Nagy gondban van a Motorola

Gyülekeznek a viharfellegek a világ második legnagyobb mobilgyártója felett. A Motorola második negyedéves gyorsjelentése kiábrándító számokat mutat a befektetőknek és a részvényeseknek, a becsült 9,4 milliárdos árbevétel helyett csak 8,6-8,7 milliárdos eredmény született. A gyártó az európai és ázsiai értékesítés visszaesésével magyarázza a csökkenést, és valóban tény, hogy az első negyedévben eladott 45,4 millió készülékhez képest a következő negyedév 35-36 milliós értékesítési eredménye jelentős zuhanást mutat.
Mindeközben az idén 7500 dolgozójától vált meg a Motorola, hogy a költsgécsökkentés révén minimalizálhassa veszteségeit, de a jelek szerint ez sem volt elég ahhoz, hogy megforduljon a trend. A befektetők és részvényesek köre egyre elégedetlenebb a jelenlegi vezérrel. A héten az egyik befekető, Eric Jackson közleményt adott ki, amelyben Ed Zandert, a Motorola elnökét támadja. Szerinte Zander az elmúlt három és fél évben semmit sem tett a Motorola előremozdításáért, megoldásképp természetesen az elnök menesztését javasolja.
Tény, hogy a Motorola termékpalettája az utóbbi időkben kissé egypólusúvá vált, a legtöbb újdonság még a V3 sikerét próbálta felhasználni, az új modellek piacra kerülése pedig rendszeresen csúszott. A helyzet természetesen aggasztó, de talán épp most látszik, hogy a gyártó összeszedi magát, hiszen végre piacra kerülhetett a Q9, érkezik az előremutatónak tekintett Z8, az USA-ban a boltokba kerül a Zante, küszöbön az E6 megjelenése és nemrég bejelentették a PengeMoto második generációját is. Kérdés, hogy mire ezek a készülékek a boltokba kerülnek, addig mi lesz a Motorolával és az elnökkel, erre talán választ kapunk a 19-én tartott sajtótájékoztatón, ahol a cég megpróbálja majd magyarázni a bizonyítványt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés