Webes fejlesztőkészletet is kínál a Symbian^3

Hirdetés

A Nokia N8-00 és a Symbian^3 bevezetése kapcsán a Symbian Foundation egy új webes fejlesztőkészlettel is előrukkolt, mely kizárólag szabványos internetes technológiák, mint például HTML, CSS, JavaScript DOM, illetve Flash Lite, képek, hangok és videók segítségével teszi lehetővé a szoftverek fejlsztését. Habár a Palm webOS hasonló fejlesztőkészlete nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Symbian Foundation vezetői szerint a Web Runtime (WRT) alapú megoldás sokkal népszerűbbé válhat, ugyanis nem csak egyszerű klinesprogramok, hanem összetett feladatok megoldására alkalmas szoftverek létrehozását is lehetővé teszik.

A Symbian^3 platform WRT futtatókörnyezete megfelelő programozói felületek révén hozzáférést biztosít a naptárhoz, kamerához, képekhez, videókhoz, zenékhez, névjegyzékhez, a GPS pozícióhoz, illetve az üzenet- és híváskezeléshez is. A webes technológiák segítségével villámgyorsan elkészíthető widgetek akár a készenléti kijelző szerves részévé is válhatnak, ráadásul nem kell őket digitális aláírással ellátni, míg a natív Symbian alkalmazások forgalmazása a Symbian Signed tanúsítvány megszerzéséhez kötött, mely jelentős többletköltséget és bonyolultabb fejlesztést jelent. A tanúsítvány nélküli futtatás egyetlen hátulütője, hogy az alkalmazás így minden indításkor engedélyt kér az internetre való csatlakozáskor, vagy a személyes adatok elérésekor.

Azóta történt

Előzmények

  • Symbian^3 alapú készüléken dolgozik a Samsung

    A Bada, Android és Windows Phone 7 modellek mellett néhány Symbian^3 alapú Samsung készülékre is számítani lehet.

  • Videón a Symbian^3 kezelőfelület

    Multitouch támogatást, több készenléti kijelzőt, egykattintásos vezérlést, hardveres grafikus gyorsítást, teljes HD megjelenítést, kinetikus görgetést és előképeket is felvonultató feladatkezelőt kínál a Nokia új Symbian^3 kezelőfelülete.

  • Nokia: Érkezik a Maemo 6 és a Symbian^3

    A finn gyártó tajvani részlegének ügyvezető igazgatója hivatalosan is megerősítette a Symbian^2 platform kihagyását a multitouch képes Symbian^3 gyorsabb piaci bevezetése érdekében.

Hirdetés