Exkluzív: Samsung Galaxy S európai premier - helyszíni tudósítás

2010. június 2-án mutatta be az európai közönségnek és a piacnak a Samsung a Galaxy S névre hallgató (i9000 típusszámú) készüléket. A premier helyszíne a svájci Zürich volt, mivel itt már kapható is a telefon. A 18:00 órás kezdéssel meghirdetett esemény alkalmából megfogdoshattuk az újdonságot, rengeteg új információt kaptunk és nem mellékesen egy olyan színpadi előadást is láthattunk, ami felveszi a versenyt a februári Wave bemutatóval.

A helyszín a városi sportcsarnok volt
A helyszín a városi sportcsarnok volt

A Samsung Galaxy S a koreai cég abszolút csúcsmodellje. Ennek megfelelően az összes pillanatnyilag létező technológiai vívmány benne van, érdemes a száraz tényekkel kezdeni. A Galaxy S lelke a Samsung saját fejlesztésű, 1 GHz sebességű, Cortex A8 architektúrájú alkalmazásprocesszora. Ehhez egy olyan grafikai chip szolgáltat elképesztő 3D teljesítményt, amit PowerVR SGX540 néven ismerhetünk, ez bizonyos mérések szerint négyszer gyorsabb az iPhone 3GS-ben dolgozó GPU-nál. Erre a vasra ül fel az Android 2.1, a zürichi információk szerint a 2.2-re történő frissítés 2-3 hónapon belül elérhető lesz, s természetesen ingyenes.

Hatalmas kivetítőn zajlott a prezentáció
Hatalmas kivetítőn zajlott a prezentáció

A készülék a Samsung Super AMOLED kijelzőtechnológiáját kapta meg, 4 inches ablak terpeszkedik a mindössze 9,9 mm vastag készülék előlapján, amely multitouch képességekkel (egyszerre 10 ponton érzékeli a megnyomást) bír, természetesen kapacitív, felbontása pedig 480x800. Állítólag ez a kijelző a korábbi AMOLED megoldásoknál 20%-kal több fényerőt, 80%-kal jobb napfényben történő olvashatóságot és 20%-kal kevesebb energiafelhasználást ígér. Az Android 2.1-re a Samsung saját fejlesztésű grafikus interfészt rakott, amely a rossz emlékű TouchWiz nevet viseli, de ez már a harmadik generáció, amely kinézetre nagyon hasonlít a Wave-en látottakhoz. Kicsit olyan, mint a Sense a HTC-nél, ott is többféle platformra épül ugyanaz a felület.

Működő, végleges Galaxy S-ek
Működő, végleges Galaxy S-ek

A Galaxy S természetesen minden olyan dolgot tud, amit egy Android rendszerű gépnek tudnia érdemes. Van benne GPS, WLAN, HSPA (7,2 Mbps lefelé, 5,76 Mbps felfelé), Bluetooth (3.0-s), bővíthető memória (maximum 32 GB-os kártyát fogad). Két kivitelben jön, lesz 8 gigás és 16 gigás belső kapacitású gép. A hátlapra 5 megapixeles kamera került, HD minőségben vesz fel videót, illetve játszik vissza filmet, a DivX minősítést is megkapta. A DLNA technológia segítségével vezeték nélkül kilőhető egy-egy nagyfelbontású mozi erre alkalmas tévére, Samsung tévék esetén pedig a Galaxy S teljes értékű távirányítóként is működik. Kár, hogy a telefonból kimaradt a vaku.

A Super AMOLED kijelző tényleg lenyűgöző
A Super AMOLED kijelző tényleg lenyűgöző

Újdonság a Swype beviteli mód, amelynek segítségével csak az ujjunkat kell végighúznunk a betűkön, amikből a leírni óhajtott szó áll, s a szoftver kifundálja, hogy mit szerettünk volna alkotni. Ez egyelőre magyar nyelven még nem érhető el, de már most simán volt magyar kezelőfelület a kiállított készülékeken. A zenelejátszóban van equalizer, nem hiányzik a TV-out, a vekker az idő eljövetelekor csak lassan válik hangossá, nem egyből ordít a telefon, s megújul a szinkonizációs szoftver is, az eddigi New PC Studio helyett KIES lesz a neve, elvileg a funkcionalitás is bővül. Kérdéses viszont, hogy a magyar piacon milyen Social HUB szolgáltatás lesz a gépben (ebből van normal és premium), az viszont biztos, hogy az Android Market itthon elérhető, nem fizetős korlátozásait a Samsung sem tudja feloldani. A Samsung alkalmazásboltban a Galaxy S-hez csak néhány widget lesz majd letölthető. Azt is megtudtuk, hogy a TouchWiz felület nem kikapcsolható, nem lehet visszaállni a gyári Androidra.

Van EQ a zenelejátszóban - igaz, csak előre tárolt sémákkal dolgozik
Van EQ a zenelejátszóban - igaz, csak előre tárolt sémákkal dolgozik

A kiállított gépeken a sebesség lenyűgöző volt. Egy-két új alkalmazás is érkezett, ilyen az iPad könyvespolcához nagyon hasonló grafikával érkező e-book reader, vagy a daily briefing, ami az általunk fontosnak vélt információkat rendezi egymás mellé (a naptárunk, az időjárás, egy tőzsdei cég árfolyama, stb). A beépített böngésző baromi gyors, természetesen van multitouch nagyítás (ahogyan a fotóknál is), a duplaklikkes hasábra tördelés is működik. Nagyon jól sikerült a szövegbevitel is, fektetett nézetben lehetetlen melléütni, álló helyzetben kicsit oda kell figyelni, de fényévekkel jobb így is, mint az átlagos érintős klaviatúrák. Új funkció a layar böngésző, amelyhez GPS és adatkommunikációs kapcsolat egyszerre kell. Ha ez adott, akkor a telefon kameráját ráirányítjuk az utcán valamelyik házra, s ha az adatbázis tud erről valamit (történelmi pont, a benne levő üzletekről van információ, stb), akkor ezeket jelzi a képernyőn. Ehhez a Galaxy S a TeleAtlas adatait használja, úgyhogy itthon még nem feltétlenül lesz bőséges a felhozatal.

A Samsung Galaxy S hazánkban június végén kerülhet a boltokba. Független árát nagyban befolyásolja az aktuális forint-euró árfolyam, így csak becsülni lehet, hogy valahol bruttó 130-150 ezer forint között nyithat. Valószínűleg szolgáltatói kínálatokban is megjelenik, a zürichi sajtótájékoztatón ugyanis többször hangsúlyozták, hogy szinte minden operátor felveszi a kínálatba a telefont - legalábbis abban a 110 országban, ahol piacra lép a Samsung Galaxy S. Alant pedig egy erősen megvágott videó az eseményről, amely így is közelíti a 10 percet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés