- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mister_X
nagyúr
válasz -=RelakS=- #39441 üzenetére
Alapból van egy szókincsed / van amit tudni kell (pl. köszönések), továbbá 500 kanji megtanulásával kénytelen vagy szókincset is bővíteni, egy lazább kanjihoz is kapcsolható 5 szó. Csak leültem múltkor és a tankönyv nagyjából első 5 kanjijához (日、月、家、木、火) 50 szót írtam Ankiba.
(#39434) [oWn]f4te: nem önigazolásra voltam kíváncsi, de ha már az ötösöket zsebelted be, akkor aláírod, hogy volt alapod magadtól is bővíteni az angoltudásod.
[ Szerkesztve ]
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
Mister_X
nagyúr
Csak nem volt még róla bejegyzés, gondoltam akkor szóvá teszem.
Épp néztem Gigguk egyik videóját, ahol egy pillanatra meg lett említve egy érdekes anime - kulcsó: deaf girl, olyan gyorsan még nem vágtam rá a space-re, hogy megálljon a videó.
Zárójelesen annyit, hogy tanulok shuwa-t (japanese sign language) és még korábban írtam is egy novellát egy süket lány és egy autóbalesetet szenvedett fiú kapcsolatáról is. Tehát baromi kíváncsi voltam, hogy egy mangaka miképp álmodta meg mindezt.
Elég másképp: nálam kevesebb a dráma és több az elfogadás, Koe no Katachi a maga módján "borzalmas", azaz nézni is rossz az emberek kapcsolatát - de ezért van a karakterfejlődés a sztoriban. A film elején többször kerülgetett a hányinger - aláírom, a gyerekek 10-12 éves korukban a legköcsögebbek -, hogy miképp él vissza egy csapat suhanc egy fogyatékos lánnyal. És akkor se könnyebbültem meg, amikor a főhős megkapta, ami neki jár (play of the game: az osztályfőnök jelenete). A Koe no Katachi egy nagyon gyönyörű szerelmi történet arról, hogy az ember képes megváltozni múltja és születési adottságai ellenére is.
Art gyönyörű, de nem egy Kimi no Na wa, továbbá nagyon pozitív, hogy ennyire pontosan sikerült egy 62 fejezetes mangát egyetlen 2 órás animébe adaptálni.
9.5/10, minden slice of life rajongónak különösen ajánlott.
Egyébként annyira nem dramatikus, mint amennyire gondolnánk - maga az benne a dramatikus, hogy miként viselkednek másokkal és miért nem képesek egyesek felnőni agyilag. És persze Sho-chan miatt is párszor a sírás kerülgetett.
Egyébként MAL global 9. helyezett, ha Gintamákat összevonjuk (vagy kivonjuk a képből ezeket a neverending cuccokat), még előrébb van. Kimi no Na wa number one.
[ Szerkesztve ]
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
Mister_X
nagyúr
válasz Mister_X #39455 üzenetére
Pár szó a mangáról.
Elsőnek meg voltam lepődve, hogy a Koe no Katachi egy shounen manga, a Kodansha heti rendszerességű magazinjában kapott férőhelyet. Utána rájöttem, hogy jobb is így, mert maga az alapfelállás, a történetvezetés stílusa, a karakterek belső problémái túl komolyak egy shoujo manga szintjéhez (*citation need). Esetenként jobb is a shounen mangákra jellemző egyszerűség, nincs shoujo cukormáz és a főszereplővel is könnyebben lehet azonosulni.
62 fejezet pillanatok alatt elröppent, a film adaptációja pedig már csak azért is zseniális, mert azt vágták ki, amit kellett (pl. 10 oldalon keresztül futó "dramatikus" társalgási jelenet lényege összefoglalva egy 10-15 másodperces vágásba, zseniális) és azt emelték ki, ami lényegében is hozzáadott a történethez. Tehát nem ismerjük meg annyira a karakterek hátterét, csak amit tudni kell róluk, nem folyunk bele a karakterek mindennapjaiba túlságosan, nincs elhúzva semmi sem, nincs egyetlen felesleges másodperc sem a filmvásznon.
