Hirdetés

Tartozékteszt: Griffin autós kihangosító kábel

Viszonylag apró, narancs-fehér dobozt hozott nekem Bocha az iStyle-ból, mondván, hogy nekem van kocsim, teszteljem én. Mondtam, hogy jó, aztán meg is néztem, hogy miről van szó valójában: egyetlen kábeldarab képezi az írás tárgyát, ami elsőre nemigen izgatott fel, de aztán kiderült, hogy nagyon kis ötletes valami ez a Griffin termék.

A Griffin 1992-ben alakult, s jellemzően Apple cuccokhoz gyártanak kiegészítőket, leginkább tokokat, autóba való kihangosítókat, transmittereket, kábeleket, valamint meglepő módon Apple játékokat. A dobozban viszont nem játék volt, ez egy hands-free mic + aux cable, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy mikrofonos kihangosító kábel. Nem egy nagy elektronikai komplexitás – elsőre legalábbis ez jön le.

A potenciális vásárlók körét egyből szűkíti az a tény, hogy kizátólag olyan gépkocsiban használható a kábel, amelynek fejegysége tud vonalbemenetet fogadni. Üdvös, ha a csatlakozó az előlapon van, s innentől a dolog szögegyszerű: a mikrofonos végét kell a fejegységhez, a sima jack végét pedig a telefonhoz csatlakoztatni. Kész, működik. A kábelen a mikrofonos feléhez közel van egy aprócska felvevőgomb is, ha nem akarnánk a telefont babrálni, de ennyi az egész.

Csakhogy. Nem árt tudni, hogy a Griffin nem működik ám bármivel, olyan telefon kell neki, amelyik a fülhallgatókimeneten nem csak kifelé küldi a hangot, hanem befelé is hajlandó azt fogadni. A dobozon ugyan van egy rövid lista a támogatott készülékekről, de a Motorola XT720 nem volt rajta, ám ezzel is működött. Samsung Wave-vel viszont nem. Nyilván iPhone-nal röhögve megy, hiszen mégiscsak erre tervez és gyárt a Griffin számos terméket, de ezúttal nem csak Apple tulajdonosok jöhetnek szóba potenciális vevőként. Amerikai cégről lévén szó nem meglepő, hogy a kompatibilis termékek HTC, Motorola, Palm és BlackBerry okostelefonok közül kerülnek ki.

A működési elv egyszerű: amit a beszélgetőpartnerünk mond, az megszólal az autó hangfalain, amit pedig mi motyogunk, az a kábel végén levő mikrofonon keresztül bejut a készülékbe és szépen működik a kommunikáció. Nem egy nagy etwas - gondolhatja most az olvasó – azonban egy ponton téved. A fejegységből a csatlakoztatás után kiálló kis mikrofon elképesztően jól alkalmazkodik a zajokhoz, direkt próbáltuk, hogy a hátsó ülésről is simán bele lehetett kotyogni a beszélgetésbe, egy pisszenés sem marad észrevétlen, miközben az autó egyéb háttérzajai alig észrevehető mértékben vannak csak jelen a másik fél szemszögéből.

A történet másik oldala, hogy az összeköttetés után az iPhone modellekről zene is átküldhető az autó fejegységére, a kábelre helyezett gombocska pedig nem csak híváskezelésre alkalmas, hanem ebben az esetben távirányítóként is üzemel. Egy nyomással a play/pause vezérelhető, két gyors klikk után a következő, hármat követően az előző számra ugrik.

Olcsóbb, mint egy Bluetooth füles, annál sokkal kényelmesebb, egyszerű használni, triviális a működése. Egyetlen érv szól ellene: privát beszélgetések nem bonyolíthatóak vele, hiszen mindenki hallja az autóban a folyamatban levő diskurzust. A Griffin megoldásának ára 8 990 forint, ebben egy éves garancia foglaltatik.

Hirdetés