Túlzott a mobilhasználat Dél-Koreában

Dél-Korea olyan új szabályozás bevezetését tervezi, amely korlátozná a tinédzserek mobilhasználatát, hogy a szülőket ne érhesse meglepetés a számla kézhezvételekor. „Valószínűleg ez a világon az első olyan rendszer, amely a tizenéveseket felelős mobilozásra próbálja nevelni” – idézi az esetről beszámoló AFP hírügynökség a távközlési minisztérium szakértőjét.

A jövő év elejétől hatályba lépő rendelkezés szerint a fiatalokkal külön szerződést fognak kötni a szolgáltatók. Ajánlott lesz továbbá belépni egy már ma is használt számlalimitáló rendszerbe, amely nagyjából 7600 forintnak megfelelő vonban állapítja meg a tinédzserek által havonta elmobilozható összeg felső határát. A szerződés tanácsokat is fog tartalmazni az önmérséklet gyakorlásához, és előírja a szolgáltatók számára részletes számla küldését.

A szöuli kormány adatai szerint az országban élő nagyjából 6 millió tizenéves közül több mint 4 milliónak van mobiltelefonja. A 13 és 18 év korosztályból 100 000 fiatal tornássza fel havi telefonszámláját 100 000 von (körülbelül 21 000 forint) fölé. A tinédzserek kedvence az online játék és az SMS.

A szabályozás bevezetése aligha független attól a februári tragédiától, amelynek során egy 17 éves fiú azért követett el öngyilkosságot, mert internetes játékszenvedélye 3,7 millió vonos (772 000 forint) mobilszámlával bosszulta meg magát. Szintén beszédes adat, hogy 10 dél-koreai iskolásból 4 rendszeresen használja a telefonját tanórák közben is.

Azóta történt

Hirdetés