Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Devid_81 #45620 üzenetére

    Puzsér pár éve az egyik apuban úgy jellemezte a tőzsdét, hogy két állapota van:
    A mohóság és a pánik.
    Amikor megy a szekér és felfelé ívelnek a számok, nyerőben van a tőzsde, akkor mindenki szemében a $$ villog, amikor pedig bukóban, akkor pánik uralkodik el.

    Ezt a bevezetőt azért mondtam el, hogy valószínűleg nem lesz egy nyugalmi állapot a kriptó- és covid őrület boomja után. Mert most a pánik jön. Pár hónap múlva majd meg fognak jelenni a szakértő cikkek, amelyek majd jól elmondják, hogy a PC piacnak vége, folyamatosan csökken a kereslet és hogy felgyorsult a felhőbe költözés. Egyébként valószínűleg tényleg ez fog történni. Ahelyett, hogy elfogadható áron adnák a holmit, mindenki a PC piac halála felett lógatva az orrát elkezd majd fókuszálni a vékonykliensekre, handheld konzolokra, streamingre.

    Nem csak arról van szó, hogy most a kereslet visszaesett, hanem a költségeknek is rendeződnie kell.
    A lefelé ívelő árverseny sosem megy olyan gyorsan. A költségek lassan rendeződnek. A nagy boom minden költséget felvert, minden nyersanyag árát - legvégén az energiáért és a bérköltség meg ragadós. Elbocsátani lehet embereket (biztos meg is fog történni), de azzal meg az aggregált kereslet fog romlani. Hiszen az egyik piaci szereplő kiadása a másik bevétele.

    El tudok képzelni egy olyan szcenáriót, hogy az energia ára a következő 1-2 évben szép lassan csorog lefelé, azzal együtt szép lassan mindenki engedhet majd az áraiból (ilyenekre gondolok, hogy a fém megmunkálása energiaigényes, meg a EUV levilágítás is marhára energiaigényes) És ha ez a folyamat eltart 1-2-3 évig - és közben nem öntenek rá a világra újabb trilliárdokat és nem omlik ránk a világ se, akkor a GPU árak is csoroghatnak lefelé. Abu is majd biztos időnként elkotyogja, hogy a Navi33-at $150-ért is árulhatnák, még akkor is lenne rajta nyereség, stb

    De amíg az energia ára magas, addig szerintem nem nagyon érdemes árcsökkentésre számítani, hisz addig az értékláncban senki sem tud alacsonyabb árakat benyelni és inkább nem termel. Elképesztően függ az egész civilizáció az olcsó energiától. Lásd: az élelmiszerárak milyen mértékben ugrottak meg a földgázból előállított műtrágya megdrágulása miatt.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák