Hirdetés

Naviblog: Bury aktív telefontartók

Nemrég bemutattuk a német Bury cég Bluetooth-os autós kihangosítóit, melyekből a beépíthető változatokat (CC 9045, CC 9056, CC 9060) kiegészíthetjük fix kiépítésű tartókkal. Ezeket mutatom most be kicsit részletesebben. Én magam egy univerzális és egy iPhone 4-hez való tartót kaptam a Smartshoptól, viszont a specifikus változatokból rengeteg változat kapható, illetve a gyártó folyamatosan készíti el az új modellekhez valókat is. Mivel ezek aktív tartók, ezért önmagukban semmire sem használhatók, szükség van hozzájuk egy úgymond bázisra. Maga a kihangosító a fix beszerelésű Comfort Compact (CC 90xx) típusok közül bármelyik lehet (ezeket System 9-nek is hívják). Ezekhez kell egy úgynevezett bázis tartót csatlakoztatni. Ez valójában egy adapter, maga a készüléktartó erre pattintható fel. Ennek nagy előnye, hogy a kihangosítót sosem kell cserélni, ellenben a tartók egy mozdulattal cserélhetők. Így mondjuk egy céges autóban nem probléma, ha két kollega két különböző készülékkel rendelkezik, mert csak a tartót kell átcserélni, ami néhány másodperces művelet.

Bury System 9 bázis adapter
Bury System 9 bázis adapter

Alapvetően egy kijelzős vagy kezelőgombos kihangosítónál kicsit kevésbé érezhetjük fontosnak a készüléktartót, ezért létezik a Bury-nak egy UNI CarTalk IV nevű eszköze (ez System 8 néven is fut). Ez egy szintén fixen beépíthető, vezetékes, az autó hangszóróin keresztül kihangosító rendszer, viszont kijelzők vagy kezelőpanelek helyett egy bázis adapter is jár hozzá, tehát ehhez már csak az univerzális vagy specifikus tartót kell megvenni. És hogy miért is aktív a tartó? A bázis adapter vezetékkel köthető rá a központi egységre, amin keresztül rögtön töltést kaphat a készülék, illetve a CarTalk esetén a kihangosítás is ezen keresztül történik. Külön vásárolható a CarTalk rendszerhez Bluetooth adapter, ezzel vezeték nélkülivé tehetjük, viszont ilyenkor az adapter elfoglalja a készüléktartó helyét.

Bury UNI CarTalk IV (System 8) Bluetooth kihangosító rendszer
Bury UNI CarTalk IV (System 8) Bluetooth kihangosító rendszer

A hozzám érkezett két tartóból az univerzálisnál még szükségünk van egy kiegészítő kábelre, ami a tartóból a készülékbe csatlakoztatható. Mivel a telefonoknál elég különböző helyen található a csatlakozás, ez a megoldás áthidalja a problémát. Természetesen a kábel is többféle változatban létezik, így nem probléma, ha nem a szabványos microUSB, hanem egyedi csatlakozó található a telefonunkon. Ellentétben más univerzális tartókkal, a méretre állítást itt nem rugós szerkezettel, hanem két csavarral oldották meg. Az egyikkel a szélesség, a másikkal pedig egy kihúzható felső tartóelem állítható. Meglazítjuk, beállítjuk és utána meghúzva pontosan passzolni fog. Az oldalsó elemeken gumiszerű, a hátlapon pedig filc betétek óvják a mobilunkat a karcoktól. Ha a System 8 rendszerű univerzális tartót vesszük meg, akkor abban beépített Bluetooth adapter is van, ezért a készülék tartóba helyezése nélkül is használhatjuk a kihangosítót (persze ilyenkor nem töltődik az akkumulátor sem).

Bury System 8 Bluetooth adapter
Bury System 8 Bluetooth adapter

Érdekesebb jószág viszont a specifikus tartó, amiből én egy System 9-es iPhone 4 változatot kaptam. Az iPhone egyetlen mozdulattal belecsúsztatható, majd pedig bepattintható. A tartóban alul ott a rendszercsatlakozó, ezen keresztül megoldott a töltés. A kioldás igen egyszerű, ehhez csak egy gombot kell megnyomnunk, amitől a felső rögzítő pöcök kiold, a tartó alsó felét egy rugó hátranyomja, a telefont pedig egyszerűen csak ki kell húznunk a helyéről.

Bury System 9 iPhone 4 aktív tartó
Bury System 9 iPhone 4 aktív tartó

A tartók mindegyike igen masszív, minőségi, él- és sorjamentes műanyagból készült, úgyhogy biztosan nem fog könnyen tönkremenni. Ennek megfelelően nem is túlzottan olcsók. A System 8 és System 9 specifikus tartók 14-15 ezer forintba kerülnek, az Uni CarTalk kihangosító rendszer 26 ezer forint. A System 9-hez való bázis adapter 6 ezer forint, a szintén ehhez való univerzális adapter 15 ezer, a System 8-hoz való (Bluetooth adapteres) változat 23 ezer, végül a System 8 tartóba helyezhető Bluetooth adapter 20 ezer forint. Ahogy a kihangosítók esetében, úgy ezen Bury termékeknél is 2 év teljeskörű garanciát vállal a gyártó.

Rusi

Előzmények