Hirdetés

Mennyit változott egy csúcs okostelefon majdnem 10 év alatt?

Tíz verziót élt már meg a Samsung Galaxy S sorozat, nálunk járt az összes eddigi modell. Nagyon sokat változott a technológia egy szűk évtized alatt.

2010-ben mutatkozott be az első Galaxy S, június 2-án, Zürichben volt a premier. Emlékszem, mert ott voltam, akkor még csupán két újságírót vitt ki a Samsung a bemutatóra. Ma már furának tűnik, de a Mobilarena mellett a nyomtatott Playboy szerzője volt velem kint Svájcban, mi ketten ültük végig azt a programot, ahol elkezdődött a ma már 10 éves Galaxy S történelem.

Hatalmas kivetítőn zajlott a prezentáció


És döbbenetes, hogy mi volt akkor a megtestesült mobilkommunikációs csoda: egymagos, 1 GHz-es chipset, 512 MB RAM-mal, 4 hüvelykes, 480 x 800 pixeles, de már AMOLED kijelzővel, legdurvább esetben 32 GB belső tárhellyel és Android 2.1-es rendszerrel, amit később lehetett 2.2-re is frissíteni. 5 megapixeles kamerát kapott, amely HD-ban tudott videót venni, a maximális adatátviteli sebesség (HSPA) pedig 7,2 Mbps volt. Akkor azt írtam, hogy én még ilyen gyors telefont nem láttam. 130 ezer forintot kérték érte.


[+]


Ezzel pedig elindult egy folyamat, minden évben jött új Galaxy S, amely mindig kicsit jobb volt, mint a korábbi, de nagyjából két évente volt igazán markáns a változás. Az S II (amikor még római számmal jelölték a generációt) kétmagos chispettel villantott és duplázták a RAM-ot, az S III pedig nagyot ugrott előre, ott már 4,8 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles kijelzőt, négymagos Exynos processzort, 4.1-es Androidot találunk. Itt mutatkozott be a MotionWiz nevű felhasználói felület, ami sokkal-sokkal letisztultabb volt, mint a korábbi TouchWiz, benne volt a júzer tekintetét figyelő előlapi kamera, hogy amíg nézzük a kijelzőt, addig az ne kapcsoljon le, közben felkúszott az ár 180 ezer forint környékére. A telefon pedig a kezünkből akart kicsúszni örökké, sok kritikát kapott a legömbölyített élekkel operáló, műanyagból készült ház, de az S III volt az első olyan modell a szériában, ami tényleg komoly sikert hozott, ez volt az első amúgy, amiből készült “mini” változat is, ami aztán a következő generációnál is megmaradt.

Samsung Galaxy S III
Galaxy S III [+]


Az S4 (és itt már elhagyjuk a római számozást) nem volt akkora ugrás, de lett némi fém a készülékházon, már 230 ezer forintnál járt az árazás, fejlődött a kijelző felbontása, 2 GB-ra hízott a RAM, nyolcmagos lett az Exynos chipset, bekerült a vezeték nélküli töltés (2013-ban járunk), 5 hüvelykes lett a megjelenítő. Ezek persze fontos változások voltak, de mégis sokan akkoriban úgy voltak vele, hogy az S III-hoz képest nem elég nagy ugrás.

Samsung Galaxy S5
[+]


Viszont az S5 megint más lett az Albert kekszre emlékeztető hátlappal, kicsit szögletesebbre vett formájával. No meg azzal, hogy ebben minden piacon Qualcomm chipset duruzsolt (Snapdragon 801), nagyon rágyúrtak a kamerára (16 megapixeles ISOCELL), 4K videofelvétel is akadt. Ez volt az első Galaxy S, ami már IP67-es szabványnak is megfelelt, úgy voltunk akkor vele, hogy tényleg sokat fejlődött az előző generációhoz képest, de aztán egy év múlva lerakta a Samsung az S6-ot.

Különleges és meghökkentő volt akkoriban a Samsung Galaxy S6 edge formavilága
[+]


És ott jelent meg az “edge” kijelző, a felbontás QHD-ra nőtt, még a mai viszonyok alapján is erős a hardver, itt már volt S6 edge+ néven egy felhízlalt változat is nagyobb méretben 4 GB RAM-mal szerelve. Általános vélemény, hogy az S6-os trió volt az, ami az S III sikerét képes volt megismételni, a Samsung meg tudott újulni és egy küllemében is egyedi terméket rakott le az asztalra. Az ívelt kijelző miatt az S6 edge annyira markánsan eltért minden mástól, hogy már kizárólag ez a formatervi trükk is képes lett volna eladni a készüléket.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
Galaxy S7 edge [+]


Éppen ezért az S7 nem ment akkorát, de minden kritikai észrevételre reagált a Samsung, amit az S6 kapcsán a felhasználók megfogalmaztak (visszakerült a microSD, nagyobb lett az akkumulátor), megjelent az Always-On kijelzés és a Dual Pixel Autofocus, viszont ellentétben a korábbi modellhez képest az S7 egyenes kijelzővel jóval kisebb lett (5,1 hüvelyk), mint az S7 edge a maga 5,5 inches képátlójával.

A Samsung Galaxy S7 edge, balján az S8-cal, jobbján pedig az S8+-szal
A Samsung Galaxy S7 edge, balján az S8-cal, jobbján pedig az S8+-szal [+]


Az S8-nál viszont már nem volt opció a hajlítás nélküli megjelenítő, mindkét változat (S8 és S8+) ívelt panellel lépett piacra. Itt mutatkozott be a Bixby, a kezelőfelület pedig megint változott és innentől Samsung Experience UI néven létezett tovább. Ez amúgy nagyon aktuális volt és remekül is sikerült. Megint érezni lehetett, hogy komolyabb változtatások érkeztek, jelentősen csökkentek az alsó-felső kávák és ezzel párhuzamosan az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra kellett költözzön, bemutatkozott a DeX, ami ebben a műfajban azóta is az egyik legjobb megoldás, bekerült az írisz alapú azonosítás. És ez már az az év volt, amikor örültünk, hogy nincs notch és van 3,5 mm-es jack csatlakozó, viszont a Samsung adós maradt a másodlagos hátlapi kamerával.

A Galaxy S9 páros
A Galaxy S9 páros [+]

És leginkább ez volt a legfontosabb előrelépés az S9-nél, ahol a nagyobb verzióban már akad telés lencse, plusz változtatható az apertúra is. Mi ismét azt éreztük (és a felhasználói visszajelzések is hasonlóak), hogy az S8-ban látott sok-sok innovációs törekvés csiszolgatásának eredménye lett az S9, amely persze hozta a kötelező hardveres előrelépéseket, de az óriási újdonságok elmaradtak, eléggé egyértelmű volt, hogy a következő generáció lesz majd megint az, ahol ismét villant nagyot a Samsung.


Samsung Galaxy S10e, S10 és S10+


És így is történt, a sorozat jubileumi, tizedik kiadása újra egy nagyot lépett előre, egy csomó újdonság került bele. Kijelző mögé tett ujjlenyomat-olvasó, három kamera (belépett a nagylátószög is), szoftveresen megtolt szuperstabilizációs megoldás a videókhoz, 4K-ban rögzíteni képes előlapi kamera, a kijelző sarkában elhelyezett kameraluk és a korábbiakhoz képest nagyobb akkumulátor vonul fel hardveres oldalról, a teljesen újragondolt, One UI-ra keresztelt kezelőfelület pedig szoftveres irányból jellemzi a friss modellt. Ahol a két, oldalt ívelt kijelzős nagyágyú mellett sokak örömére visszatért egy kisebb opció is, az S10e nem sokban marad el a testvéreitől, viszont egyenes a kijelző, jóval kompaktabb a telefon, az pedig pláne nem utolsó szempont, hogy olcsóbb is.


[+]


A Galaxy S sorozat történelme jól mutatja, hogy honnan hova fejlődött az iparág az elmúlt 10 évben, biztosak vagyunk benne, hogy a következő 10 évben is velünk lesz még a Samsung, érdekes lesz látni, hogy S11, vagy esetleg S20 néven jön-e majd a következő generáció. Visszatekintve az elmúlt évtizedre az is eléggé jól látszik, hogy igazán kétévente tudnak megújulni annyira a telefonok, hogy lényeges eltéréseket mutassanak az elődhöz képest, a Galaxy S-nél is az első, a harmadik, a hatodik, a nyolcadik és a mostani generáció nyújtott komolyabb újdonságot, a köztes modellek inkább ráncfelvarrásnak tekinthetők. Ez egyébként a többi gyártónál is megfigyelhető és nem várható, hogy ez a közeljövőben változik, sőt.

Ha az első és a mostani Galaxy S-t egymás mellé tesszük, akkor hihetetlenül nagy már szemre is az eltérés, ha csak évről-évre haladunk, akkor sokkal kevésbé tűnnek fel a változások, de pont azért jó, hogy a Samsungnak van egy tíz éve létező szériája, mert tökéletesen be tudja mutatni, hogy mik voltak az elmúlt évtized legfontosabb innovációs lépései, hiszen a Galaxy S-nél mindig arra törekedtek, hogy a létező legjobbat nyújtsák. Ez néha tökéletesen sikerült, néha kevésbé, de az biztos, hogy amikor a visszajelzések (és persze az eladási adatok) nem a vártnak megfelelően alakultak, akkor a következő modell mindig meg tudott újulni.

Előzmények

  • Négy készülékkel jött meg a Galaxy S10

    A szokásos S10 és S10+ páros mellett akad egy 5G-s verzió is, de a legütősebb az S10e lehet, főleg azért, mert kompakt, mégis erős.