Hirdetés

MWC 2015: Kezünkben a Saygus V²

Újabb öthüvelykes képátlóval megáldott készüket próbáltunk ki Barcelonában - ezzel a bevezetővel kezdődhetne akár egy tipikus MWC-s hír is, az amerikai Saygus okostelefonja azonban nem egy megszokott darab, sőt. A V² Tim Rush, a Springboard PR-esének elmondása szerint a kompromisszummentesség jegyében született, és a CES-es feltűnés után a barcelonai MWC-re is elhozták a mobilt, úgyhogy azt mi is megnyomkodtuk.


[+]

A V² első és legfőbb ismertetőjegye a 67 x 137 x 9.7 milliméteres készülék fémkeretes kivitele, amelyet oldalt és hátul kevlár borítás erősít a magasabb szintű védelemért, ami az IPX7 por- és vízállósági standardnak is megfelel. A V² ennek ellenére rendkívül kecses kütyü, a Full HD-s kijelzőnek oldalkeretei például gyakorlatilag nincsenek, és az egész eszköz a tenyérben és a zsebben is kényelmesen elfér. A készülék egyébként nem csak elöl, hanem hátul is kapott fénymérő szenzort, hogy a kijelző automatikus fényereje minden környezetben a legideálisabban legyen belőve.


[+]

Aligha meglepő: a Saygusnál a hardveres komponensekkel sem spóroltak. A Gorilla Glass 4-es védőüveg alatt egy 2,5 gigaherzes, négymagos Qualcomm Snapdragon SoC lapul (talán a 801-es) 3 gigabájt RAM és 64 gigabájtos belső tároló társaságában. Az eltávolítható hátlap alatt nem egy, hanem mindjárt két microSD kártyafoglalat található, amelyek a legújabb, 200 gigabájtos modulokat is befogadják, szóval aki gigantikus méretű fájlokkal mozog, az közel fél terabájtra feltornázhatja mobilja adatméretét. A két kártya egyébként nem csak tárolásra alkalmas: microSD kártyáról második rendszer is bootolható.


[+]

Oké, de minek fél terás tárhely? Például az optikai képstabilizátorral megtámogatott, 13 megapixeles Sharp kamerának, amellyel ígéretes szelfik lőhetők - bizony, még mindig csak az előlapi kameráról van szó. A hátlapi modul 21 megapixeles Sharp szenzort kapott, ugyancsak optikai képstabilizáló képességekkel. A Saygus standjánál kipróbálható prototípusokkal a kamerákat sajnos nem tudtuk beüzemelni, úgyhogy hiába nyomtuk a jobb oldalon elhelyezett, dedikált exponálógombot, de jó hír, hogy még erre is gondoltak.


[+]

A V² gyakorlatilag érintetlen Android 4.4.4-es felületet kapott root jogokkal. A Lollipopos frissítésről Tim Rush pedig egyelőre nem tudott információval szolgálni, mindenesetre felhívta a figyelmünket a KitKat rendszer stabilitására, ami jó alap egy gyakran használt készülékhez. Eddig is minden stimmelt, azonban van még egy, egészen különleges tulajdonsága a V²-nek, összefüggésben a készülék oldalán található jeladóval. A Silicon Image által kifejlesztett Wireless HD szabvány ugyanis rendkívül nagy adatmennyiséget képes vezetékmentesen sugározni. A Saygus által prezentált demón bármiféle késés vagy minőségveszteség nélkül lehetett bármit a televízióra kivetíteni, legyen szó Full HD-s filmről vagy 60 fps-es játékról. A TV oldaláról szükség lesz egy Wireless HD fogadóegységre, amelyből egyelőre egy prototípust tudtunk megtekinteni. Az átvitel HD 60 gigahertzes frekvencián működik.

A hangok oldaláról sem gyenge a Saygus V²: a multimédiás tartalmakért sztereó Harman Kardon előlapi hangszópár felel, a remek beszélgetési és felvételi hangminőségért pedig három, ugyancsak Harman Kardon mikrofon, 3D Audio technológiával. A készülék gyors merülésétől sem kell tartani: a tápellátást 3100 mAh-s akkumulátor biztosítja vezetékmentes töltési technológiával a Qi szabvány szerint. A V²-t microUSB kábellel is tölthetjük, a port pedig az MHL és OTG képességekkel is fel lett szerelve. Az NFC-ről és az infra portról ugyancsak nem kell lemondani, de még ujjlenyomat-olvasó is került a készülék oldalára, hiszen a biztonság is fontos szempont a gyártó szerint. SIM kártyából egyet lehet behelyezni, amellyel 4G hálózatra is fel lehet kapcsolódni. Bluetooth-ból 4.0-ás, a kétcsatornás WiFi-ből 802.11a/b/g/n/ac a szabvány.


[+]

Ha ezek után bárki horribilis végösszegre gondol, szerencsére jó hírünk van: 599 dolláros kártyafüggetlen kezdőárával a Saygus V² pont annyiba kerül, mint bármelyik nagy márka csúcskészüléke. A dobozban vékony képernyővédő üveglapot is találni lehet majd egy minőségi füles kíséretében. A V² már előrendelhető 51 országban, és Tim Rush szerint nagy a kereslet a várhatóan két-három hónap múlva megjelenő mobilkészülék iránt. A Saygus munkatársa azt nem tudta megmondani, hogy szolgáltatói kínálatba is megjelenik-e a V² valamikor, ezen ugyanis még dolgozniuk kell, mindenesetre a gyártó portfóliója még bővülni fog, és ha hasonlóan ütős ajánlatok érkeznek, akkor a folytatás is legalább ennyire izgalmas lehet.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Azóta történt

Hirdetés