Hirdetés

WayteQ blog: A WayteQ GPS kínálata

Sokan hangoztatják, hogy az autós navigációknak, más néven PNA-knak már leáldozóban van, mivel az okostelefonok elterjedésével általánossá vált a mobilokba épített GPS-vevő. Én magam részben osztom ezt a nézetet, viszont azt gondolom, hogy még mindig van létjogosultsága egy dedikált navigációs eszköznek, főleg, hogy ma már egészen kedvező áron juthatunk hozzá. A WayteQ márka itthon is leginkább a navigációs készülékeiről ismert, így most megnéztük a pillanatnyi kínálatot, miből is választhatunk a vásárláskor. Az áraknál partnerünk és a WayteQ egyik fő forgalmazóját, a Speedshopot vettük alapul.

WayteQ x850-es sorozat

A márka belépő modellje az x850, amely elsősorban az árérzékeny vevőknek készült, illetve azoknak, akiknek tényleg csupán a navigáció a fontos. A kellemes külső mögött egy SiRFatlas V, kétmagos ARM11 processzor üzemel 500 MHz-es órajelen. Ehhez 128 MB RAM-ot és 2/4 GB belső tárhelyet kapunk (hazánkban a 4 gigás verziót forgalmazzák). A GPS jelek egy 64 csatornás vevő fogja, és egy dedikált 250 MHz-es DSP processzor számolja a szükséges koordinátákat. A kijelző 4,3 hüvelykes (a korábbi 3,5 hüvelykes méretet lassan mindenki elhagyja), amin 65 ezer színárnyalat tud megjelenni, felbontása a szokványos 480 x 272 pixel, fényerejét szenzor szabályozza. Memóriagondokkal nem fogunk küzdeni, mivel a belső tár mellé microSDHC bővítés is jár, ami jól jöhet, mert a navigációs program és a térképek mellett általában nem sok hely marad.

Noha alapmodell, azért a navigáláson felül kép-, hang- és videolejátszásra is alkalmas. Kezeli többek között az FLV, DivX, MP4, OGG, AAC, PNG formátumokat is. Töltéshez, illetve számítógéphez csatlakoztatáshoz szabványos microUSB áll rendelkezésre, valamint egy 3,5 mm-es jack aljzat várja a fülhallgatónkat. A Windows CE 6.0 alapú készülék egyik különlegessége, hogy a 900 mAh-s lítium akkumulátor cserélhető, így pótakkuval több órán át használhatjuk töltési lehetőség nélkül is. A felsoroltakon felül játékokkal, számológéppel, e-könyv olvasóval is rendelkező WayteQ x850 ára navigációs szoftver nélkül mindössze 17 890 forint. Kapható teljes Európát tartalmazó Sygic szoftverrel, ennek ára 25 890 forint, míg a speciális, Sygic Truck kamionos változat (szintén teljes Európa térképpel) 47 990 forintba kerül.

WayteQ x950-HD sorozat

A középkategóriás x950-HD már egy komolyabb kijelzővel rendelkezik. Konkrétabban 5 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontással, ami láthatóan szebb képet eredményez. Hardveresen nincs különösebb eltérés, ebben is a SiRFatlas V processzor dolgozik, 500 MHz-es órajelen, és ugyancsak 128 MB RAM, 4 GB belső tár található benne. A GPS-vevő 64 csatornás, működését külön DSP processzor segíti. Az x950-HD is rendelkezik microSDHC, miniUSB, 3,5-es jack bővítési és csatlakozási lehetőségekkel. Nagyobb kijelzőhöz nagyobb akku is dukál, konkrétan egy 1800 mAh-s lítium telep, ám ez már fixen beépített, tehát érdemes töltő közelében maradni. A jobb felbontás miatt nagyobb hasznát vehetjük a kép-, hang- és videolejátszának, de persze maga a navigáció is jobban mutat rajta. Az x950-HD is három kivitelben kapható, térkép nélkül 20 890 forintért, Sygic autós navigációval 31 890 forintért, míg Sygic Truck kamionos navigációval 48 990 forintért vehetjük meg (mindkét esetben teljes Európa térképpel).

WayteQ x960BT sorozat

Egy újabb lépés felfelé a felső-közép szintű x960BT. Az alap hardver ebben is hasonló az x950-hez, tehát egy 500 MHz-es SiRFatlas V processzor a lelke, hozzá 128 MB RAM és 4 GB belső tár. Szintén egyezik a 64 csatornás GPS-vevő és a dedikált 250 MHz-es DSP processzor is. Kijelzőben sincs különbség, az 5 hüvelykes képátlóhoz 800 x 480 pixeles felbontás tartozik. Megtalálhatók rajta a microSDHC, miniUSB és 3,5-es jack aljzatok, valamint szintén 1800 mAh-s lítium akkumulátor került a burkolat alá. Van viszont két, igen hasznos extrája, az FM-transzmitter és a Bluetooth. Előbbi arra képes, hogy egy beállított FM frekvencián kisugározza a készülék hangját, amit az autórádióval tudunk fogni. Ezzel akár a navigáció hangja, akár a zene vagy videó az autónk saját hangszóróin fog szólni. A Bluetooth-nál azt hinnénk, hogy az a kihangosítás miatt került bele. Ez igaz is, mert tényleg képes kihangosítóként működni, ám van itt még más is. Az úgynevezett DUN profil segítségével a mobiltelefonunkon keresztül internetre is csatlakozhatunk vele. Gyárilag megtalálható rajta az Internet Explorer böngésző, viszont ugyanezt a csatlakozást a navigációs szoftver internetet igénylő funkciói is ki tudják használni. A kihangosításhoz tartozó opció, hogy a telefonkönyvünket képes beolvasni és tárolni, így bejövő vagy kimenő hívásnál sokkal könnyebb az azonosítás. Az x960BT készülék is három kivitelben érhető el, térkép nélkül 23 890 forint, Sygic autós navigációval 34 890, Sygic Truck kamionos navigációval 52 890 forint az ára.

WayteQ x990 sorozat

Ez a csúcsmodell, amelyről csak néhány szót ejtenék, ugyanis bár ez a típus jelenleg még megvásárolható, de a jövőben a magas ár miatt várhatóan eltűnik a polcokról. A legfontosabb különbség, hogy a processzor teljesen új, a SiRF Prima nevű egység kétmagos, 600 MHz-es órajelen üzemel és beépített OpenGL ES támogatású, hardveres 3D gyorsítót is tartalmaz. Egy megfelelő navigációs szoftver (pl. a Sygic Aura és a nálunk is bemutatott Sygic GPS Navigation) ezt képes kihasználni a 3D megjelenítéshez. Másban már hasonló a korábban említett típusokhoz, tehát 128 MB RAM, 4 GB belső tárhely, microSDHC bővítés, miniUSB és 3,5-es jack csatlakozók, 5 hüvelykes kijelző, 800 x 480 pixeles felbontással és a fixen beépített, 1800 mAh-s lítium akku is maradt. Érdekesség, hogy ebbe a típusba sem Bluetooth, sem FM-transzmitter nem került. Elvileg két változatban lehetne kapni, térkép nélkül 27 990 forintért megvehetjük, Sygic navigációval viszont az említett okok miatt nem kapható.

Noha csupán három fő modellből áll a kínálat, azért így sem nehéz a választá közülük, főleg, hogy a WayteQ-re jellemző alacsony ár is megállja a helyét. 26 ezer forintért már olyan készüléket vehetünk, melyben teljes Európa térképét megtaláljuk, ez pedig tényleg nem rossz ajánlat. Ám a fejlesztés itt nem áll meg, a WayteQ még az idei év során új fejlesztéseket és vadonatúj navigációs készülékeket mutat be, melyről természetesen itt a blogban is beszámolunk majd. Akik pedig a tablet vonalra pörögnek, készüljenek, mert hamarosan érkezik az xPAD-100 is.

Rusi

Azóta történt