-
Én vagyok a legboldogabb, hogy ilyen kiváló minőségű slice of life filmekkel áldott meg minket a közelmúlt, abból kettő anime original (Kotonoha no Niwa, Kimi no Na wa.) és egy adaptáció (Koe no Katachi). Mit nekünk SAO: Ordinal Scale.
-
-
-FreaK-
veterán
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani néhány komolyabb sci-fi anime filmet / sorozatot az elmúlt évekből?
Hirtelen így ezek jutnak eszembe amik tetszettek:
Ergo Proxy
Steins Gate
Blame!
GiTS sorozatok -
Mister_X
nagyúr
-
errorcode06
őstag
válasz -FreaK- #39461 üzenetére
Tudom nem az elmúlt évek, de szerintem a Planetes is jó, ráadásul nem sokkal régebbi mint az Ergo Proxy.
De a Coppelion is jó, vagy a Sakasama no Patema movie (mindkettő disztópia).
"Well, Blizzard is dead. It is a corpse being puppeteered by Activision and Bobby Kotick" DesignerDave
-
válasz Mister_X #39460 üzenetére
Amiket a hajamra is kenhettem volna, ha nem önerőből jártam volna utána - az oktatástól függetlenül - kb. mindennek (egy olyan korban, amikor nem volt még Google meg 0.00043 s alatt pontos találatot dobó online szótárak), mert élvezni akartam a játékokat, amiket játszottam.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Mister_X
nagyúr
válasz Synthwave #39464 üzenetére
Túl van már tárgyalva a téma. 5%-ot megkaptad és tettél hozzá, hogy az az 5% betonstabil legyen. Hurrá, gratulálok. És? Én is papíralapon tanultam meg angolul, szótárazva az emberölésre alkalmas kétnyelvű kötetekből, közoktatás nélkül (németes voltam).
-
válasz -FreaK- #39461 üzenetére
+ Planetes, Uchuu Senkan Yamato 2199, The Animatrix, Armitage III, Trigun, Mardock Scrambe filmek így hirtelen.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
-
Ducati916
csendes tag
válasz Synthwave #39435 üzenetére
Köszönöm.A japán amazonos oldalra még nem is gondoltam.
Amúgy ezek miatt kérdeztem.Mert le tértem a sötét oldalról úgymond.És most már csak legálisan szeretnék mindent megvenni ha lehet.Illetve hát tényleg annál jobb formátum nincsen mint a fizikai adathordozó, zenei téren.
-
Mister_X
nagyúr
válasz Ducati916 #39470 üzenetére
Öh, ha tele vagy dellával, nyugodtan. Egy évad anime úgy 25-40.000JPY között van, egy movie kb. 15.000JPY - ha régebbi dolog, akkor még drágább, mert ritka, nincs utánnyomás, stb.
Jaigen, áfakülönbözetet, vámot, szállítást is számold bele.
Kezdésnek megteszi egy Crunchyroll előfizetés is, azzal is támogatod a stúdiókat és az a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Mister_X #39468 üzenetére
Az elbeszélés egymás mellett nem egyenlő a túl van tárgyalvával.
)
tl;dr: Mindennemű idegen nyelvtudásom (decent írt / olvasott / beszélt angol + hangyafallosznyi japán - azt a pár szót ilyen-olyan más nyelveken nem számítsuk ide - ) 99%-a a szórakozva tanulásnak köszönhető, nem a száraz görnyedésnek a padban - az a maradék 1% meg uszkve irreleváns. Ezek után nyilván az ilyenfajta "önképzésnek" leszek a hirdetője. Szubjektív, ugye, mint minden, amit ember nyilatkozik.
Azt meg soha nem állítottam, hogy megfelelő oktatással megdobva ne haladna lényegesen gyorsabban és megalapozottabban a nyelvtanulási folyamat - viszont az is igaz, hogy ha csak az van, talán kevésbé jegyzel meg dolgokat egy életre.A japánnál - ahogy korábban is idevéstem - aláírom, hogy szükséges a kemény alapozás és folyamatos revízió (az írott formák végett pláne), de ha csak a verbális részét nézzük, akkor simán lehet építgetni egy nagyon basic valamit a vizuális médiából. Már azzal is több leszel, mintha semmid nem lenne. Relatíve hamar eljutsz oda, hogy a legtöbb fansubber csapathoz mehetnél lektornak.
-
válasz Mister_X #39471 üzenetére
Na igen, egy egészséges tíz misit simánlazánkönnyedén el tudnék szórni cdjapanon / amazonon egy óra alatt - és akkor még nem is fogott vastagon az a toll.
El kéne lassan kezdeni azt az LD-gyűjtögetést; mindig megfacsarodok amikor ilyesmivel találkozom. Csak ne lenne ilyen nehéz (értsd ótvar drága, példa1, példa2 + ugye a szállítás, aminek a költésge már önmagában is egy komolyabb asztali Blu-ray lejátszó ára) olyan NTSC lejátszót találni, amivel tényleg érdemes foglalkozni. : <
[ Szerkesztve ]
-
Mister_X
nagyúr
válasz Synthwave #39473 üzenetére
Az alapfelvetés az volt, hogy közoktatásban megkapod az alapokat. Erre bizonygatod, hogy a te tudásod 95%-át csakis magadnak köszönheted. True fact, hogy nulla hozzátétellel nemhogy nyelvtudás, de józan ész se száll az emberbe. Ebben remélem legalább egyet értünk.
Animékből meg igen, gyönyörű weeb szókincset lehet összeszedni, biztos te is találkoztál már ilyen szugoj desz egyedekkel, de egy pohár vizet nem tudna kérni, hogy szomjan ne haljon. Az anime önmagában nem elég nyelvtanulásra, nem is tükrözi a valós nyelvet, ahogy attól se fogsz megtanulni angolul, hogy nulla angol tudással elkezded bevasalni az összes Breaking Bad, Game of Thrones, Big Bang Theory meg ki tudja miket szült még amerika sorozatokat.
#39474: én csak a top 10-es listám gondoltam Amazonon összedobni, 400k JPY-t már átlépi. Fene belé.
[ Szerkesztve ]
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Mostanában pár japánnal foglalkozó videó hatására kíváncsiak lettünk a manga/anime könyvekre és rajzfilmekre. Ezek közül tudtok ajánlani pár kezdőnek is fogyasztható címet? Vaterán is szétnéztem pár használt könyvel kapcsolatban,de nagyon sötétben tapogatózom.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
XBOX ID: GoTReX #4839
-
Mister_X
nagyúr
válasz GoTReX #39476 üzenetére
Üdv!
Milyen témában keresel? Manga és anime egyaránt. Sorozat vagy film? Kell dráma, inkább komédia, slice of life (való élet alapozta sztori-szerűségek), inkább románc? Esetleg science fiction vagy fantasy? Mert mi éppen tudnánk neked leírni 100 címet kapásból, csak sokra nem mennél vele.
Vaterát hagyd a fenébe.
[ Szerkesztve ]
-
mark!
őstag
válasz Mister_X #39475 üzenetére
a nyelvtanulás nem attól függ, hogy honnan tanulod, hanem hogy van-e nyelvérzéked és érdekel-e. sorozatokból nem fogsz megtanulni beszélni, de szókincsbővítésre nincs attól jobb. (passzív tanulásnak is tökéletes) nekem ne próbáld meg azt bemagyarázni, hogy értelmetlen angolul nézni a sorozatokat, mert megfejelem a falat.
GoTReX: kicsit később dobok majd egy pár címet, angolul ha oké, akkor forrást is tudok. (nem torrent)
egyébként ebayen rengeteg pack van, mondjuk 1-20 kötet ~15-20k forint, ami még elég jó ár érte.[ Szerkesztve ]
>
-
-
GoTReX
őstag
válasz Mister_X #39477 üzenetére
Huha.... Hmmm ,akkor kezdésnek horror vagy scifi és nem sorozat. Jobb lenne ha magyarul is fellelhető lenne a könyv. Anime/ manga különbséget sem igazán tudom. Eddig ha a Dragon Ball-t és a Retro kiskoromban lévő Sailor Moon nem számolom akkor a D a Vámpírvadászt láttuk eddig hahaha.
XBOX ID: GoTReX #4839
-
Hegasus
senior tag
válasz Synthwave #39428 üzenetére
"Szerintem igazán eredményesen csak szórakozva lehet tanulni. Meg ugye minden létező felületen körbe kell venni magad a nyelvvel"
teljesen egyetértek legyen akármelyik nyelv, azt nem az iskola padban fogod elsajátítani heti 5 óra alatt,(max a nyelvtant) hanem ha egyből bedobod magad a mélyvízbe.
én 11 évet tanultam németet iskolapadban, előrehozottan leérettségiztem 5-ösre, utána középfokú nyelvvizsga, aztán most már elszámolni se tudok10ig12ig, angolt meg úgy kezdtem el gimibe tanulni, hogy a középfokú csoportot is lehagytam szókincsben,(tanár nem hitte el hogy, hogy nem tanultam angolt előtte) holott előtte nem csináltam mást csak warcraft 3-aztam, meg egyéb játékokat toltam, és akkor még reggelente angolul ment a cartoon network, amiből alig értettem valamit de néztem és szépen lassan csörgedezett a passzív nyelvtudás.
én azért meg akarok tanulni pár nyelvet, még japánon kívül, mint kínait, oroszt, franciát,olaszt, arabot, szanszkritet és szinte biztosra veszem, hogy egyikért se fogok valami lehúzós tanfolyamot fizetni.Work it harder, Make it better, Do it faster, Makes us stronger.
-
Mister_X
nagyúr
Segítek:
"a nyelvtanulás nem attól függ, hogy honnan tanulod, hanem hogy van-e nyelvérzéked és érdekel-e."
Inkább az utóbbi, nyelvérzék egy nem megfogható fogalom, a belefektetett energia fogja meghatározni a nyelvtudás szintjét. Ha nem érdekel, nem lesz motiváció, hogy energiát fektess bele.
"sorozatokból nem fogsz megtanulni beszélni, de szókincsbővítésre nincs attól jobb. (passzív tanulásnak is tökéletes)"
Szókincsbővítésre még talán jó is lehetne, de mint leírtam, önmagában nem elég. Ha nem tudom visszakeresni, hogy mit hallottál, akkor hogyan tudod, hogy mit mondtak? Csak mert a felirat egy gyenge támpont.
"nekem ne próbáld meg azt bemagyarázni, hogy értelmetlen angolul nézni a sorozatokat, mert megfejelem a falat."
Leírom még egyszer, mert látom itt már csak félmondatokra sikerült reagálni: nulla angoltudással. Nulla, azaz 0. Nem tudsz egy szót se, nem ismered a nyelvtan alapjait, semmit. Értsd: 14 éves (németes) Pistike elhatározza, hogy angol szinkronnal fog mostantól mindent nézni, mert a bátyja Feri nagyon pengén tolja 20 évesen, mindent felirat nélkül néz és megérti és megvan a B2-es papírja. Felirattal se mész semmire, mert az meg akkor nagy valószínűséggel magyar.
