MWC2011: Navigon megoldások WP7-re és bada rendszerre

A Navigon standjánál több újdonsággal is találkoztunk. A kiállított készülékek között volt Android, WP7, iOS és bada rendszerű is, ami bizony azt mutatta, hogy a Navigonnál igen komolyan veszik a mobilos navigációt. Azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, az alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó cégeknek rendre meg kell küzdeniük az operációs rendszerek gyártóival - s ez nem mindig megy könnyen.

WP7 és Navigon
WP7 és Navigon

Az iOS kapcsán nincs miről beszélni: fent van a szoftver az App Store-ban, le lehet tölteni, ennyi. Az Android esetében a Google miatt itthon nem érhető el a Marketről a Navigon, pedig a cég gőzerővel fejleszti a Honeycomb alatt működő megoldást is. A WP7-nél kedvezőbbnek tűnik a helyzet, pedig itt még egyáltalán nincs turn-by-turn navigáció, de a Navigon előrehaladott állapotban van a tárgyalásokat tekintve, s hamarosan a Marketplace-en üdvözölhetjük a szoftvert. A legkényesebb kérdés a bada, itt ugyanis még nem működik a fizetős online áruház, s már az NDrive is árnyékra vetődött, amikor baromi hamar kiadták a saját megoldásuk a Samsung rendszeréhez. Azóta sem lehet hozzájutni, így nem tudni, hogy a Navigonnak mennyivel van több esélye. A cégnél persze reménykednek, hiszen egyszerre négy platformra kevés vállalkozás biztosít megbízható megoldást.

Navigon a bada rendszeren
Navigon a bada rendszeren

A Navigon NavteQ adatbázist használ minden régióban. A cég rengeteg aprósággal próbálja növelni a felhasználó élményt. Apple készülékekre ingyen letölthető például a help2park szoftver, amely segít parkolóhelyet találni a zsúfolt városokban, s ezekhez útvonalat is tervez. A készülékekben levő adakommunikációs lehetőségeket is igyekeznek kiaknázni, a forgalmi információk elérhetősége Magyarországon is működik, a felhasználók pedig térképjavítási javaslatokat küldhetnek el a cégnek egy gombnyomással. Ezeket a NavteQ dolgozza fel, s ellenőrzés után megteszik a szükséges lépéseket.

Hirdetés