Hirdetés

Samsung Univerzum: gyári tokok az S10 modellekhez

A tartozékok piacán a gyári megoldások mellett végtelen számú utángyártott termék is akad, ebben a bejegyzésben a Samsung által szállított tokok közül szemezgetünk, mert itt nem csak egy műanyagdarabról van általában szó.

Négy tokot küldött a Samsung ehhez a bejegyzéshez, ezek pedig az S10 modellekhez passzolnak és mindegyik kissé más. A négyből három ráadásul tud néhány olyan extrát, amit az utángyártott megoldások nem tudnak hozni, ugyanis a készülékek kommunikálnak a tokokkal, észlelik a jelenlétüket és különböző extra funkciókat is nyújtanak. A sárga színű szilikon tokot viszont el tudjuk intézni egyetlen mondattal: sárga, passzol, szélei felkanyarodnak kissé, hogy jobb védelmet adjanak a sarkok felé és amúgy ennyit tud. Rá van írva, hogy Samsung.


[+]

Ennél egy fokkal komplexebb a ClearView toknak nevezett termék, amely hozzánk fehér hátsóval és világoskék elülső résszel érkezett és nem csak a telefon hátsó és oldalsó részeit takarja, hanem egy félig áttetsző fedlap rá is hajlik az S10-ek kijelzőjére. Az úgynevezett hall szenzor miatt ez a ráhajlás aktív, magyarán ha felnyitjuk, akkor bekapcsol a kijelző (és lezajlik az arc alapú azonosítás is igény szerint), ha pedig visszazárjuk, akkor a kijelző is lekapcsol — de nem teljesen. A telefonban egyébként is funkcionálisan jelen levő always-on kijelzés ugyanis átsejlik a tokon, lehet lapozni is a felületek között (napi rutin, zenelejátszó, időjárás), a hívást is fel lehet venni a tok kinyitása nélkül. Az always-on egy idő után kikapcsol, de ha a telefon azt érzi, hogy kiveszük a zsebünkből, akkor újra megmutatja az értesítéseket. Fontos tudni, hogy mind az NFC (mobilfizetés), mind a vezeték nélküli töltés működik a tokban levő telefon esetében is. Noha a tok beállításai között is lehet paraméterezni, hogy az értesítések részletei is látszódjanak, ha ez viszont tiltva van az always-on mód beállításai között, akkor ezt nem írja felül a tartozék.


[+]

A LED Cover néven futó tok már egy komplexebb megoldás. Ez egy hátlapi tok, érezhetően masszívabb műanyag, mint az előzőek, aminek egyszerű oka van: a fekete felület mögött sok-sok apró LED található, ez pedig további lehetőségeket rejt. Egyrészt bejövő hívás esetén kigyújt egy telefon ikont, ez főleg akkor hasznos, ha némítva van a telefonunk és kijelzővel lefelé fekszik az asztalon. Tud olyat is, hogy ha a kamerával időzítőt használunk, akkor szépen visszaszámol a hátlapon, illetve egy előre gyártott listából is választhatunk valami kis animáló izét, ami pár percig ott mozog kamera alatti területen. Ezen kívül kérhetünk hangulatfényt, ez a teljes hátlapot használja egy csillagos égboltot imitálva, ha engedélyezzük, akkor ez minden esetben szórakoztat bennünket kicsinykét, miután arccal lefelé letettük valahová a telefont. Ebben az egészben jóval több lehetőség lenne, hiszen az értesítéseket is kijelezhetné, vagy éppen a hívókhoz is rendelhetnénk valamiféle mintát. Amíg a LED-ek világítanak, addig a vezeték nélküli töltés és az NFC nem működik, előbbinél ez nem gond, mert a tok kikapcsolja magát, ha wireless töltő közelségét érzékeli, utóbbinál viszont nekünk kell erre figyelnünk.


[+]

A negyedik tokunk neve LED View Cover. Ez annyiban nem újdonság, hogy már az S9-hez is volt ilyen tartozék, de ez a mostani egy fokkal finomabb anyagból van, tartósabbnak is tűnik. Ennek a toknak egy hátránya van (de ez nem mindenkinek szempont), a kijelző kezeléséhez az ember általában hátrahajtja a fedlapot takaró rész, így viszont nem nagyon alkalmas arra, hogy autós tartóba tegyük. Ugyanakkor viszont ez egy relatív filigrán tok, a vezeték nélküli töltést és az NFC nem zavarja a jelenléte. A LED View Cover lényege, hogy a kijelzőre ráhajló rész felső harmadában vannak LED-ek, amelyek remekül paraméterezhetőek, plusz az itteni terület valamelyest érintésérzékeny is, ami azt jelenti, hogy például fel tudunk venni hívást anélkül, hogy kinyitnánk, pusztán az ujjunk elhúzásával. Mindeközben a hívó nevét nem, de a telefonszámát gördítve jeleníti meg.

A tokhoz jár egy alkalmazás is, ami lehetőséget ad arra, hogy mi magunk is rajzoljunk ikonokat. Van egy rakás előre készített rajz is, de egy 10 x 17 pixeles mátrixon szabadon garázdálkodhatunk. Az elkészült rajzainkat aztán alkalmazásértesítéshez, illetve hívóhoz tudjuk rendelni (és ez valamelyest megoldja, hogy nem látjuk bejövő hívás esetén a hívó nevét). A magam részéről azzal kezdtem, hogy az emailek és a Messenger értesítések kapcsán rajzoltam valamit, ami egyértelmű (boríték, illetve Messenger ikon), de az összes olyan apphoz hozzá lehet rendelni bármit, aminek egyébként engedélyezve van, hogy értesítéseket küldjön. Ha becsukjuk a tokot, akkor egy apró animációval kirajzolja nekünk a tok az órát, ezt bármikor kérhetjük kinyitás nélkül is az oldalsó gomb megnyomásával. Még akad egy apróság: a tok fedlapjának belső részében van egy zsebecske, ide gond nélkül be lehet csúsztatni egy bankkártyát, vagy mondjuk egy személyit.

[+]

A Samsung gyári tokkínálata az S10 készülékcsaládhoz tehát mindenképpen többet tud nyújtani, mint egy utángyártott tartozék. Ennek megfelelően a gyártói kínálatban levő tokok ára is magasabb, a LED Cover és a Clear View Cover 14 ezer forint körül kapható, a LED View Cover pedig 17 ezer forintért szerezhető be. Ezeknél olcsóbbak az egyszerű, több színben elérhető szilikon tokok (6-7 ezer forint), a Protective, azaz ellenállóbb tokok ára pedig 9-10 ezer forint körül mozog.

 

Előzmények