Mi az a micro-SIM?

A Steve Jobs által világrengető újdonságként bemutatott iPad vegyes érzéseket váltott ki, noha az izmos processzorral és méretes kijelzővel szerelt készülék célja valószínűleg a kevésbé technokrata réteg elcsábítása és az ultrahordozhatóság biztosítása lesz. Ugyanez a cél vezérelte a gyártót az iPhone és az iPod Touch megalkotásakor is, hiszen az egyszerű kezelőfelület még azok számára is vonzóvá tette az érintőkijelzős mobilokat, akik korábban sikítófrászt kaptak a Windows Mobile vagy a UIQ felületek komplexitásától. Maga az alapötlet tehát tökéletesnek tűnik, ám néhány ponton azért mégiscsak sérül az Apple azon koncepciója, hogy a felhasználót ne érdekelje, hogy mi zajlik a színfalak mögött.

Az első és legfontosabb probléma, hogy a kevésbé technokrata közönséget nem érdekli, hogy az Apple milyen hitvallás miatt fúj az Adobe vagy a Sun megoldásaira, ugyanis az egységsugarú júzer csak azt látja hogy az egy-kétszázezer forintért megvásárolt készülékének fűt-fát ígérő böngészőjével nem tudja megnyitni például a Facebook oldaláról a kedvenc online játékát, mert a Flash tartalmak helyén a hiányzó plugin felirat vigyorog rá. Ugyanígy azok szeme is elkerekedhet majd, akik a szolgáltatónál aktivált, adatcsomaghoz tartozó SIM-et próbálják meg beletuszkolni a modemmel szerelt készülékbe, ugyanis az sehogy sem fog összejönni, mivel hazánkban egyelőre nincs forgalomban a szükséges micro-SIM.

A jelenleg használatban lévő, 15x25 milliméteres SIM-eknél 52 százalékkal kisebb, mindössze 12x15 milliméteres új micro-SIM, más néven 3FF SIM az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI - European Telecommunications Standards Institute) által fejlesztett új megoldás, mely nagyobb belső tárhelyet biztosít SIM-alkalmazások számára, illetve fejlettebb biztonsági funkciókat kínál a jövő kisméretű készülékei és kompakt modemei számára. Az Apple iPad kapcsán egyelőre nem tudni, hogy a gyártó miért döntött az új, visszafelé nem kompatibilis SIM támogatása mellett, az azonban bizonyos, hogy hazánkban jelenleg egyetlen szolgáltatánál sincs ilyen, így modemmel szerelt iPad bevezetése sem várható. Az Egyesült Államokban az AT&T és a T-Mobile, Európában pedig az Orange és az O2 kínál csak ilyen kártyákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés