Mennyibe kerül egy Apple Watch 6 anyagárban?

A Counterpoint elemzése szerint az alkatrészköltség nem több, mint 136 dollár, ennek legnagyobb hányada a lapkakészlet és a memória.

Az okosóra piacot egy ideje stabilan az Apple dominálja, 2021 első negyedévében ez 33%-os piaci részesedést jelentett a Counterpoint adatai alapján. Az elemző cég most azt vizsgálta meg, anyagköltségen mennyibe is kerül az Apple okosórájának aktuális verziója és arra jutottak, hogy a BoM (Bill of Material) mindössze 136 dollár.

Kezdjük a kijelzővel. Az Apple Watch Series 6 AoD képes Retina LTPO (alacsony hőmérsékletű polikristályos oxid) OLED képernyővel rendelkezik, amely 1000 nit maxmimumot is tud hozni, viszont ebben a modellben nem elérhető a Force Touch. Ezn nem csak a BoM költségeket csökkentette, de az órát kissé karcsúbbá teszi, számszakilag 0,3 mm-rel a korábbi generációhoz képest. A kijelző és az érintőmodul, valamint az erősített ION-X üveg a teljes anyagköltség 13,2% -át teszi ki.

Talán meglepő, de nem a megjelenítő, hanem a központi feldolgozóegység (S6 SiP) a legdrágább alkatrész. A kétmagos, A13 Bionic 1,8 GHz-es energiahatékony magjain alapuló System on Package az Apple állítása szerint 20% -kal gyorsabb, mint az S5-ös verzió, az adatkapcsolatot biztosító W3 chip pedig támogatja a kétsávos WiFit. Az ARM Cortex architektúrára épülő U1 (ultra szélessávú) 5.0-s Bluetooth chip pedig a pontos helymeghatározást. Az S6 modul 1 GB LPDDR4X RAM-ot és 32 GB (SK Hynix) belső memóriát tartalmaz és a teljes költség 23,7% -át teszi ki.

Az egészségmonitorozáshoz és egyes egészségügyi kondíciók (például alvási apnoé, alacsony véroxigéntelítettség, aritmia, pitvarfibrilláció) felismeréséhez használt szenzorok csekély 12%-kal járulnak hozzá az alkatrészek árához, ebben benne van a gyorsulásmérő zuhanásérzékeléssel, harmadik generációs optikai pulzusszenzor, véroxigénszint-érzékelő, giroszkóp, magasságmérő és környezeti fényérzékelő.

A Watch 6 hangszórója az Apple számításai szerint 50%-kal hangosabb és tisztább, mint az elődmodellnél használt egység, a korona pedig haptikus visszajelzéssel is segíti a rendszernavigációt. A legújabb haptikus motor nagyobb, mint a korábbiak, az Apple Watch 6 belsejében rendelkezésre álló hely körülbelül 35%-át foglalja el, a 303,8 mAh-s akkumulátor pedig kapacitásban körülbelül 7,8 mAh-s növekedést jelent az 5-ös szériához képest képest. Az akkumulátor és az okosóra vezeték nélküli töltőtekercsének kb. teljes BoM költség 6%-ban manifesztálódik.

Az anyaghasználaton viszont tudtak spórolni valamennyit, mivel a hatos széria nem érhető el kerámia tokozással, az alapmodellek kialakításával viszont nem variáltak. A váz fém, az óratest alumíniumból/rozsdamentes acél, a hátlap esetében kerámiát és zafírüveget használtak, a keret pedig rozsdamentes acél. Ezek együttesen a BoM költségének mintegy 13,3%-át teszik ki.

A szigetelés ugyanolyan, mint az előző modellnél, 22810: 2010ISO-besorolással, 50 méterig hitelesítve. Az egyéb passzív alkatrészek, mint például az analóg integrált áramkörök és kapcsolók költsége nem szignifikáns. Az alkatrészek miniatürizálása és ilyen kis helyen való optimális elrendezése viszont meglehetősen költséges. Nem beszélve terjesztésről, marketingről, szervizhálózatról, az adóterhekről, szoftverről és minden egyébről, ami bőven meg tudja tolni az egyébként egész barátságos anyagköltséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple Watch SE - alma mater

    Az olcsóbbik Watch is oktatja az okosóra mezőnyt – előnyösebb ár/érték mutatóval.

Hirdetés