Pörög a mobilpiac

Az idén a mobiltelefon-gyártók várhatóan 800 milliónál is több készüléket értékesítenek – jósolják a vezető elemzőcégek, melyek korábban még 775 milliós forgalommal számoltak. Amint a Strategy Analytics jelentéséből kiderül, a fejlődő piacokon tapasztalható élénk keresletnek és a gazdagabb országokban erős cserehullámnak köszönhetően a harmadik negyedévben 209 millió mobil fogyott világszerte, ezzel pedig az idei első kilenc hónapban értékesített zsebik száma 566 millió darabra emelkedett a karácsonyi bevásárlási szezont magában foglaló negyedik negyed előtt. A cég ezért biztos abban, hogy a 2005-ös mobilforgalom meghaladja majd a 800 millió darabot.

Hirdetés

Prognózisa optimista módosítását tervezi néhány napon belül a Gartner is, mely azonban egyelőre pontos számokkal nem szolgált. Egyik elemzőjük azonban elárulta: nekik sincsenek kétségeik azzal kapcsolatban, hogy a 800 milliós darabszámot meghaladja az idei forgalom.

Tavaly 680 millió mobil talált gazdára világszerte, és az elemzőket akkor is folyamatosan prognózisaik módosítására kényszerítették a vártnál jobb negyedéves számok. A forgalom növekedésében szerepet játszottak azok a rendkívül olcsó modellek is, melyeket a fejlődő országok igényeihez szabtak.

A Strategy Analytics adatai szerint a készülékek átlagos ára a harmadik negyedévben 11 százalékkal volt alacsonyabb (146 dollár), mint egy évvel korábban. Az iparág teljes nagykereskedelmi árbevétele az idén várhatóan eléri a 120 milliárd dollárt.

Hirdetés