Beragadt 50 millió mobil a Samsung raktárkészletén

Más gyártónak is komoly fejfájást okoznak az eladatlan telefonok.

Hirdetés

Jelentősen megtorpant 2020-ban a mobilok iránti kereslet, ami érthető: a koronavírus járvány első szakaszában bezárkóztak az államok és a lakosok, aztán a 2021-es nyitás után pont az volt a gond, hogy mondjuk egy Mi 11 Ultrából nem jutott elég darabszám idehaza, ha valaki Xiaomi csúcsmobilt akart volna venni. 2022 piaci problémái egészen másmilyenek: noha nehezíti a gyártást a chiphiány és a szállítás komplikációja, az infláció az, amely világszerte legyűrte az árazógépet, és a vásárlóréteg hirtelen úgy találta: minden sokkal drágább lett.

Minimális külsőre a különbség az előző évi modellekhez képest.
Az A-szériás Galaxy telefonok iránt csappant meg leginkább a SamMobile szerint a vásárlókedv [+]

Ezek után nem meglepő, hogy óvatosabbak az érdeklődők, így újra megcsappant a vásárlókedv, pedig a gyártók hatalmas számmal rendeltek főleg olcsóbb mobilokból, és az Elec információ szerint beragadt a Samsung raktárán 50 millió eladatlan készülék. Érdemes megjegyezni: nem úgy működik ám a dolog, hogy egy mobilt legyártanak, útnak indítanak, és amint beérkezik egy üzletbe, már nyomják is a vásárló kezébe, jellemző a raktárkészletek felhalmozása a készlethiány elkerülésére. Ez általában 10% eladásra váró telefont jelent, a Samsung 270 milliós éves leszállítása esetében 27 millió darabot. Csakhogy ez a szám ugrott most 50 millióra a koreai publikáció szerint, és májusban már egyértelműen érződött: az infláció betett a vásárlási kedvnek.


(forrás: Counterpoint Research) [+]

Így aztán nagyon nehéz lehet a gyártó 334 milliós 2022-es leszállítási célját teljesíteni, az infláció mellett pedig problémát okoztak az újabb kínai Covid bezárások és az orosz-ukrán konfliktus is. Valószínűleg nincs egyedül a Samsung a raktáron maradt, hatalmas készlettel, a SamMobile szerint a koreaiaknál mindenesetre leginkább a Galaxy A vonal az, amelyik általában igen népszerű, de most éppen az olcsóbb darabjaiból fogy kevesebb – a csúcsmobilok eladásával elvileg nincs gond. Ez azt is jelenti, hogy az eleve drágán indító iPhone 13 család dominált az áprilisi világszintű értékesítésben, az első négy helyet elhódítva a tízes listán, írja a Counterpoint Research. Ám idővel várhatóan az Apple-nek is meg kell küzdenie az egyre nehezebb piaci helyzettel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés