MWC 2017: Egy WiFi minden szoba felett

A ShowStoppers rendezvényben az a szimpatikus, hogy sok kis csapat és vállalkozás hozza el kész vagy éppen készülőfélben lévő portékáját, és a kötetlenebb beszélgetések során egész érdekes produktumokkal is megismerkedhet az újságíró. A holland Sitecom például a nagyobb házak, irodák és épületek hatékonyabb WiFi-ellátását tűzte ki zászlajára a több vezetékmentesen kapcsolódó állomásból álló Huddle megalkotásakor, az egyszerű beüzemelésre és felhasználóbarát működésre helyezve a hangsúlyt.


Egy Huddle Station bázisállomás. Ilyenből akár négyet szét lehet szórni a lakásban [+]

Végy két, három vagy négy tortaalakú, hófehér és mutatós eszközt, amelyből az egyik a modemmel összekapcsolódik, a többi pedig egyre messzebb helyezkedik el a forrásjeltől, falakkal és emeletekkel távolabb szórva azt. A trükk egy WiFi routerrel vagy egy repeaterrel szemben az, hogy a Huddle csapat az egész épületben egyetlen WiFi hálózatként működik és egyetlen jelet szór, így nincs az a kényelmetlenség helyiség- vagy emeletváltáskor, hogy a kütyü egy pillanatra (vagy hosszabb időre) eldobja a jelet, amíg (ideális esetben) másik forrásra csatlakozik. A felhasználói eszközök egyetlen forrásként élik meg a Huddle rendszerét, amely érzékeli, hogy melyik kis kütyü épp hol tartózkodik, és ott szórja tovább neki az adatot. A Sitecom csapata a pókhálóhoz hasonlította a dolgot: akár egy-egy megrezegtetett fonál, úgy pattan a WiFi jel tovább az egyik Huddle-ról a másikra.


[+]

Mindez a legegyszerűbb beüzemeléssel állítható munkába egy androidos vagy iOS-es app segítségével: akár két, akár három, akár négy Huddle Station állomással rendelkezik a tulaj, egyszer kell csak az otthoni net és a Huddle szükséges adatait bepötyögni, és pár kattintás vagy érintés után fel is áll a mindenhol kielégítő jelerősségű hálózat, mondjuk Huddle WiFi néven. Egy telefonnak vagy laptopnak csak egyszer kell erre a hálózatára felmennie, és nem kell a vétel romlásától vagy megszakadásától tartania, ha mászkál a tulaj soktermes irodájában vagy kacsalábon forgó palotájában.


[+]

A szülői vagy főnöki felügyelet úgyszintén a lehetőségek részét képezi: megadható például, hogy a felcsatlakozott eszközöknek a Huddle hány óra internethasználatot engedélyezzen, így mondjuk megoldható, hogy a lurkó laptopja, iPhone-ja és/vagy Xboxa (a Huddle feltételezi, hogy minden családban alapvetőek ezek), meddig kaphat szabad utat a világhálóra, amit a gyermek nyilván önmaga művelésére használ. A honlapok szűrésére is szabályokat lehet alkotni, eszköz szerint biztosítva hozzáférést, ennek az ellentéte pedig a Huddle WiFi gyors megosztása a vendégeknek, hogy ne kelljen nekik a jelszót bepötyögni (és kiadni), ez szintén megoldható az alkalmazásból. A Huddle rendszert számítógépről is kezelni lehet.


[+]

Mindez elég jól hangzik azoknak, akik fel-alá mászkálnak egy hatalmas térben online videohívás során, így nem kell soha a jel gyengülésétől vagy megszakadástól tartaniuk. Már ha van az ember házában elég Huddle torta, az áprilisban piacra kerülő, kétcsatornás jelet is szóró megoldás árát ugyanis alaposan megkérik. A két bázisállomást tartalmazó dobozkát 350 euróért, a hármas pakkot pedig 500 euróért fogják vesztegetni. Minden egyszemélyes Huddle-toldalék további 200 eurót jelent majd. És a végére néhány paraméter felsorolásszerűen. WiFi szabványok: 802.11b/g/n/ac, 802.11k/r/v/s, 802.3u/i, 802.15.1. Ethernet: két 10/100/1000Mbps WAN/LAN port. Egy USB 2.0 port. Bluetooth 4.0-s kapcsolat. További specifikáció itt.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Hirdetés