Nem igazán saját fejlesztésű a Huawei "saját fejlesztésű" operációs rendszere

Az Egyesült Államok szankciói által sújtott Huawei még a 2019-es esztendő közepén leplezte le saját fejlesztésű operációs rendszerét, amelynek már a 2.0-s verziója készül, utóbbi a komolyabb rendszereket is célozza.

Az elmúlt időszakban azonban számos programfejlesztő jelentette ki, hogy a vállalat egyes bejelentései mögött nincs valós tartalom, nagyrészt csak üres beszédek voltak, így az Ars Technica megpróbált utánajárni, hogy mi az igazság a HarmonyOS 2.0-s verziójával kapcsolatban.

Már magához a fejlesztőkörnyezethez is rendkívül nehéz hozzájutni, senki se számítson egy szimpla linkre, ahogy a Google és az Apple platformok esetében, ugyanis a Huawei manuálisan ellenőriz minden fejlesztői kérvényt. Ehhez regisztrálni kell a vállalat weboldalán, ahol a személyes adatok megadása után lehet leadni az igényt. A kínai cég ráadásul fényképet kér az útlevélről vagy a jogosítványról, egy bankkártyáról, és még egy telefonszámot is meg kell adni. Ezután egy-két munkanapba telik, amíg a vállalat eldönti, hogy megadják-e a hozzáférést a fejlesztőkörnyezethez, vagy esetleg nem. Ez már önmagában is egy rendkívül furcsa eljárás, ugyanis elméletben egy teljesen új operációs rendszerről van szó, ahol az lenne a cél, hogy minél több fejlesztő elkezdjen rá dolgozni, de egy ilyen bürokratikus ügymenet mellett ez szinte lehetetlen. És itt kiemelendő, hogy a HarmonyOS 2.0 sehol sem tart, jelen pillanatban a fejlesztők tesznek szívességet a Huawei-nek, hogy egyáltalán számításba vesznek egy mérhető piaci részesedéssel nem igazán rendelkező platformot, tehát az érintett vállalat a fentiek alapján abszolút fordítva ül a lovon.

A hozzáférési engedélyek megszerzése után az Ars Technica tovább vizsgálta a helyzetet, és kiderült, hogy az emulátor nem is lokálisan fut, hanem egy távoli szerverről érkező kép van streamelve. Ez valószínűleg egy tényleges telefonról érkezik, ugyanis az USB debugging bekapcsolásakor az emulátor szétkapcsolt. Ennek nem így kellene lennie, ha ténylegesen virtualizált formában futna, így jó eséllyel be vannak kötve különböző eszközök valahol Kínában, amelyeket távolról elérhetnek a fejlesztők. Itt jön igazából az érdekesség, ugyanis a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere nem tűnik saját fejlesztésűnek. Az egész Android 10 forknak néz ki, amivel önmagában nincs semmi gond, ilyet bárki csinálhat, elvégre az Android forráskódja nyílt. Nem is muszáj Androidnak nevezni, de olyan hírverést sem szokás csapni hozzá, amilyennel a kínai cég élt, és pláne nem jellemző az ilyen forkokat teljesen saját fejlesztésűként eladni. Egészen konkrét adat erre vonatkozóan, hogy a népszerű Device Info applikáció egyszerűen csak Android 10-nek ismeri fel a HarmonyOS 2.0-t.

A fentiek alapján viszont érthető lehet, hogy a Huawei miért szűri manuálisan a fejlesztőkörnyezethez való hozzáférést. Mivel a HarmonyOS 2.0 egy EMUI-t használó Android 10 fork, igazából nagy fejlesztői támogatásra nincs szükségük, elvégre a megírt programok jó eséllyel ezen az operációs rendszeren is futnak. Akkor mi az újdonság? Nos, a Huawei korábban egy új alkalmazásformátumról is beszélt, amely elméletben a HarmonyOS-hez készült. Ez a HarmonyOS Ability Packages, ami jelenleg hiányzik, de konkrétan úgy, hogy az ARK Compilernek már a nyomait sem találni. A hivatalos weboldal nem tölt be, de a hivatalos Gitee is köddé vált. Mindezeken túl maga a DevEco Studio nevű fejlesztőkörnyezet szinte megegyezik az Android Studióval.

A fentiektől függetlenül a kínai piacra tervezett HarmonyOS 2.0 még működhet, az Android 10 jó alapnak tekinthető, csak egyáltalán nem az, amit a Huawei beharangozott.

Frissítés! a Huawei közleményben reagált a fentiekre:

A HarmonyOS a Huawei elosztott technológiáján alapul. Egy teljesen új  operációs rendszer, amelyet a jövő újszerű igényeire terveztünk, ahol a különböző IoT-eszközök tömegesen kapcsolódnak egymáshoz. Sokféle eszközön telepíthető és rugalmasan alkalmazkodik a különböző hardvererőforrásokhoz és alkalmazásigényekhez. A HarmonyOS szigorúan követi az összes alkalmazandó nyílt forráskódú szabályt, miközben számos, harmadik féltől származó nyílt forráskódú erőforrás előnyeit - köztük a Linuxot is – használja fel, hogy ezzel gyorsítsa egy átfogó architektúra kifejlesztését.

Az EMUI 11 egyes felhasználói felületének elemei jelenleg fejlesztői bétaverzió állapotúak, a HarmonyOS egy teljesen új felhasználói felülettel debütál a későbbiekben megjelenő Huawei okostelefonokon. A fejlesztői bétaprogram jelenleg is zajlik, és örömmel fogadjuk a fejlesztők és a velünk együtt dolgozó partnerek visszajelzéseit, hogy megvalósíthassuk a minden forgatókönyvre kiterjedő víziónkat.

Azóta történt

Hirdetés