Hirdetés

Naviblog: Off-road navigáció Androidra

Az Android rendszerű készülékekre már egy ideje elérhető pár komolyabb autós navigációra használható alkalmazás - a támogatott országokban maga a Google Maps is képes hangos navigációra – de az off-road megközelítés terén is akad választék. Ez utóbbiakból emeltük ki a két legjobbnak mondhatót.

A Maverick az androidos off-road navigációs programok kincsestára, rengeteg térképadatbázishoz hozzáfér. A program a Google és a Bing a Wikimapia, az Open Street Maps és majdnem egy tucat egyéb, többségében kifejezetten a környező európai országokra lokalizált térképek mellett még az Ovi Maps(!) térképeit is képes használni. Az adott területről adott nagyításon betöltött térképek egyébként automatikusan tárolásra kerülnek offline használatra, de mi magunk is tölthetünk fel térképeket számítógépünkről. Aktuális tartózkodási helyünket, vagy akár a a térkép bármely kijelölt pontját megoszthatjuk úgy, hogy a földrajzi koordináták mellé cím, egy kép az aktuális nagyításban látható térképrészletről, valamint egy a helyzetünket mutató Google Maps link is csatolható.

A GPS a programon belül is gombnyomásra ki- illetve bekapcsolható, eme funkció ikonja egyébként a befogott műholdak számát is mutatja. Ugyanígy egy kattintással indíthatjuk az útvonalrögzítés funkciót, melynek eredménye gpx formátumban jön létre, ezt jó néhány program, többek közt a Google Earth is képes megjeleníteni. Úticél rögzítése egyébként nem a már megszokott „ahova bökök, oda akarok menni” módon történik, a térkép nézet alsó sávjában található zászló ikonra bökve a kijelző közepén található szálkereszt alá eső pont lesz az uticélunk. Ebből egyébként egyszerre több is lehet, mindegyiket saját névvel, leírással és fényképpel láthatunk el. GPS jel hiánya esetén saját helyzetünknek is megadhatunk egy-egy ilyen pontot. az uticélként kijelölt pont felé elég puritán módon egy kis nyíl irányít minket, de csak amúgy légvonalban, az esetleges úthálózatokat nem követi a rendszer.

A térkép nézet mellett találunk egy útvonalrögzítő felületet, egy iránytűt, valamint egy részletes utinapló részt, mely a sebességmérőn túl az aktuális pozícionkat is részletezi. A kereső az általunk felvett pontok és rögzített útvonalak közt valamint koordinátákra is keres, ezen felül a geocaching.com-ról listázva a környező geocaching pontokat is képes listázni.

A Maverick Lite változata ingyenesen letölthető a Market-ről, a Pro változat már fizetős, ezt is leszedhetjük innen, de a készítők weboldalán is megvásárolható nagyjából 1400 forintos áron.

A Locus a másik nagyágyú, bár ez esetben nem a térképek mennyiségével leszünk elégedettek, hanem a a széleskörű szolgáltatás kínálattal. A Locus bár csak az OpenStreetMaps és a Freemap térképeit használja – ez utóbbi Szlovákiában lehet előny - ismeri a magyar nyelvet, és már az ingyenes verzió is teljes értékű.

A program igencsak kiterjedt funkció-listával rendelkezik: térképek tárolása és betöltése memóriakártyáról, útvonalrögzítés, manuális útvonalrajzolás – mely esetén kirajzoltathatjuk az útvonal bicikli- vagy autóútra vetített változatát, de akad kiterjesztett valóság nézet is a könnyebb tájékozódáshoz. Navigáláskor hangjelzést kérhetünk ha újabb száz méterrel közelebb kerültünk célunkhoz – ez az érték természetesen módosítható. A keresés a szokásos cím-koordináta páros mellett kiterjed adott névjegyek címének keresésére, de a saját offline, vagy a Google online POI adatbáziásban is kutakodhatunk. Igány szerint kérhetünk POI riasztást, mely jelzi, ha valami érdekes hely közelébe érkeztünk. Mindezekhez kapunk egy parkolási segédet, mely fényképes-riasztásos bejegyzést rögzít koordinátánkhoz.

A felület egyébként részben testre szabható, a térkép nézet jobb oldali paneljére összesen tíz gyorsfunkciót rakhatunk ki, igaz ekkor kisebb kijelzőkön már igencsak görgetnünk kell. Az útvonalrögzítés indítása, a GPS ki- illetve bekapcsolása természetesen itt is egy gombnyomásra történik. A Maverick-kel ellentétben itt már megválaszthatjuk, hogy a térkép forogjon-e az aktuális irányunk szerint, vagy esetleg a helyzetünket jelző pont mutassa merre nézünk éppen. Egy dolgot még érdemes a felületről megemlíteni, mégpedig azt, hogy bár a gombok nincsenek felíratozva, de - kicsit nokiás módon - az adott gombokra hosszan nyomva egy rövid tájékoztatót olvashatunk az adott ikon rejtette funkcióról, mely igencsak megkönnyíti a használatot.

Mint említettem, a Locus már ingyenes változatában is teljes értékű, csak a reklám-sáv eltüntetése miatt érdemes megvásárolni, mely a Market segítségével vagy a készítők honlapján keresztül lehetséges.

Az imént bemutatott szoftverek az értékeléseket tekintve az off-road navik élmezőnyébe tartoznak Android rendszeren, melyek közül bár a Locus kellemesebb felülettel rendelkezik, a Maverick hatalmas térképkínálatával igen komoly alternatívát jelenthet, komolyabb világjárásokra inkább utóbbit ajánlom.

Inarus