„Betörhetetlen” kijelzőt mutatott meg a Samsung

Összehajtható panelek évek óta vannak, az LG G Flex esetében pedig még a védőüveg is megtűrt némi hajlítást, ám az anyag tulajdonságaiból kifolyólag az üveg aligha lesz a sok éve emlegetett, félbehajtható vagy feltekercselhető megjelenítők védőburkolata. A Samsung most egy olyan hajlítható OLED panelt mutatott be, amely „betörhetetlen” plasztik réteget és „ablakot” kapott, az pedig a sajtóközlemény szerint sokkal jobban ellenáll a komolyabb becsapódásoknak.

A Samsung „betörhetetlen” OLED kijelzője
A Samsung „betörhetetlen” OLED kijelzője (forrás: Samsung Newsroom) [+]

„A megerősített műanyag védőablak különösen hasznos lehet a hordozható elektronikus eszközök esetében betörhetetlen tulajdonságai miatt, a réteg ráadásul könnyű, kellően kemény és az üveghez hasonlóan jó az áteresztő képessége” – mondta Hojung Kim a Samsung Display Company részéről. A bemutatott kijelző megkapta a hivatalos teszteléssel foglalkozó amerikai UL (Underwriters Laboratories) tanúsítványát, a közlemény szerint pedig nem csak az 1,2 méteres magasságból történő ejtéseknek állt ellen 26 egymást követő alkalommal, a nagy hőmérsékletkülönbség (-32-től 71 Celsius-fokig) sem ártott neki, és az 1,8 méteres magasságból történő leejtés után is megfelelően operált.

Akár ilyen is lehet, bár ez talán még inkább egy távoli jövő terméke
Egy összehajtható okoseszköz koncepcióképe (forrás: Nova Scientia) [+]

Az persze jó kérdés, hogy a műanyag felület mennyire karcálló – a Moto Z2 Force szintén betörhetetlennek nevezett, plasztik kijelzővédő rétege Zack Nelson hármas keménységű vésőjétől már megkarcolódott, míg az edzett üvegen a Mohs-féle keménységi skála hatos vésője szokott először látható nyomokat hagyni. A hajlítható kijelzőkből mindenesetre a járművek és egyéb eszközök is profitálhatnak, és nem alaptalan feltételezni, hogy a sokat emlegetett, Galaxy X munkacímen futó, összehajtható Samsung okostelefon is éppen a fenti technológiát használja majd. A szóban forgó eszközt állítólag pénztárcaszerűen lehet majd összecsukni, a megjelenését pedig 2019 elejére várja a szakma.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés