Postafon - a negyedik mobilszolgáltató

Megérkezett a negyedik mobilszolgáltató - de nem úgy, ahogyan azt még tavaly tervezte az NHH. Ugyanis a Postafon nem nyert frekvenciát, hanem a külföldön már ismert, úgynevezett MVNO modellt használja, amely magyarra fordítva virtuális mobilszolgáltatót jelent. Ehhez nincs szükség saját hálózatra, a Postafon a Vodafone tornyait használja.

A technikai hátteret is a piros szolgáltató biztosítja, a jelek szerint igen komoly mértékű az együttműködés, a postafon.hu oldalról minden link a Vodafone szervereihez viszi a látogatót. Az indulásra nem sikerült jól összerakni a weboldalt, sok helyről a Postafon logója egy csodás error üzenetet dob fel, Firefox alatt el vannak csúszva a gombok, úgyhogy kissé kapkodósnak tűnik a fejlesztés.

Ám a Postafon jövendő ügyfeleit ez aligha fogja érdekelni, az új szolgáltató ugyanis jellemzően a vidéki, kisebb településeken élő, idősebb felhasználókat célozza meg. Egyetlen tarifacsomag van a kínálatban, amely feltöltőkártyás, perc alapú számlázást használ és egységes, 35 forintos díja van percenként a hívásoknak, illetve az SMS üzeneteknek.

A Postafon egyetlen készülékkel "robban" be a piacra, egy Samsung E1120-as kapható 6990 forintért, amelyből 350 forint lebeszélhető. A 14888-as számot felhívva a Vodafone ügyfélszolgálatáról ismerős gépi hang jelentkezik be, s sejthetően a hívások is a piros szolgáltató központjában végződnek. Az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a Postafon egyelőre kizárólag készülékkel együtt vásárolható meg 721 postahivatalban, különálló SIM nem kapható, ám a weboldal mást mond. A telefonba viszont Vodafone kártyát is tehetünk.

A Postafon szolgáltatásai között szerepel WAP, internet, van roaming, hangposta és VOIP hívás is. A Vodafone szerint a postai alkalmazottan komoly képzést kaptak az indulás előtt, s az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző, hiszen a Postafon képes lehet eljutni azokra a településekre, ahol eddig egyetlen mobilszolgáltató sem képviseltette magát üzlettel. A Posta az első évben 50 ezer ügyfélre számít, s ennek elérésében számítanak arra, hogy felmérésük szerint a postások a tűzoltók után a legmegbízhatóbbnak tartott személyek ezekben a térségekben.

Kérdés, hogy a hazai mobilpiacon egy perc alapú, 35 forintos díjszabást használó, feltöltőkártyás, csupán egyetlen készülékkel elérhető konstrukció mennyire életképes. A Vodafone - a másik két szolgáltatóhoz hasonlóan - eddigi nyilatkozataiban mereven elhatárolódott attól, hogy MVNO partnerséget építsen ki, de a Postafon előkészítését már egy évvel ezelőtt megkezdték. Persze ne felejtsük el, hogy néhány évvel ezelőtt a Posta és a Vodafone még közös cégként voltak benne a V.R.A.M. Rt-ben, amely akkor változott Vodafone Magyarország Zrt-vé, amikor a brit szolgáltató kivásárolta az Antenna Hungária és a Magyar Posta részesedését.

Mindezek ellenére nem lehet kizárni, hogy a jövőben több cég is belép az MVNO piacra. Itt elsősorban azok a szolgáltatók jöhetnek szóba, akik a tavalyi mobiltenderből kimaradtak, ráadásul a gazdasági válság miatt a jelenlegi mobilszolgáltatóknak sem mindegy, hogy a hálózatbérlésből befolyó bevételeikkel mennyiben tudják pozitív irányba billenteni pénzügyi mérlegüket.

Azóta történt

Hirdetés