"GoTReX: kicsit később dobok majd egy pár címet, angolul ha oké, akkor forrást is tudok. (nem torrent)
egyébként ebayen rengeteg pack van, mondjuk 1-20 kötet ~15-20k forint, ami még elég jó ár érte." - nem jó ár érte, Amazon is ennyiért adja bontatlanul, levámolva, 3 munkanapos szállítással, eredeti nyelven. Kevés bolt postáz külföldre használt köteteket, de pl. a Bakuman teljes kollekció 1500JPY, Death Note pedig 800JPY. Az összes kötet, jó állapotban.Persze, nem angol, de angolul a mangák töredéke jelenik meg és azok többsége is izzadságszagú.
@Crytec210: persze, menni fog az inv me, respawn, noob meg heal!!!4 - kellett nekem már szinkronban tolmácsolnom a quest logokat, holott már elég idiótabiztos a WoW egy ideje.
[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
válasz Mister_X #39487 üzenetére
Van egy csomó igazság abban, amit írsz, de a valóság nem ez. Illetve nem teljesen. Én az elmúlt ~5-6 évben láttam, hogy nulláról meg lehet tanulni angolul anélkül, hogy egyáltalán tanulnál nyelvtant, vagy olvasnál. A fiam Helen Doron módszerével tanul angolul, az elmúlt 1-1.5 évet leszámítva nem írtak, nem tanultak nyelvtant, csak angol szöveget hallgattak. Órán sem beszélnek velük magyarul, gyakorlatilag az anyanyelvi tanulás módszerét alkalmazzák. Rengeteg ismétlés, megerősítés. Heti egy órával (meg a youtube-bal ) mostanára az alapfokú nyelvvizsga szintje fölé jutott.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Hegasus
senior tag
válasz Mister_X #39487 üzenetére
még szerencse, hogy az emberi agy nem így működik, ahogy leírod... hanem képes összekötni az újból meg újból hallott szavakat a szem által újból meg újból érzékelt képekkel, aztán van hogy a szövegkörnyezetből is rá tud jönni, hogy miről lehet szó, amit később újból meg újból hallani fog... gondolom máig kétnyelvű szótárt használsz egynyelvű helyett.
Work it harder, Make it better, Do it faster, Makes us stronger.
-
bandiras2
senior tag
válasz GoTReX #39483 üzenetére
Szerintem olvasgass vissza 3-4 oldalnyi hozzászólást, elég jól pörgött a topic, voltak jók megemlítve bőven, addig is egy opening így gyorsan: [Drifters]
Nézzél utána Shinkai Makoto életművének, majd kezdd el sorrendben betolni a mozikat.Édes savanyú cukorka mindegyik. Aztán ha már felvetted az iramot, akkor majd mindenki beadja neked a saját kedvenc mérgét, amitől majd jól kikészülsz.
Addig is:[link]A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Friedman
-
unclefucka
senior tag
válasz Totheground #39495 üzenetére
Omlett és Daikon van még az angolna mellé a rizságyon?
A legnagyobb szívásnak tartom az életemben, hogy nem bírom megenni a halat.
Pedig tudom, hogy aki bírja, az nagyon szereti.Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
Totheground
addikt
válasz unclefucka #39496 üzenetére
Az gyomber. Amugy sokaig en sem szerettem, de ha egy darabig erolteted, megszokod, es egy ido utan elkezd izleni.
Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/
-
consono
nagyúr
válasz Totheground #39497 üzenetére
És a zacsiban mi van? Rossz a szemem, nem látom rendesen...
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Mister_X
nagyúr
Egyébként nézegetem és a filmek nem is drágák Japánból. Legalábbis a sorozatok 30-40 ezres árához képest a standard Edition BD lemezek vannak 3800JPY-ért (Kimi no Na wa, Koe no Katachi, Kono Sekai no Katasumi ni) is vannak. Az mán' barátibb azért.
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
● a spoiler formázás a topikban elérhető
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest