Hirdetés

OmniVision: Minőségi kamerák mobilokba

A gyártók agresszív reklámhadjárata miatt egyre többen hajlandóak egy telefon kamerájának minőségét az adatlapon szereplő megapixel értékből megállapítani. Az aprócska képérzékelőkre zsúfolt egyre több képpont és a miniatűr lencsék véges optikai felbontóképessége miatt azonban pont a kisebb felbontású kamerák tudnának jobb minőségű fotókat készíteni, ám a legtöbb gyártó inkább a marketingszempontból sokkal jobban eladható „gigapixeles” kamerák fejlesztésére fordít, ezzel is csupán második helyre szorítva a minőséget.

Az OmniVision azonban egészen más szemmel nézi a világot. A frissen bemutatott és az év második felében megjelenő 1.75μ OmniBSI szenzorcsalád nem a megapixelek számával kíván kiemelkedni, hiszen mindössze 2 és 5 megapixeles felbontással rendelkeznek, ám emellett a piac legjobb 1400mV/(lux-sec) feletti érzékenységét és kétszeresre javított jel-zaj arányt (<70 lux) tudnak felvonultatni, mely révén sötét környezetben is képesek a hagyományos digitális fényképezőgépekhez hasonló minőségű fotókat produkálni.

Az 5 megapixeles felbontású, 1/3,2 hüvelykes érzékelővel szerelt OV5650 kifejezetten fotózásra kiélezett telefonok fő egysége lehet, ahol a 10 bites digitalizálási pontosság mellett kiemelkedően fontos a kompakt kialakítás is, hiszen a 8,5x8,5x6 milliméteres mérete révén a jövevény a legvékonyabb telefonokba is beépítse kerülhet. A minőségi fotók készítésén kívül az eszköz akár 1920x1080 képpontos HD videók rögzítésére is képes másodpercenként 30 képkocka sebességgel, miközben a 720p felbontású HD, valamint a szabványos VGA és QVGA anyagok akár 60, 90 és 120 képkocka/másodperc sebességgel is rögzítésre kerülhetnek. A szenzor kizárólag RAW, azaz feldolgozás nélküli adatok kiolvasását teszi lehetővé, mely megfelelő képességekkel bíró képfeldolgozó egység beépítését is szükségessé teszi.

A 2 megapixeles szenzort tartalmazó, teljesen integrált OV2665 SoC elsősorban olcsóbb eszközök számára lehet ideális választás, ahol az elkészített fotók és videók minősége mégis kiemelkedően fontos, hiszen az eszköz 800x600 felbontástól lefelé akár másodpercenként 30 képkocka rögzítésére is alkalmas. A kép előfeldolgozáshoz szükséges valamennyi komponenst tartalmazó készülék lencsehiba-korrekcióra, automatikus expozíció és fehéregyensúly beállításra, valamint villogásszűrésre is képes, ám a fotók és videók tömörítését itt is más komponensekkel kell megoldani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés