Most már tényleg lesz mobilfizetés Magyarországon

A nemzetközi piacon ma már adottak a feltételek a mobil NFC fizetés széles körű bevezetésére – mondták el a MasterCard Europe kártyatársaság szakértői. A technológia lehetővé teszi, hogy a bankkártyát kényelmesen és egyszerűen, a mobiltelefonon keresztül használjuk fizetésre mindazon üzletekben és elfogadóhelyeken, ahol már MasterCard® PayPass™ vagy Maestro® PayPass™ terminál van.

Hirdetés

A kártyatársaság egy banki és telekommunikációs konzorcium tagjaként már 2011-ben elindította a MasterCard® Mobile okostelefon alkalmazását, melyet a távoli, tehát nem közvetlenül a kereskedőnél történő fizetésre használnak egyre többen Magyarországon – az alkalmazást eddig több mint 100 ezer felhasználó töltötte le a mobiltelefonjára.

„Mára elérkeztünk oda, hogy az üzleti környezet készen áll egy új szakasz indulására: ez pedig a közvetlenül a kereskedőknél kihelyezett terminálokon történő mobilfizetés– mondta el Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője, aki hozzátette: „A telefont is csupán a terminál elé kell helyezni fizetéskor, tehát hasonló módon történik a fizetés, mint a MasterCard vagy Maestro PayPass kártyák, matricák, órák esetében.”

A közelmúltban mind az NFC-telefonok, mind az azokat elfogadni képes PayPass terminálok száma dinamikusan nőtt. Az MNB legutóbbi adatai (2012. december) szerint 2012 végén 17 ezer PayPass terminál volt a kereskedelmi elfogadóhelyeken. A MasterCard által jóváhagyott, NFC fizetésre is alkalmas mobiltelefonok száma is jelentős: 2013-ban már 20 gyártó 150 típusú készüléke kapta meg a MasterCard jóváhagyását. Független kutatások szerint 2014-ben minden ötödik mobil, azaz összesen 300 millió készülék lesz NFC képes (Forrás: Juniper Research, 2012.április). Ami az elfogadó terminálokat illeti, 2016-ra a kereskedői egységek 85%-a lesz érintés nélküli fizetésre, így a mobilfizetésre is alkalmas(Forrás: ABN Research, 2011). Ebben a folyamatban nagy szerepet játszik a MasterCard, hiszen az elfogadó banki partnerekkel együtt eddig 29 európai országban vezették be a PayPass technológiát (Forrás: MasterCard legfrissebb adatai), és kezdték meg ezzel az NFC technológiát kezelni képes terminálok telepítését, így jelenleg több mint 412 ezer kereskedelmi elfogadóhelyen található ilyen készülék (Forrás: MasterCard 2013. első negyedéves adat, banki riportok alapján).


[+]

dr. Kind éppen fizet

Mint ismeretes, hazánkban 2011-ben alakult meg a Mobiltárca Egyesület, amelynek tagjai azért szövetkeznek, hogy itthon is minél hamarabb elindulhasson az NFC alapú fizetési rendszer. A három hazai mobilszolgáltató mellett az egyesület tagjait erősíti a SuperShop, az OTP és természetesen a MasterCard. A mai sajtóbeszélgetésen kiderült, hogy régiónkban egyelőre Lengyelországban és Törökországban indult el nagy erőkkel az NFC alapú szolgáltatás, itthon a közeljövőben startolhat el. A MasterCard képviselői szerint mostanra érett erre meg a piac mind elfogadóhelyek tekintetében, mind pedig az NFC-képes okostelefonok szempontjából.

Az itthoni modell elsősorban arra épül, hogy a mobilszolgáltatók biztosítják majd az úgynevezett Secure Element implementálását, amit a SIM kártyákra tudnak biztonsággal elhelyezni, a virtuális bankkártyák kezeléséhez pedig mindig szolgáltató okostelefonos szoftvert fejleszt, amin keresztül az ügyfelek nem csak a mobilos fizetést oldhatják majd meg, hanem akár banki tranzakciók és online vásárlások számára is hasznosítható lesz a készülék. A Mobiltárca Egyesület már meghirdette a rendszer felhasználói tesztjét, a kiválasztott résztvevőket június 20-ig értesítik arról, hogy részt tudnak-e venni a pilotban. A rendszer szigetszerű működését már a Szigeten mi is teszteltük, várjuk, hogy élesben miképp alakítja át felhasználási szokásainkat.

Azóta történt

Hirdetés