Hirdetés

Nokia 1100 hétmillió forintért

A Nokia 1100 a gyártó egyik legolcsóbb modellje volt, ám az utóbbi napokban 25.000 eurót, vagyis 7,4 millió forintot is felajánlottak egy olyan változatért, mely a németországi Bochumban készült. A hatalmas összeget nem egy szentimentális gyűjtő ajánlotta fel, aki relikviaként tekint a kétszázmillió példányban elkelt telefonra, hanem egy hacker, méghozzá elvileg igen alattomos céllal. A holland Ultrascan Advanced Global Investigations beszámolója szerint a fent említett modell biztonsági hibáját kiaknázva egyszerűen rábírható, hogy egy másik előfizető telefonszámával jelentkezzen be a hálózatra.

A forrás szerint a feltételezett biztonsági hibát arra lehetne felhasználni, hogy egy ügyfél banki bejelentkezési adatainak ismeretében a mobiltelefonra kiküldött biztonsági kódok lehallgatásával a számlatulajdonos tudta nélkül lehessen tranzakciókat kezdeményezni. Németországban, Magyarországon és világszerte egyre több helyen az online banki szolgáltatásokat újfajta védelmi rendszerekkel látták el, vagyis a felhasználónév és jelszó ismeretében ugyan be lehet lépni a banki felületre, de tranzakció kezdeményezéséhez tranzakciós azonosítószám (TAN – Transaction Authentication Number) is szükséges, melyet a legtöbb esetben mobiltelefonra küldenek ki a bankok, vagy papíron, listaként adják oda a számlatulajdonosoknak.

A Nokia továbbra is fenntartja azon állásfoglalását, hogy a készülék szoftvere nem hibás, és ilyen műveletekre biztosan nem használható fel, már csak azért sem, mert a telefonszámot (MSISDN), illetve az ahhoz tartozó felhasználó azonosítót (IMSI) a SIM tartalmazza, mely a készülék számára transzparens, titkosított csatornán jelentkezik be a hálózatra. Technikai részleteket egyelőre tehát nem árultak el a banki csalás lehetőségével kapcsolatban, de valószínűleg nem is lehetne, hiszen sokkal inkább arról lehet szó, hogy egyszerűen valaki igen jó áron szeretett volna megválni kiöregedett készülékétől misztikus történetét szőve köré. A fent említett banki csalás megvalósításához nem egy különleges telefon, hanem a SIM titkosított adatainak másolata kellene. Ezt elvileg nem lehetetlen megszerezni, ám egy ilyen másolat elkészítéséhez a SIM fizikai jelenléte és egy különleges berendezés szükséges. Ha pedig valaki hozzáfér a kártyához, az SIM-másolás helyett egyszerűbb, ha a tulajdonos telefonját használhatja, pláne ha még a banki bejelentkezési adatokat is ismeri...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

Hirdetés