- Android szakmai topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mobil flották
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugynok
senior tag
Sziasztok,
Régóta vágytam már akváriumra, mindíg csodálva néztem a szebbnél szebb medencéket. Most úgy hozta a sors, hogy örököltem egy 54 literes akváriumot. Pár oldalt visszaolvastam és láttam írtátok, hogy hasasodhat a 4mm-es üvegből készültek. Nekem is ilyen van, eddig még nem tapasztaltam, de mostantól figyelem
Teljesen kezdő vagyok a témában és a segítségeteket kérném fénycső választásban. Egyenlőre nem variálnék nagyon, maradna a gyári, T8 15W. Növényem még nincs, de szeretnék pár darabot, hogy mutatós legyen. Van két algaevő és pár darab neon halam. Szűrő/levegőztetőnek egy sera ful 60-as készülékem van. Holnap tudok képet is mutatni, de addig is szívesen fogadom a tanácsaitokat
két csövet néztem:http://webshop.elektroprofi.hu/lampatestek-fenyforrasok/fenycso-15w-f865-g13-15w-t8-6500k
http://bolthely.hu/tungsram/id/00263_Fenycso_T8_F15W_840_cool_white_4000K_26x438mm_G13
Ezek közül valamelyik megfelelne? Bocsi a linkelésért, csak telóról vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
HTCX715
tag
válasz dugynok #16904 üzenetére
Szia!
Ha szeretnél növényeket is akkor jobban jársz a 6500k-es fénycsővel. Én jobban szeretem az olyan boltokat ahol több adatot is megadnak egy fénycsőre pl. a lumenszám ami még fontos.(pl.vilagita.eu) Mondjuk szerintem
egy 15w-os elég kevés a növényeknek(én is ilyennel próbáltam növényt tartani gyorsan le is lett csrélve)
Egy biztos kezdőként az anubiasszal nem tudsz mellényúlni az szinte mindenütt megmarad.
A 4mm-es üveg nállam hasasodik, de ha nem töltöd nagyon magasan fel vízzel nem jön elő.
Sok sikert![ Szerkesztve ]
-
dugynok
senior tag
válasz HTCX715 #16905 üzenetére
Köszi a választ! Én is a 6500k csőre gondoltam, a chiliknél is ilyet használok előnevelésnél Sok növényt nem tervezek ezért sem szeretném a jelenlegi szettet upgrade-elni és rákölteni, majd idővel szeretnék nagyobb akváriumot és inkább oda megcsinálni rendesen. Ha rendbe tudok tartani egy ilyen kis kolóniát, lépek nagyobbra, mert ahogy nézegettem elég drága lenne nagyobb világításra átalakítani a mostani szettet.
-
dugynok
senior tag
válasz HTCX715 #16907 üzenetére
Igen gyári van, pont azért is írtam, hogy egyenlőre ezzel kezdenék hozzá. Találtam is az általad mondott oldalon megfelelőt, lehet maradok annál, csak elöbb megnézem a Fehérvári úti boltot ott milyen amit linkeltem.
Időzítőm van, 12 órát megy most, annál több nem is kell a növényeknek sem úgy tudom. A halaknak is jó annyi idő? -
HTCX715
tag
válasz dugynok #16908 üzenetére
Ehez a világításhoz jó ennyi, de több ne legyen! Ha sokat világítássz, vagy erős a fényed könnyebben megjelennek a zöld algák ezért figyelni kell és ha megjönnek kevesebb fényt adni.(nameg megnézni a vízminőséget) Tényleg mikor indult a medence mióta vannak benne a halak és milyen sűrűn cserélsz vizet?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz farkas26 #16900 üzenetére
Mivel neked közel van a Trópus ott az Odyssea lámpákat olyan fénycsővel kéred amivel akarod.
Én kipróbáltam az összes fénycsövet,a 6500K nekem is sárgás a növényes cső lila a tengeri 10000K-s meg kék.Megpróbáltam úgy is, hogy variáltam de nekem úgysem tetszett,ha egy cső 10000K a másik 6500K akkor nagyon kék a medence,és sötét is.
Így nálam úgy van jelenleg, hogy két cső 54wattos 6500K fénycső mellett van egy méter 5050/60 14.4 wattos
kék ledszalag,fényerőszabályzóval.A lumen szám így a legmagasabb,és a kék ledszalag miatt kékesebbé válik az akvárium vize
Nekem volt T8 -as 7500K-s fénycsövekkel szerelt lámpám,annak volt a legszebb fénye látványra,csak nagyon kevés volt a fényereje.
Így most ha cserés lesz a fénycsövem lehet,hogy megpróbálom a Tungsram vagy az Osram 8000K-s fénycsöveit.[ Szerkesztve ]
-
dugynok
senior tag
válasz HTCX715 #16909 üzenetére
December közepén került hozzám, akkor átmostunk mindent ,mert algásodot. Azóta most cseréltem először vizet, kb. 1/3 mennyiségben kapott fél napot állt csapvizet. A halak köszönik jól vannak
Szerintem a cső miatt is algásodhatott, mert 2700K-s van benne és elég régi... Azt olvastam, hogy régi elhasználódott csőnél eltolódhat a színsprektum és ez okozhat algásodást. -
bajtokarpi
őstag
válasz Silentfrog #16910 üzenetére
Szia!
Hihetetlen pont most szerettem volna éppen kikérni a véleményeteket cső ügyben. Én is ezen filózok, hogy mind a két cső 6500k-s legyen, vagy az egyik 8000k-s? Mondjuk a 8000k-s cső majd 2,5x annyiba kerül, mint a 6500k-s. Olvastam már máshol is, hogy nem lesz olyan sárgás tőle az aki.
Majdnem rendeltem a topaltól egy pirkadatkapcsolós világítást, de aztán lemondtam róla, mert maga a lámpatest nem éppen volt díszakváriumhoz való. Pedig jó lett volna, és még megfizethető. Így marad az Odyssea T5 DUAL Pro lámpa DP 150/170 2X80W.Köszi
battletag: bossi#2666
-
dugynok
senior tag
Vízminőséget mivel lehet/szoktátok megnézni? Miket kell figyelni és mik a jó/rossz értékek?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz bajtokarpi #16912 üzenetére
A Tungsram 80 wattos 880 fénycsöve 3500 forint az Osram 880-as 3000ft. Van más gyártóktól is de még annyira nem néztem körbe.
Ezek biztos hidegebb fényűek, mint a 6500k színhőmérsékletűek,de hogy a növények /ha lesznek/ hogy fognak nőni alatta azt nem tudom. -
Pocee
senior tag
Srácok!
Ha már fénycső.
Múltkor figyelmetlenül vásároltam és a 6500K helyett vettem kettő 10.000K hidegfehéret.
Azóta már vettem 6500K-t így van kettő felesleges 10.000K-es csövem Odyssea márka,mivel akkor nem volt fehér világításom az egyik ment két hetet,a másik semmit mert a 4 csőből 2 mindig tartalék(2 növényes,2fehér)
T5 24W gyári csomagban,2900volt darabja,pici pénzért tovább adnám ha érdekel valakit priviben jelezze.Mr.Brightside
-
havri1
félisten
válasz Silentfrog #16914 üzenetére
Neked mennyire szennyezi a fagyis kaja etetéskor a vizet?
Mondjuk élőben ennyire nem drasztikus, szűrőt indítva 2-3 perc alatt eltűnik.
Ha felolvasztom, rosszabb, mert amint a vízbe teszem, egyből szanaszét foszlik, nem tudják olyan gyorsan összekapkodni.havri
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz havri1 #16916 üzenetére
A fagyasztott kaja méretétől függ.
A krill és a mysis és az artémia alig szennyezi.
Én amikor etetek kihúzom a szűrőket és egy oldalra öntöm a halkaját.
5 perc múlva kapcsolom vissza a szűrőket,így a halakat etetem nem a szűrőt!A malawi, a marhaszív spenottal a cyclops használhatatlan a nagy sügereknél. A 4-5 centis halaknál még talán elmegy,de akkor kell egy 5-7 perc is mire összeszedik ,így annyi időre kell kihúzni a szűrőket
A video privát,nem tudom megnézni![ Szerkesztve ]
-
havri1
félisten
válasz Silentfrog #16917 üzenetére
Nekem malawi mix, cyclops, meg artemia van.
A videón most malawi mixet esznek.
Már elvileg jó a videó, rosszul volt beállítva, privát volt.havri
-
havri1
félisten
válasz Silentfrog #16919 üzenetére
Gyerekek meg a nejem is imádják, jópofa hal. Szép színes tud lenni amikor ideges
Sajnos a nőstény (legalábbis azt hiszem nőstény volt) elpusztult 1 nap alatt. Valami nem volt neki okés
Ez a példány viszont hihetetlen sebességgel nővekszik. Kb a duplája lett 1-2 hónap alatt. AZ is igaz, rengeteget eszik, mindig ő az első az etetésnél, és az utolsó is.havri
-
bajtokarpi
őstag
válasz Silentfrog #16914 üzenetére
Növény az nem sok lesz benne. Sügeres, illetve L-es akváriumban nem sok esélye van a növényeknek.
De úgy tervezem, hogy az egyik oldalra fodros levelű vizikalász lesz telepítve (megpróbálom), a többi rész, pedig fa+kövek, és bujkálók kompozíciója.
A fagyasztott kaját én mindig úgy adom oda nekik, hogy kiolvasztom, és átmosom folyóvíz alatt. Iszonyat mi mocsok tud kijönni belőle.battletag: bossi#2666
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz bajtokarpi #16922 üzenetére
Ami nekünk mocsok az a kisebb halaknak kincs! Én is utálom etetés után nézni a vizet,de 10 perc múlva a két külső szűrő összeszedi a zavarosságot okozó kajamaradékot.
-
HTCX715
tag
válasz dugynok #16913 üzenetére
Arra figyelj, hogy legyen heti vízcsere mert külömben újre befogsz algásodni. A vizet csere előtt fél napnál kicsit azért tovább hagyd állni a klór miatt.(ha hőfokban van egy pár °c eltérés az a halaknak nem nagy gond)
Én vízminőséget nem ellenőrzök, de nagyon fontos lenne tudni a vízparamétereket, mert ha nem méred és van valami gond akkor az sajnos soká derül ki.(alga, elhullás...) A víztesztek elég drágák, talán ezeknek a kombinált teszteknek van elfogadható ára, de ezekhez nem értek inkább kérdezd meg valamelyik profi akvaristát itt a fórumon. -
bajtokarpi
őstag
válasz Silentfrog #16923 üzenetére
Én attól félek, hogyha nem mosom át, akkor valami nemkívánatos anyag kerül a vízbe. Apropó ki milyen márkájú fagyasztott, illetve "száraz" kajával etet? Én a Zooking márkájú fagyasztottat adom most nekik. Régebben Van Gerven-t is adtam, de sajna piszok drága (mondjuk minőségileg jobb, legalábbis kinézetre).
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz bajtokarpi #16925 üzenetére
Általában Dr. Fishfood nevű fagyasztottat szoktam venni mostanában a fél kilós kiszerelésűt,az sokkal gazdaságosabb
-
dugynok
senior tag
válasz HTCX715 #16924 üzenetére
Megrendeltem a csövet, maradok a 6500k-s sylvanusnál 900 lumenes, utánanéztem külföldi oldalon. Növényem nem sok lesz, lévén kavicsos a medence alja, az meg ugye nem épp tápanyagdús környezet. Voltam ma a greenaqua-ba (pár utcára van tőlünk) és ott tanácsolták, hogy kötözős növény jobb lenne valami faággal, szóval marad ez a felállás. Vízcserénél figyelek a hőfokra és akkor hagyom többet állni a vizet is.
Nincs valakinek eladó fölös faága?
-
havri1
félisten
Ma tuti nem tudok képet csinálni, dolgozom.
Holnap délelőtt talán (amúgy volt már ide beteve régebben).
Szentendrehavri
-
-
Yayoh
aktív tag
Megjött a kis kockám , az akvárium ragasztása nagyon ocsmány , szerintem egy mezei üveges is szebben ragasztotta volna meg , még lávakőre vadászok aztán indulhat a dolog , csak sajnos sehol se találok ..Bocs a kép miatt , telefon valamiért elfordítva rakta be
[ Szerkesztve ]
-
HTCX715
tag
válasz dugynok #16927 üzenetére
Akkor kezdésnek jó lesz neked növénynek az anubias, jávai moha, gömbmoha meg ilyenek ezek biztos megmaradnak azalatt a lámpa alatt is és ezeket egyiket sem kell elültetni.(persze van más kötözős is, de ezek nagyon könnyen tarthatóak). Nekem is kavics aljzatom van és az előtéri "gyep" növényeken kívül minden szépen fejlődik, de egy biztos nem szeretik. Így, hogy ilyen közel laksz a ga-hoz nem is kell neked akvárium csak délutánonként leugrassz megnézni az akváriumokat: )
(#16937) Yayoh : én is régóta szemezek ezekkel a kockákkal úgyhogy ha beindítottad szívesen vennék róla pár sort.(meg képeket)[ Szerkesztve ]
-
Yayoh
aktív tag
Köszi a tippeket , én is kőkereskedésre gondoltam , eddig Obi-ban néztem ott sajna nem volt.
Közben átmostam 3L manadot 2 és fél óra alatt , hihetetlen mennyi mocsok kijött belőle , pedig azt hinné az ember hogy megveszi boltból becsomagolva a talajt , átöblíti azt mehet is az akváriumba , na ja..
-
havri1
félisten
válasz Silentfrog #16942 üzenetére
Ne is mondd!
Europet fantazianevre hallgató kavicsot, 5 zsákkal, egész délelőtt mostam, de még mindig opálos a víz..havri
-
HTCX715
tag
válasz Silentfrog #16942 üzenetére
Egyszer megláttam 25 kiló vöröses apróra zúzott követ. Azt gondoltam 1600-ért másnem a kertbe jó lesz. A zsákot bicilin 5 km-erre hazavittem vagy másfél kilót kiszórtam mert a zsák lyukas volt. Mire átmostam az udvaron(persze télen) egy hónapig meg voltam fázva, egy egész hétvégén a szabad időmben azt pancsoltam. A vöröses szín persze lement róla. 15 kiló kimaradt azóta is a zsákban rohad fel tudnám használni, de mosogassa akinek 3 anyja van.
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
Itt elég sok az ingatlanadó 30 ezer /év és az autóra való helyi adó 14 ezer /év így egy kis lelkiismeret furdalásom sincs ,ha egy óráig mosom az utcai kúton a kavicsomat.
-
HTCX715
tag
válasz Silentfrog #16945 üzenetére
Nálunk sajnos ilyen kút csak a főtér kellős közepén van ezért nem igazán megoldható mert vagy hülyének néznek vagy rendőrbácsi elzavar.(vonzom őket: (
-
bajtokarpi
őstag
válasz havri1 #16943 üzenetére
Ó nem kell ide noname aljzat. Én a manadot 8 órán keresztül mostam egyfolytában (35 litert)!!!
Más:
Megjött az 540 literes akvárium, brutal. Azt szeretném kérdezni, hogy ki milyen alátétet tenne alá? Én lépésálló polisztirolra gondoltam (Grafit 150 lépésálló polisztirol lap 2 cm), de ezen belül is a grafit színűre, nem a fehérre, mert az sz@rul mutat. Vélemények?Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest