Túl óvatos az iOS 14 a hangerővel

Rengeteg felhasználó tapasztalt problémát a készülék hangerőbeállításaival Bluetooth eszközön iOS 14.2 rendszerrel, a Fejhallgató biztonság menüpont viszont nem minden esetben olyan szigorú.

Az iOS 14.2-vel integrált automatikus hangerőszabályozás funkció kissé ellentmondásosra sikerült. Eleve nem minden régióban, és azonos régión belül sem minden készüléket érint a probléma. A probléma pedig az, hogy bizonyos esetekben egyáltalán nem lehet kikapcsolni, így külső hangszórón, autós kihangosítóval vagy mondjuk erősítőhöz csatlakoztatva nem a szerintünk ideális hangerőn szólal meg a tartalom, hanem az iOS szerint megfelelő erősséggel, amit viszont fülhallgatókhoz lőttek be.


(forrás: PhoneArena) [+]

Fül- és fejhallgatón nyilván van az a hangerő, ami hosszabb távon nem tesz jót az ember hallásának, erre figyelmeztetnek is a készülékek, legyen az Android vagy iOS rendszerű. Előbbinél abszolút egyszerű ignorálni a figyelmeztetést és olyan hangerőbeállításokkal folytatni az audiotartalom lejátszását, ahogy mi jónak látjuk. Az iOS 14.2 viszont bizonyos esetekben nem teszi lehetővé, hogy kikapcsoljuk az optimalizálást, így teljesen mindegy, mi mit szeretnénk, a rendszer moderálja a hangerőt. Kikapcsolni pedig csak ideiglenesen lehet, pár szám vagy perc után ismét halkít.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mely régiók érintettek. A kezünk ügyébe került iPhone 11 Pro Max 14.2-es iOS-szel szintén tudja ezt a trükköt, de egyszerűen kikapcsolható, ha nem tartunk rá igényt, ahogy egy rakás más iPhone esetében is. Több beszámoló szól viszont arról, hogy akár pár perc eltéréssel rendelt, teljesen megegyező készülékek ugyanazzal a rendszerverzióval eltérő beállítási lehetőségeket mutatnak (két 12 Pro Max 512 GB, csak a szín eltérő).

Ha a jobb oldali felületet látjuk, sajnos nem tudunk mit kezdeni a problémával. A bal oldalon látható esetben egyszerűen ki lehet kapcsolni az egész szabályzórendszert és nincs gond.
Ha a jobb oldali felületet látjuk, sajnos nem tudunk mit kezdeni a problémával. A bal oldalon látható esetben egyszerűen ki lehet kapcsolni az egész szabályzórendszert és nincs gond. Mindkettő iOS 14.2

A felhasználók egészségének megóvására tett bármilyen törekvés abszolút méltánylandó, a probléma inkább azzal van, hogy a rendszer egyrészt nem tud különbséget tenni a csatlakoztatott eszközök típusa között, így nem veszi figyelembe, hogy éppen AirPodson szeretnénk zenét hallgatni, külső hangszórót csatlakoztattunk vagy az autóban BT-on keresztül kihangosítva próbálunk telefonálni. Utóbbi két esetben evidens módon nem az lesz az optimális maximum hangerő, mint fülhallgatón. Másrészt tökéletesen megegyező, konkrétan egy helyről rendelt eszközök esetében sem egységes a funkció kezelhetősége.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés