Újabb Huawei mobil futott be Google-lel

Igaz, az Y8s is egy régebbi modellen alapul, ezért futhat rajta GMS.

Amióta a Huawei felkerült az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium tiltólistájára (egy éve), és amerikai vállalatok nem kereskedhetnek vele (hacsak külön engedélyt nem kapnak, mint a Microsoft), elvileg nem jelenhet meg új készülék Google Mobilszolgáltatásokkal, és valóban: a Mate 30 vagy a P40 sorozat kizárólag Huawei Mobilszolgáltatásokkal kapható itthon is. Ugyanakkor azok a mobilok, amelyek a tiltás pillanatában már a Google és más felek által hitelesítve lettek (és ide tartozik a jól bejáratott Kirin 710 SoC), továbbra is megjelenhettek GMS-sel, a Huawei pedig talált egy kiskaput ezek ráncfelvarrásával.

A most befutott Y8s például leginkább az Y9 2019 átszabása hasonló méretekkel (162,4 x 77,1 x 8,1 milliméter, 180 gramm és 6,5"-es képátló 1080 x 2340 pixelen), amely leginkább a kamerákon változtat. A noccs elöl változatlan méretű maradt, ám a 16 + 2 megapixeles rendszert 8 + 2-es duett váltja, hátul pedig a 13 + 2-es kombináció 48 + 2 megapixelesre fejlődött quad-Bayer szenzorral és kicsit terebélyesebb védőüveggel.

Persze vannak dolgok, amivel az Y8s a múltban ragadt: ilyen a már említett, túlkoros Kirin 710 SoC nyolc magon, aminél lényegesen gyorsabb a Kirin 810, ám mivel egyetlen GMS-es mobil se használhatja, úgy tűnik: pont lecsúszott a tiltólistázás előtti hitelesítésekről, hogy egy efféle ráncfelvarrásba beleférjen. A RAM / tárhely kiosztás 4/64 és 4/128 GB-os variációkban érhető el, egyelőre árak nélkül.

Az Android 9-en alapuló EMUI 9.1 és a microUSB port sem éppen friss, ennek pedig semmi köze az amerikai biztonságpolitikához – egyszerűen csak nem áldozott a Huawei a picit drágább USB-C portra, hogy a 4000 mAh-s telepet azon keresztül lehessen tölteni.

Előzmények

Hirdetés