MWC 2015: A GSMA szerint az év okostelefonja rögtön két készülék is

Hirdetés

Az MWC-t szervező GSMA minden évben megválasztja az év okostelefonját. Mi azt tippeltük, hogy idén kínai modell lesz a győztes kvázi azt is szimbolizálva, hogy az ázsiai ország gyártói mennyire megerősödtek, de tévedtünk, ha nem is teljesen. Idén ugyanis kiosztották az év legjobb kedvező árú okostelefonjának járó elismerést is, amit a Motorola Moto E kapott, a patinás amerikai gyártót pedig épp tavaly vásárolta fel a kínai Lenovo.

Motorola Moto E
[+]

Ez a választás azonban nem meglepetés, viszont eddig sosem kapta az év okostelefonja (korábban az év mobiltelefonja) díjat megosztva két készülék. Idén viszont igen. A GSMA úgy döntött, hogy a 2015-ös MWC-n a legjobb okostelefon az Apple iPhone 6 és az LG G3 lett - egyszerre. Ez egyrészt röhej, nehogy már két telefon legyen az év telefonja (az Év Autója is mindig egy verda), másrészt továbbra is érezni némi politikai vonatkozást a díj mögött.

Apple iPhone 6
[+]

Az Apple-t ugyanis pont nem érdekli sem az MWC, sem a GSMA, sem általában a többi mobilipari rendezvény, megcsinálják a saját bulijukat, a saját bejelentéseiket, még sosem voltak jelen a barcelonai kiállításon. Egyszer egyébként már nyert egy iPhone, 2011-ben a 4-es modellt díjazta a zsűri, akik idén azzal indokolták a választásukat, hogy a designtól a specifikációkon keresztül a funkciókig olyan összhangot teremtett az Apple, ami továbbra is páratlan teljesítményt és piaci sikereket eredményezett. Őszintébb lett volna, ha azzal indokolnak, hogy irgalmatlan sok pénzetek van, tök jó lenne, ha kiállítanátok Barcelonában.

LG G3
[+]

A másik első díjat az LG G3 kapta, ez kevésbé meglepő, hiszen a koreai zászlóshajó bemutatásakor több szempontból is kissé megelőzte a többeket, a QHD kijelző és a lézeres autofókusz két jó példa erre. A zsűri indoklásában ezek pont nem szerepelnek, szerintük a design, azon belül is a széltől-szélig húzódó, 5,5 inhces kijelző nyerte meg az LG-nek az elismerést. Tavaly a HTC One M7 kapta a díjat hasonló okokból, erre a tajvani cég sokszor hivatkozott akkor, amikor a szakma számon kérte, hogy miért nincs még itt az utód. Az LG-nél viszont már javában készül a G4 és akár heteken belül be is mutatkozhat.

Az idei összes díjat és azok indoklását itt találja az érdeklődő.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Előzmények

  • Apple iPhone 6 - a méret nem minden

    A kisebbik iPhone is sokat nőtt az elődhöz képest, de épp azon a határon van, amit egy kézzel még megerőltetés nélkül lehet használni. Nagyobb is rá a kereslet, mint a 6 Plusra.

  • LG G3 - mindent a szemnek

    Csúcsmodellel jelentkezett az LG. A G3 több szempontból úttörő, de ennek ára van nem csak anyagilag, hanem bizonyos részletmegoldások kapcsán is. Mindezzel együtt is egy remek okostelefon.

  • Motorola Moto E - olcsó-E vagy?

    Kiválóan sikerült a Moto X, árgyilkos a középkategóriás Moto G, most pedig a filléres kategóriában alázná meg a piacot az újabb Google-mobil, ami itthon továbbra sem kapható.

Hirdetés