Hirdetés

NVIDIA Project Shield - játékgép Tegra 4 és Android alapokon

Hivatalosan holnap startol el a CES 2013, ám néhány gyártó már a -1. napon eldurrogtatta a puskaport, mint azt a barcelonai MWC és a berlini IFA kiállításon is láthattuk. Az NVIDIA a várakozásoknak megfelelően most mutatta be az új generációs mobil lapkakészletét, ám a Tegra 4 nagyjából a papírformát hozta, a specifikációk ismertek voltak a szivárgások és előzetesek alapján. Az amerikai gyártó más meglepetéssel készült, a Project Shield névre hallgató játékgépre a sajtó és a közösség egyaránt rácsodálkozott.

Ami nem is csoda, a konzol fejlesztését óriási titoktartás övezte. Valószínűleg senki nem fog meglepődni, hogy a kihajtható kijelzővel szerelt játékkonzol lelke a ma bemutatott lapkakészlet. A felhasznált Tegra 4 SoC egy négymagos Cortex-A15 családba tartozó processzort és egy 72 feldolgozóegységgel rendelkező grafikus gyorsítót tartalmaz. A GPU a pletykák szerint 24 vertex- és 48 pixelárnyalót foglal magában, a shaderek feldolgozási precizitása továbbra is 20 bites, amint azt a Tegra 3 esetében is tapasztalhattuk. Ez az ultramobil grafikus egységek között ma mg jónak számít, az új generációs IGP-k viszont már 32 bittel operálnak. A RAM és a belső tárhely mérete egyelőre nem ismert, ám a specifikációkon tisztán látszik, hogy egy bivalyerős gépről van szó, amely simán viszi az androidos csúcsjátékokat.

Igen, androidos, a Project Shield a Google mobilplatformjára épül, annak is a 4.2-es, Jelly Bean névre hallgató verziójára. Fontos kiemelni, hogy az NVIDIA a tiszta gyári rendszert preferálja. Ez jó hír lehet a frissítések és a kompatibilitás szempontjából, egy kézikonzolon viszont nem a legjobb választás, első blikkre nagyon nem illik oda a Holo UI. Bár jelen sorok írója is kedveli az alap androidos felhasználói felület, a Project Shield egy egyedi UI-ért kiált.

Térjünk vissza a leginkább az Xbox 360 vezérlőjét idéző formatervű készülékre: a fedelet felhajtva a kijelző és a fizikai vezérlőszervek tárulnak a felhasználó elé. A jelenleg ismeretlen technológiával operáló, az NVIDIA által retinaként aposztrofált panel képátlója 5 hüvelyk, a felbontása 1280 x 720 képpontos, ami 294 ppi pixelsűrűséget jelent. A megjelenítő alatt kapott helyet a két integrált hangszóró, amely a hivatalos weboldal szerint komoly hangzást ígér.

A hangszórók alatt egy rakás fizikai vezérlőt találunk: négyirányú pad, két joystick, hangerőszabályzó, akciógombok és néhány Android-specifikus billentyű is helyet kapott a repertoárban. Az aljzatokat (egy HDMI- és egy microUSB-csatlakozóról, valamint egy 3,5 milliméteres kimenetről van szó) hátul találjuk egy kupacban, ugyanitt csücsül a microSD-foglalat is (egyelőre nincs szó SIM-foglalatról). Érdekesség továbbá, hogy a kijelző hátlapja (az úgynevezett shield, azaz magyarul pajzs részre hallgató elem) testre szabható lesz, de ennek a pontos módjáról nem szólt a fáma.

De persze semmit sem ér egy konzol a megfelelő játékok nélkül, ezzel szerencsére az NVIDIA is tisztában van. A gyártó már egy ideje együttműködik több fejlesztőcsapattal is, melynek eredményeit a pár éve indult Tegra Zone-ban próbálhatjuk ki. Néhány új címet is bejelentettek a sajtótájékoztatón, a húzónevek az ARMA Tactics, Blood Sword THD, Burn Zombie Burn, Dead Trigger 2, Real Boxing, Rochard, és Sonic The Hedgehog 4: Episode 2. Az újdonságokról egyelőre csak egy-egy képernyőfotó és egy rövid leírás látott napvilágot, további információért a hivatalos oldalt ajánljuk.

Ezek mellett a gyártó játékstreaming szolgáltatása is elérhető a Project Shielden, azaz PC-s programokkal is kockulhatunk, amennyiben egy megfelelő (GeForce GTX videókártyával szerelt) számítógép rendelkezünk. Ez WiFi-kapcsolaton keresztül megy, a készülék a 802.11n 2×2 MIMO szabványt támogatja, így a sebességgel nem lesz gond. Az NVIDIA jó néhány játékkal demózta a szolgáltatást, ezek listájáért katt ide.

Egyelőre tehát ennyit tudni a Project Shieldről, ami első blikkre egy érdekes, ám felettébb rizikós kezdeményezés az NVIDIA részéről. Az eszköz már idén piacra kerül, ha minden igaz, az Egyesült Államok és Kanada már a második negyedévben kipróbálhatja az újdonságot. Sajnos az árról egyelőre nincsenek információink, a részletes termékismertetőért a hivatalos oldalt ajánljuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés