MWC2013: megjött a Huawei P1 utódja

Hirdetés

A Huawei vasárnap délutánra időzítette új készülékének bemutatóját, amely a P1 utódja. A tavaly, szintén Barcelonában bemutatott P1-hez képest minden ponton előrelépés történt, miközben a kínai gyártó azt ígéri, hogy a második negyedév folyamán 400 eurós áron kerül majd a boltokba a jövevény.

A P2 4,7 inches, 1280x720 pixeles kijelzőt kapott, amely IPS technológiát használ. Állítólag nagy hangsúlyt fektetett az eleganciára, bár a P2 kialakítása nem nyújt igazán nagy extrát, a burkolat a szokásos plasztik, az előlapot Gorilla Glass 2 védi és kesztyűben is kezelhető. A 8,4 mm-es vastagság azonban szép teljesítmény, főleg, ha tudjuk, hogy a készüléktest belsejében 2420 mAh teljesítményű akkumulátor lakik, amely nem csak ezért fogja az átlagnál tovább ellátni energiával a készüléket, hanem más fogyasztáscsökkentő trükkök is segítenek ebben. Két technológia is debütál a telefonban, a QPR (Quick Power Control) és az ADRX (Automated Discontinuous Reception) állítólag összesen 30%-kal mérsékli a fogyasztást.

A hardvert illetően nincs meglepetés, a Huawei saját, K3V2 nevű, négymagos, 1,5 GHz-en ketyegő processzora dolgozik a gépben, 1 GB RAM társaságában. A belső háttértár mérete 16 gigányi, amely azonban nem bővíthető. A hátlapra BSI szenzoros, 13 megapixeles kamerát szerelt a gyártó, persze azt hangsúlyozva, hogy minden eddiginél jobb lesz a képminőség. A HDR-rel is felszerelt optika Full HD felbontású videókat tud rögzíteni.

A szoftver Android alapokon nyugszik, a 4.1.2-es verzióra a Huawei saját kezelőfelület épített, ami leginkább a Miui megoldására hasonlít, azaz nincs hagyományos értelemben vett menü, hanem mindent az alapképernyőkről érünk el, mappák segítségével. Kicsit furcsa elsőre, de hozzá lehet szokni. Azon viszont mosolyogtunk, hogy valami száz beépített téma is van, plusz témaszerkesztő, úgyhogy teljesen egyedire lehet összelegózni a felületet. Más kérdés, hogy a témák közötti váltás gyötrelmesen lassan történik. Jó pont jár viszont azért, hogy vannak környezeti profilok, nem csupán néma üzemmód.

Adatkommunikációban gurít igazán nagyot a P2, ugyanis jelenleg ez az első olyan telefon, amely megfelelő hálózati körülmények fennállása esetén 150 Mbps letöltési sebességre képes. Ezen kívül van NFC, Bluetooth és WiFi is, valamint számos olyan online funkció, mint a Cloud+, ami a Huawei felhőszolgáltatása, vagy a különböző adatforgalmi számlálók. A Huawei nagy reményekkel küldi harcba a P2-t, hiszen tavaly 60%-kal több kiszállított telefonjuk volt, mint az előző évben, s azt remélik, hogy ez a lendület 2013-ban is folytatódik.

Azóta történt

Hirdetés