Teljesértékű Windowst futtat az Emperion új készüléke

Ami csak azért különösen érdekes, mert ARM alapokon teszi mindezt androidos programok egyidejű, natív futtatása mellett.

Magáról a készülékről egyelőre nem sokat tudunk, csak annyit, hogy van rajta jack csatlakozó, 2 TB-ig bővíthető a belső tárhely és kártyafüggetlen konstrukcióban érhető el a gyártó honlapján, de elvileg több szolgáltatóval is tárgyalnak az Egyesült Királyságban a kínálatba való felvételről. Az Emperion Nebulus (egyébként milyen szép neve van) egy komplett asztali Windows képességeivel rendelkező Windows 10-et futtató, egészen modern megjelenésű mobil, ARM alapokon.

Ha használható a UI, a Nebulus lehet az első mobil, ami ARM alapon teljes értékű Windowst futtat. A gyártó szerint a készülék minden x64 és x86-os rendszeren elérhető funkcióval rendelkezik, Type-C porton és vezeték nélkül pedig a teljes asztali nézet is elérhető, pont, mint a Continuum esetében, de az androidos készségeket is natívan kezeli.

Igazából könnyen el lehetne intézni annyival, hogy valamiféle virtualizáció egy jól megírt felhasználói felület alatt. A felülskálázott Snapdragon 845 végül is kellő erővel rendelkezik egy ilyen projekthez, 4 GB RAM pedig több, mint elég, ránézésre pedig vonzóan szögletes, mint egy igazi Windows Phone.


[+]

 

A probléma mindössze annyi, hogy ugyan a Windows 10 egyes komponensei, mint az Edge, Cortana, a Start menü vagy az Explorer tartalmazzák a megfelelő grafikus, hálózati és merevlemez drivereket, a Windows pedig akár támogathatja is (elvileg 2021-től biztosítják a technikai hátteret) a 64 bites programokat ARM processzorokon is, de emulálva, így az Emperion kommunikációja kicsit kétértelmű. Még, ha a Windows 10 21H1 kódnevű kiadásával dolgoznak is, a GSM kapcsolat akkor sem lesz adott.

Úgy abszolút reális, hogy a mobilhálózati kapcsolatot (telefon, SMS) is megoldották és az Android appok is futnak a felületen, ha az egész mégiscsak egy Android alapra húzott, mondjuk nagyon szofisztikált virtualizáció egy professzionális felhasználói felülettel. De erről az Emperion nem óhajtott részleteiben nyilatkozni.

Végül is fel lehet rakni a Windows 8-at is egy legalább 4 GB rendszermemóriával rendelkező készülékre, mondjuk az Asus ZenFone 2-re (egyébként még mindig itt van a fiókomban). Csak ott rendelkezésre állt egy VT-x virtualizációt támogató, 64 bites utasításkészletű, Silvermont x86-os architektúrájú kompatibilis Intel processzor (Z3580), a virtualizációhoz meg még nagyon fordítgatni sem kellett, elérhetőek voltak közel optimális custom kernelek, amire minimális módosítással már lehetett építeni. A chrootolt Linux disztróban meg csak az nem fut virtuális gépben (megfelelő memóriakezeléssel) parallel, amit nem akarunk.

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés