MWC2010: az Alcatel az alsó szegmensben

Az Alcatel jó szokásához hűen idén is képviselteti magát a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, ami önmagában még nem különösebben nagy dolog, az viszont valószínűleg örömmel tölti el az olcsó telefonok rajongóit, hogy tucatnyi új készüléket mutattak be. Ezeket mutatjuk most be, növekvő sorrendben.

Tavalyról maradt bent a kínálatban a legkisebb tudású készülék az OT-103. A 94 x 64 pixeles monokróm kijelző mögött fix háttérkép található (gyakorlatilag egy színes kartonpapír), ami kissé talán régimódi, de ami azt illeti, az általa nyújtott szolgáltatáskínálathoz pont jól passzol. A telefonálásra és SMS küldésre/fogadásra alkalmas masina nélkülöz minden extra funkciót, míg bátyja, a külsőre ugyanolyan OT-203-ba már 1,5 hüvelykes, 128 x 128 pixeles színes kijelző és FM-rádió is került. Az OT-106 egy vicces darab, ugyanis tudásra és paraméterekre pont olyan, mint az OT-103, csak kicsit máshogy néz ki.

One Touch 203
One Touch 203

Az említett monokróm kijelzős modelleknél a zseblámpa és a kamu-hívás funkcióval tud többet az OT-108, ráadásul FM-rádió is került. A nagyobb tesót ennél a szériánál OT-208-nak hívják, ez már 128 x 128 pixeles, színes cSTN kijelzővel büszkélkedhet. Hasonló szinte tképvisel az OT-206 is (1,5 hüvelykes, 128 x 128 pixeles színes cSTN kijelző), a nagy újítás itt a GPRS adatátvitelben és a WAP böngészőben merül ki. Szétnyitható kialakításával hívhatja fel magára a figyelmet az OT-222, melyből a GPRS ugyan hiányzik, de FM-rádió került bele.

Jelentős előrelépés tanúi lehetünk a következő lépésnél: az OT-301 már bővíthető memóriával és MP3-lejátszó szoftverrel van felvértezve, sőt, Bluetooth is van benne. A készüléktől valószínűleg az azonos nevű, de tíz éve megjelent telefon sikereit várják — valószínűleg hiába. Nem sokkal okosabb az OT-305 nevű modell, a különbség itt abban merül ki, hogy a belső memória nem 1, hanem 2 MB méretű, a telefonkönyvbe pedig nem 500, hanem 800 név fér el. Az OT-380 már egy csúszkás kialakítású modell, melynek kijelzője már TFT-technológiával készült, az eddigiekhez képest pedig elég nagy (1,8 hüvelykes képátló, 128 x 160 pixeles felbontás). Itt már a VGA-kamera is elfért, ami mellé MMS-támogatás is dukál, a zenei rész viszont gyenge, mivel a 2 MB-os memória nem bővíthető, így marad az FM-rádiózás.

Az ötös szériát erősítő OT-505 az eddigi extra szolgáltatások összegyúrása: 128 x 160 pixeles kijelző, zseblámpa, FM-rádió, bővíthető memória és VGA-kamera. Az OT-301-hez hasonlóan egy régi nevet lovagol meg az új OT-565 is: szétnyitható kialakítás, külső OLED kijelző, a többi ugyanaz, mint az előző modellnél.

Az alábbi videón végigfutunk a kiállított low-end készülékeken, melyek között több tavalyi is található, de mivel ezt a rengeteg nevet képtelenség megjegyezni, ezekről is szűnni nem akaró lelkesedéssel beszélek.

Azóta történt

Előzmények

  • Mobile World Congress 2010 beharangozó

    Szerkesztőségünk tagjai jó szokásukhoz hűen idén is ellátogatnak Barcelonába, a mobiltelefonos kiállítások legnagyobbikára. Mire számíthatunk?

Hirdetés