Hirdetés

Naviblog: Bury CC 9056 és CC 9060 Bluetooth kihangosító

Legutóbbi alkalommal számos Bury terméket kaptunk partnerünktől, a Smartshoptól. Ezekből már kipóbáltuk a CV 9040 jelű Bluetooth kihangosítót, ami teljes mértékben hordozható, nem csak kifejezetten autós használatra tervezett eszköz. Most viszont két, egymástól csak kismértékben külünböző, beépíthető autós rendszerrel ismerkedhetünk meg. A kipróbáláshoz jelentős segítséget nyújtott, hogy a Bury egy különleges, kifejezetten demózási célokra épített bőröndöt küldött számomra, így autó és bármiféle szervizes munka nélkül használhattam a rendszereket. A bőröndben egyébként még más eszközök is voltak, ezekről majd egy következő bejegyzésben írok.

Rögtön az elején tisztázzuk a CC 9056 és CC 9060 közötti különbséget, ami nem más, mint hogy utóbbi teljes hangvezérléssel és hanghívással rendelkezik, amit ráadásul tanítani sem szükséges. A CC 9056 ezzel szemben a mobiltelefonunk hangcímkéit képes felismerni és azokat rajta keresztül is használhatjuk (persze csak ha a telefonunkban van hanghívás funkció). A komplett rendszer három fő elemből áll. Ezek a központi egység, amit be kell építenünk az autóba, továbbá van egy érintőkijelzős kezelőpanel, a hozzá tartozó tartóval és egy műanyag tároló/védő tokkal, illetve egy mikrofon. Ezeken felül a szereléshez szükséges csavarok, öntapadós ragasztók, használati útmutató (CD-n) is a csomag részei. A központi egység kétféle változatban létezik, az egyikben az autórádió némítása beépített, míg a másiknál ezt egy speciális kiegészítő kábellel oldják meg.

A központi egységen felül a jókora vezetékkel ellátott mikrofont és a kijelző tartóját kell felszerelnünk az autónkba. A tartó természetesen állítható, illetve a kijelző egy mozdulattal belepattintható vagy kivehető, amit már csak biztonsági okokból is érdemes megtenni. Használat közben a kezelése nagyban hasonlít a CV 9040 típushoz, mivel a képernyőn megjelenő menü mind kinézetében, mind felépítésében azonos vele. A főképernyőn látjuk az éppen összekapcsolt mobil nevét, térerejét, akkumulátorának töltöttségét. A kijelző hátulján egy fényszenzort helyeztek el, így a napszaknak megfelelően automatikusan vált éjszakai módra (ha ezt ki nem kapcsoljuk). Többféle színtéma közül választhatunk, de a legfontosabb, hogy a menü egyszerű, átlátható és logikusan felépített.

Szolgáltatásokban a fentebb említett különbségen kívül a két egység azonos. Az extrák között említhető nem csupán a telefonkönyv áttöltése, hanem az üzeneteket is meg tudja jeleníteni, illetve fel is olvassa (angol nyelven). A CC 9060-ban lévő hangvezérlés nem csak híváshoz, hanem az összes funkcióhoz működik, továbbá hangos visszajelzésre is képes, így a menüben vakon lépkedve is mindig bemondja, épp hol vagyunk. Bejövő hívásnál a saját csengőhangján felül a hívó fél nevét is jelzi, feltéve, hogy a telefonkönyvben benne van. Inkább üzleti felhasználóknak jöhet jól, hogy mindkét modell képes konferencia   hívásra, összesen akár 7 partnert is össze lehet kapcsolni. Mindenkinek hasznos lehet viszont, hogy van multipoint, tehát egyszerre akár két készülék is rá tud csatlakozni. Bejövő hívásnál az autórádió automatikusan elnémításra kerül, és az autó beépített hangszóróin halljuk a hívót vagy egy gombnyomással átkapcsolhatunk a telefonra. Lehetőség van hangjegyzet készítésére, így ha bármi fontos az eszünkbe jut, nem kell papír és toll, csak felmondjuk rá. Ez a funkció hívás közben is használható, tehát az ekkor elhangzottakat is felvehetjük. Végül egy szintén nem haszontalan opció, hogy a kihangosító képes A2DP-re, tehát a telefonról Bluetooth-on lehet zenét hallgatni a segítségével, mégpedig a beépített autórádió típusától függetlenül.

Összességében mindkét készülékkel elégedett voltam, és bár személy szerint nem vagyok a beépíthető szettek híve, azért a CV 9040-hez hasonlóan ez a két modell is profi minőségű. Különlegesség, hogy a kihangosítók szoftvere frissíthető, így a jövőben megjelenő mobilokkal való működés is biztosított, illetve esetenként hibajavítás vagy új funkció is kerülhet bele. Ahogy minden Bury termékre, úgy ezekre is a gyártó 2 év garanciát vállal. A CC 9056 ára 48 990 forint, míg a CC 9060-ast 59 990 forintért vásárolhatjuk meg. Egyik sem kevés pénz, de sokkal kevesebb, mint egy baleset ára, amit a kézben tartott mobiltelefon okozhat, és a rendőrségi bírság sem olcsóbb.

Rusi

Azóta történt

Előzmények