Hirdetés

MWC blog: Mobile World Kongó

Nem azért biztonságos járványügyileg a kiállítás, mert annyira odafigyelnének. Hanem mert üres.

Igazából akár állatira ideges is lehetnék azért, mert a GSMA masszívan félrekommunikálta, hogy mire lehet számítani Barcelonában. Azzal nyilván nem mondok újat, hogy a járvány miatt a tavalyi MWC elmaradt (hosszas küszködés és reménykedés után), az ideit pedig június végére tolták azzal az elképzeléssel, hogy addigra minden tökre rendben lesz.

Hát nem lett.

De mi lelkesek voltunk, végre megint MWC, a szállásunk foglalója érvényes volt idénre is, a repjegy filléres tétel volt, mind be vagyunk oltva, szóval jöttünk két turnusban, mert a csapat már péntek késő este leszállt, én pedig Eindhovenből repültem át, ott ugyanis egy tényleg baromi izgalmas V2X tesztelésre volt meghívóm a Commsignia jóvoltából. Erről majd lesz szó bőven, mert annak tényleg volt értelme, ennek viszont itt nincs.

Részlet a Commsignia eseményből
Részlet a Commsignia eseményből [+]

A GSMA iszonyú komolyan vette a járványügyi intézkedéseket, csak az jöhet be, akinek három napnál nem régebbi negatív tesztje van. Mivel mi pont három napja már külföldön voltunk, ezért a helyszíni tesztelést választottuk, amit 15 euró ellenében biztosít a GSMA, egy sima gyorsteszt orrból vett mintával, szögre ugyanezt megcsináltam a hollandoknál két napja, de az nem volt jó nekik, mindegy. A tesztre időpontot kellett foglalni, amire pont mindenki tojt magasról, mert irtó nagy sor volt a Hall 1 előtt, ahol mindezt csinálták  és roppant átgondolt, hogy ez a sor olyan volt, mint bármilyen MWC-tülekedés az elmúlt évtizedekből, az emberek ott álltak egymás nyakába lihegve kint és bent, hogy aztán megállapítsák róluk, hogy minden negatív, sebaj, majd öt nap múlva hazaviszed a mögötted nyomakodó pakisztáni fejlesztőtől a deltát.

Covid tesztközpont
Covid tesztközpont [+]

90 tesztállomás volt kiépítve, de a kétharmadában volt személyzet, szóval nekünk úgy volt egy órás procedúra az egész, hogy sajtósként be tudtunk menni a gyorsítósávon. Aztán vártunk egy 20 percet, mire megjött az alkalmazásunkban az eredmény. És eljött a pillanat: bejutottunk, hogy aztán teljesen meg legyünk döbbenve. A Fira Gran Via egy nyolc csarnokból álló kiállítóterület, most az első három csarnokot használják úgy, hogy az egyes hall fele a Covid-tesztállomás.


[+]

Az egész helyszín pang az ürességtől, ismeretlen, főleg B2B cégeknek van pár standja (az általánosan ismert kiállítók listájába a Huawei, a ZTE és az Orange tartoznak), van egy csomó startup és kábé ennyi. A médiacenter konkrétan üres volt, amikor megérkeztünk, pedig normális esetben itt már hétfő reggel 9 után nincs szabad asztal, egy jó Veletech is több érdekességet kínált annak idején, mint a Mobile World Congress most. Posztapokaliptikus hullaszag terjeng, tudok olyan fotókat csinálni csarnokokról, amin nincs ember, órákon át magányosan álló hostessek és segítők látványa tesz hozzá a szürreális hangulathoz, mintha egy zombitámadás maroknyi túlélője szorult volna be egy kihasználatlan kiállítási területre.


[+]

Persze röhögünk, hogy ez mekkora égés a GSMA számára. Röhögünk, hogy végig tudjuk járni a rendezvényt 30 perc alatt, azon pláne röhögtünk, amikor a presscenternél a kávét úgy adják, hogy csak akkor veheted le a maszkot és ihatod meg, ha leülsz egy asztalhoz, miközben rajtunk kívül nincs bent ember. Most hétfő van, a rendezvény csütörtökig tart, esélyes, hogy nekünk már ma befejeződik, noha csütörtökön talán még durvábban kihalt lenne az egész, és látom a lelki szemeimmel, ahogyan a GSMA vezérkara egy sötét szobában zokog, hogy srácok, megpróbáltuk, erőltettük és egy kalap szar lett az egész.


[+]

Másrészről viszont valamelyest bosszant is a dolog. Láthatóan ez egy erőlködés, egy csakazértis rendezvény, de hiába kommunikál hangzatos sajtóközleményekkel a GSMA, hiába hirdetik, hogy az MWC visszatért Barcelonába, hiába mondták, hogy újra lesz kiállítás, ez egy délibáb-event, ami kívülről úgy tűnik, mint egy MWC, belül meg egy nulla. Mondanám, hogy haragszom rájuk, hogy elhitették, hogy megint lesz értelme kijönni, de annyira azért nem bánjuk, hogy bár kiállítás ugyan csak nyomokban található, de mégis itt vagyunk Barcelonában, és ez a város tizensokadik alkalommal is frankó, ráadásul most nyár van, turisták viszont még nincsenek.

Azóta történt

Hirdetés