túl masszív konstrukció.
este még megpróbálom rendberakni a sínt, hogy lehet-e belőle énekes halott, szerintem kis barkácsolással lehet vállalhatót kihozni belőle, itt-ott kicsit meg kell vagdosni, ha mégse, akkor visszaviszem és gyűjtök egy normálisra.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
nope, azt tudom, hogy azért van, de abban nem is akad meg a fűrész. a sín felső síkján van egy kb centi széles gumibetét, az van szarul illesztve, így amikor a két darabot összerakom úgy, hogy egyenest alkotnak, van az egyik vége és a másik kezdete között kb 0,5-1mm eltérés, ez az ugrás pedig merőleges arra a síkra, amin a fűrész mozog, mikor tolod és megakad benne. valszeg egy sniccerrel korrigálható lesz a dolog, meg egy Dewalt árának a harmadáért nem várok csodát, de ez így dobozból kivéve használhatatlan arra, amire elvileg való.
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az információt, Mindnyájatoknak!
Nekem nem probléma felvázolni a méretek 100%-ban pontos megadása mellett azt, amit szeretnék.
Azt viszont jó volna tudni, hogy ha bútorlapból készíttetek egy ilyen két polcos sarokasztalt, akkor a végösszeg nagyságrendileg mennyire rúg.
Mert ismerek egy hazai vállalkozást, akik gyönyörű tölgyfa bútorokat készítenek, és 800.000 forintba kerül náluk egy ágy, vagy egy kisebb szekrény. Ha itt is ilyenről van szó, akkor tényleg felejtős.Amúgy pedig, hogy árnyaljam a fenti képet, amelyről beszélgettek ("a megrendelő a probléma forrása", stb.)...
Fentebb már volt róla szó, de kiszolgáltatott helyzetben van az ember, amikor szakmunkára van szüksége.
Amióta csak felújítunk a legtöbb esetben (ahol nem a saját munkánkkal oldottuk meg a dolgokat) rá vagyunk szorulva a "szakemberekre". Akiket rokon vagy ismerős ajánl, vagy ennek hiányában, akiket a hirdetési újságban találunk.
Megállapodunk vele, dolgozik, és amikor végzett, akkor derül ki, hogy jól választottunk, vagy megjártuk vele.
Mi egyebet tehet az ember, ha nem ért a szakmunkához, nincsen lehetősége szakmunkát végezni, vagy bármilyen okból nem kíván azzal saját maga foglalkozni?
Az elmúlt 10+ év alatt több tucat ilyen "szakember", "mesterember" megfordult nálunk, különféle megrendelt szakmunkák elvégzésére, és mindössze kettőre tudom azt mondani, hogy minden szempontból megfelelő, kifogástalan, minőségi munkát végzett.
Kettő a harminchétből!
További 4 "mester" a "jó", és a "még elfogadható" minőségű munkát végezte.
A többi pedig gyalázatosat alkotott. Néhányan anyagi, és technológiailag helyreállíthatatlan kárt is okoztak. Kontárok.
Ezek egyike volt éppen egy asztalos. És még én voltam korrekt, hogy kifizettem a teljes megegyezett összeget, a szétfúrt ajtózárért, összefúrkált ajtókért, amelyek egyébként egy 2. osztályos általános iskola technika óra 3-as osztályzatát kapott szintjén voltak kivitelezve.
(A fa pácolását már nem is kértem. Inkább megcsináltam én.)
Egy jól működő világban pontosan így menne:
Én nem értek a fűtésszereléshez, az asztalosmunkához, stb... felcsapom hát a szaknévsort, vagy a helyi hírlap hirdetési rovatát, felhívom a nekem szimpatikus, szakmáját hirdető "mesterembert", ő elmondja mit mennyiért végez el, megegyezünk, ő kiváló munkát végez, én pedig kifizetem, és mindenki boldog.
Helyette olyan abnormális világot élünk, hogy még a kontárok is elfoglaltak, "be vannak táblázva" év végéig, és kegynek kell venni, ha egyáltalán vállalják a munkát, és ki tudnak jönni.
Aki pedig biztosra akar menni, annak ki kell tanulnia a bukrolást, kőműves munkát, tetőfedést, szigetelést, víz-fűtés szerelést, villanyszerelést, aztán a temérdek, munkájával töltött ideje mellett (amivel a pénzt keresi) az összes szabadidejét arra áldozni, hogy a szakemberek helyett dolgozzon a saját lakásán, és házán, hogy az kész legyen, és olyan legyen, amilyennek lennie kell.
Hát így.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Piftuka #54824 üzenetére
Teljes mértékben értelek és egyet is értek veled, de itt ezt hiába mondod. Pontosabban olyanoknak mondod, akik esetleg a szabadidejük terhére is hajlandóak szakmai kérdésekkel foglalkozni vagy tanácsokat adni az ide beesőknek. Kicsi az esélye, hogy a te kontárjaid olvassák a soraidat.
Az meg sajnos a hazai viszonyok hű tükre, hogy kevés a jó szakember, ahogyan kevés a fizetőképes kereslet is. Igény már lenne ( a jó munkaerőre és a jól fizető munkára) de inkább csak a hiányát látjuk ennek a kettőnek.
És aki asztalosként olvassa a soraidat, azt most nem biztos, hogy magadhoz édesgetted... De legalább tudja, hogy meg kell dolgoznia az elismerésedért.
Én azt javasolnám neked, hogy érdemes a facebookon az ismerősöket megkérdezni, ki tud jó szakembert ajánlani. Úgy talán jobb választani mint egy szaknévsorból ismeretlenül. Persze, szenvedni fogsz, hogy a jó szaki nem ér rá... és/vagy sokba kerül. -
hzsolee
őstag
válasz sörösló #54811 üzenetére
Tizen x éve, mikor építkezésre adtuk a fejünk, kőművest kerestünk. Megkerestünk párat, hogy adjanak árajánlatot. Volt aki csak szóban mondott valamit, volt aki egy A4-es papírra vetett pár mondatot. A legkorrektebb szépen le volt fűzve, már nem is tudom hány oldalas ajánlat volt. Na , ennek a gazdája nem is kertelt, megmondta, hogy neki ez idő, ami alatt mást is tudna csinálni, így ez pénzbe fog kerülni. Kért is érte egy húszas körül, már pontosan nem emlékszem. Nem is problémáztam rajta, teljesen igaza volt.
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Tömbösített tölgy olajozása előtt is érdemes egy "vizezést" követő csiszolást csinálni vagy ennél a fánál ennek nincs jelentősége? Arra gondolok, hogy korábban talán fenyő hajópadlónál olvastam, hogy egy durva csiszolást követően célszerű bevizezni/benedvesíteni a felületet, hogy a fa "laza" vagy sérült szálait "felhúzza" és le lehessen őket csiszolni és ez ne a felületkezelő anyag hatására következzen, amikor már nyilván nem nagyon lehet csiszolni.Köszönöm!
-
pacman_123
tag
Ez mindenféle fánál hasznos. Szálakat felhúzni, csiszolni, úgy felületkezelni.
De nemcsak vizezéssel jó ezt. Ha olajozod, lakkozod, az első olaj/lakk/stb réteg után is érdemes egy finom csiszolást végezni. De ezt úgyis érzed mikor az első felületkezelésen túlvagy.Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Konyhabútor lábra és szokli klipszre nincs valakinek valami szerelési ábrája? Hogy milyen távolságra kell tenni a lábakat, hogy aztán a végeredmény "jó" legyen?
[ Szerkesztve ]
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
T J
tag
Csak akkor kell elő-vizezni, ha vagy a pác, vagy a lakk vizes. Más anyagtól (olaj, lakkbenzin, nitró, ... stb) nem dagad a fa. A vizezés hatására az dagad ki, ami korábban benyomódott. Ez főleg puhafánál látványos, mint a fenyő. Még egy kopott csiszolóvászontól is durva benyomódások keletkezhetnek. Ami kis "szőrösség" megjelenik a nem vizes-bázisú felületkezelő anyagok első rétege után, az nem említhető egy lapon azzal, ami vizes bázisú anyag hatására "nőhet ki" a felületből.
troszti:
Ha mélységre kérdezed, minél beljebb teszed a lábazatot, annál kényelmesebben lehet elé állni. Ha ez nem szempont, akkor előrébb téve, egyenletesebb a terhelés eloszlása az első és hátsó lábak között. Ha számít, akkor olyan ~10cm-re tenném az elejétől, ebben az esetben nem árt a falhoz rögzíteni pár helyen az alsó szekrény tetejét, vagy a munkalapot.
Az ágyneműtartóm ~20cm-rel van beljebb az ágykerettől, ... nem tudok belerúgni. Konyhánál ez nyilván túlzás lenne, és felesleges is.[ Szerkesztve ]
-
Stylewars_kp
őstag
Sziasztok,
Beltéri ajtóra mennyire ajánlott ez: [link]
Érdemes használni ilyen 3in1 készítményt vagy ne lustálkodjak? Aránylag gyorsan kellene sokat felületkezelnem, azért szeretnék időt spórolni.
Fémre már használtam 2in1 zománcot, ott bevált.
Igazából az anyagba való beszívódástól félek, hogy az nem történik meg.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
ViktorSz
tag
válasz Stylewars_kp #54833 üzenetére
Ami kintre jó,az bentre is megfelel ,én legalábbis eddig nem láttam hátrányát.Ezek a lazuránok pedig(már használtam jópárszor)hasonlóak a pácokhoz,teljesen beszívja magát,szerintem közelebb áll a pácokhoz,mint a lazúrokhoz,vhogy teljesen más,mint bármely normál sadolin/remmers/milesi,stb lazúr,érdekes struktúrájú(vagy mi )cucc.
-
-
ViktorSz
tag
válasz Stylewars_kp #54835 üzenetére
Szerintem nem lősz vele mellé,tud mindent,ami kell és nem kell tökölni az alapozóval ,stb
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
válasz Stylewars_kp #54835 üzenetére
A "nem mérettartó felületre" mondat aggaszt még egy kicsit."
Akkor válaszd ezt : [link]
Kicsit nehezebb szépen festeni,de legalább jó beltérre és mérettartó anyaghoz is.[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
ácsok is vannak közöttünk esetleg?
-
fogtunder
nagyúr
próbáljuk meg, hátha másnak is van konstruktív ötlete. tavasszal tervezek építeni egy könnyűszerkezetes kisházat a kertbe, amit irodának szeretnék használni, nagyjából hasonló designban gondolkodok:
amit lehet azt már feltúrtam a neten a függőleges falra való zsindelyezésről, azt is megtaláltam, hogy kell a könnyűszerkezetes fal és a zsindelyt tartó OSB között szellőzést biztosítani, de arról sehol nem írnak, hogy mekkora rés legyen. elég egy Bramac lécnyi távolság, vagy több kellene?
-
félisten
válasz fogtunder #54842 üzenetére
Ez nagyon jól néz ki, simán bevállalnám egy ház oldalsó szárnyának!
Mondjuk egy ilyen látványosabb zsindellyel annál inkább...[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gaborkik #54844 üzenetére
maga az épület közel nem lesz ekkora. 3x4m a betonalap, a két oldalfal, amire a zsindely menne, 3x2,3 lesz. a tető pedig 15 fokos dölésszögű, ez a minimum, ami alá még nem kell öntapadós alátétlemez, azt azért elkerülném.
a tetőn nem tervezek ellenlécezést csinálni, a szarufák túlnyúlását akarom úgy megcsinálni, hogy síkban legyen az oldalfallal, az OSB rögtön azokra menne. alatta a födém lenne szigetelve, páraátersztő fóliával lezárva, erre szerintem indokolatlan még léceket is rakni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz AxBattler #54843 üzenetére
a szín az most mellékes, azt még tavaszig megálmodom, de ez a fajta applikáció kicsit behatárolja, mit lehet használni, a klasszikus zsindelyek nem telepíthetőek 85°-nál nagyobb dölésszögben, olyan kell, ami öntapadós és nem a zsindely tömegét használja részben a rögzítésre. egyelőre az IKO Camebridge Xtreme 9.5° az, amit néztem, nem is vészes az ára. a gerincszellőzőnek már annál inkább, 6m 25K.
-
GyMacs
csendes tag
Sziasztok,
egy ideje olvasgatom a fórumot, és úgy érzem, hogy itt az ideje, hogy belevágjak valamibe. Persze a 0. lépésnél mindjárt elakadtam
Egy ilyen keretet szeretnék csinálni, ami biztos, hogy 150mm mély lenne, és 1600x1000mm mértű.
A kérdés, hogy milyen anyagot válasszak? Eredetileg 100% fára gondoltam, de ilyen méretben ez az én eszközeimmel már nem triviális (15cm széles anyag csak 15x5-ös van, de az nekem jelenleg kezelhetetlen, a fatelepen meg nem tudják felvágni), így jött az ötlet, hogy vágatok valamit lapszabászatban, és én csak összeszrelem.
Ami felmerült, hogy 18mm-es forgácslemezt használok, esetleg ugyanilyen rétegelt lemezt (alapjában véve nem fog látszani a keret, mert jön rá még borítás majd). Az eredeti gondolatom az volt, hogy fatiplit használnék az összeszereléshez.Ezekben tudnátok segíteni?
- Kell szerintetek egy 3. tartó sor középre? (nem fog nagy terhelést kapni felülről)
- A rétegelt lemez éle tiplizhető? (18mm-es anyagot 8mm-es tipivel gondolom)
- Vagy válasszak forgácslemezt?
- A tartó elemeket célszerű valamennyire elcsúsztatni hogy ne egy vonalban legyenek, és így ne zavarják egymást a szemközti tiplik? Vagy a 150mm-en elfér a 2x4 tipli, és mondjuk az 1-3 az alsó a 2-4 a felső?
- Esetleg ha találok helyet ahol lehet bérelni lamelló gépet, akkor ugyanez a kérdés áll, hogy lamellóval lehet e a rétegelt lemezt ilyen + alakban rögzíteni?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz GyMacs #54848 üzenetére
Ha nincsen konkrét oka a méreteidnek, akkor legegyszerűbb igazodni ahhoz, amit a kereskedelem kínál. Ha bemész egy barkács áruházba, ott kapsz fóliázott fenyő deszkákat, abból könnyű dolgozni.
Ezt éppen ma fotóztam az OBIban:
az árakból tudsz következtetni a nm árra.
Fatelepen csak olyan anyagot vásáolj ami szárított, tehát az építkezési fűrészelt deszkákat felejtsd el!
A tipli teljesen jó, de vegyél mellé tiplijelölőt is, hogy pontosan tudj átjelölni.
A tiplik ne szemközt legyenek nem kötelező azoknak egy tengelyben lenniük. Elég ha egy vonalban vannak. Először a fa élébe fúrj (lehetőleg derékszögben, legkönnyebb ha valaki segít neked és figyeli a derékszöget és ezt jelöld át a lapra. (az élébe nem tudsz olyan pontosan fúrni mint a lapjába) Vegyél fafúrót csigafúró helyett.
Ezt a szerkezetet alulról lenne jó megtámasztani és nem csupán felülről lelógatni. Ha tele akarod pakolni nehéz könyvekkel, akkor ne alkalmazz 80cm-nél nagyobb távolságot a függőleges elemek között.
Ha a fent említett anyagból dolgozol, akkor elég egy kézi csiszoló, csiszolóvásznak, fúrógép, 8-as fafúró, tiplijelölők, és amivel szükség szerint vágni tudod az anyagot ha nem jó a bolti méret.
A lamellót felejtsd el, jobb a tipli.
Felületkezeléshez lakk spray formában vagy ecsetelés. vagy esetleg olaj+viasz de csak ezért megvenni a hozzávalókat, drága lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...