Megjött Magyarországra a Neonode N2

Hirdetés

Tegnap este az RRC DiFo szervezésében bemutatkozott a hazai piac számára is a Neonode N2. Az A38 állóhajón a sajtó is megtekinthette a svéd illetőségű gyártó tavasszal, a 3GSM-en debütált készülékét, amely teljesen egyedi filozófiával igyekszik belopni magát a vásárlók szívébe. A prezentációkat követően (a gyártó regionális vezetője is tartott egy rövid előadást), kézbe is vehettük a telefonokat.

A Neonode N2 durván kicsi. Mindössze 60 grammos súlyával az egyik legkisebb érintésvezérelt eszköz, amit valaha láthattunk, ráadásul Windows Mobile operációs rendszert futtat, bár ennek egy igen speciálisan átalakított verzióját vehettük szemügyre, amely Neno névre hallgat.

A készüléken egy darab gomb, illetve joystick található, de ennek használata sem feltétlenül szükséges, mivel az 2 inch átlójú érintőképernyő segítségével gyakorlatilag minden funkció elérhető. A kezelhetőségre a gyártó nagy hangsúlyt fektetett, ez pedig speciális felhasználói felületet jelent, amely kicsit hasonlít a HTC által használt TouchFLO rendszerhez, de könnyebb kezelni. A miniatűr telefon kijelzője elvben karcmentes, a vezérlést nem is konkrétan a kijelző tapicskolásával oldották meg, hanem a képernyő fölé feszített infravörös háló az, amely az ujjmozdulatokat követni tudja, így nem csak az egy pontot megérinthető képernyő állt rendelkezésükre a tervezőknek, hanem a rendszer bizonyos irányú ujjmozgást is figyel.
Ennek segítségével kicsit iPhone jellegű mondjuk a billentyűzár feloldása, de ugyanilyen "húzó" mozdulatokkal érhetőek el a legfontosabb funkciók és a menürendszer egyes részei is. A kezelhetőséggel valóban nincsen gond. Érdekességből viszont van bőven. Egyrészt a készüléknek nincsen belső memóriája, minden - még az operációs rendszer is - miniSD kártyán fut, amely gyárilag 1 gigás, de cserélhető akár 32 gigabájtosra is. A Neonode engedi azt is, hogy a gyári lapkán levő OS átmásolható lehessen bármilyen miniSD kártyára, így a júzer szabadon növelheti a kapacitást.

Mivel a készülékben Windows Mobile rendszer van, ezért a különböző további szoftverek, témák és egyéb módosítások mindenféle extra szenvedés nélkül rátölthetőek, ehhez maga a gyártó is a www.redneo.com címen üzemelő felhasználói fórumot javasolja, ahol lelkes tulajdonosok osztják meg egymással az esetleges speciális trükköket és programokat.
A Neonode N2 hazai forgalmazása magyar nyelvű készülékekkel indul, a diszrtibútor 2 év garanciát vállal a telefonra. A www.neonode.com címen pedig szintén magyar nyelven tájékozódhat a vásárló.
Volt olyan szerencsénk, hogy tudtunk beszélgetni egy kicsit a gyártó képviselőjével is, így egy pár apróságra még fény derült. Ellentétben a többi megtapogatható készülékkel, az övében volt aktív SIM kártya, illetve rengeteg további extra is, például egy rakás téma. Amikor kiválasztottam az egyiket, akkor meglepve tapasztaltam, hogy a telefon újraindult, s így fény derült arra is, hogy a boot idő bizony elég tetemes, amit azzal magyaráz a Neonode, hogy a memóriakártyáról kell olvasni hozzá az összes adatot. Arra a kérdésemre, hogy miért kell egy sima skin csere kapcsán újraindulnia a készüléknek, azt a választ kaptam, hogy a teljes menüstruktúra megváltoztatható, s így több mint 300 ikont kell újratöltenie a szoftvernek. A jelenleg fekete színben elérhető Neonode N2 a későbbiek folyamán elvben vörös és fehér árnyalatokban is kapható lesz, de természetesen minden nyaggatás ellenére további terveket nem árultak el a jövőre vonatkoztatva az illetékesek. A hírek szerint tárgyalnak a szolgáltatói bevezetésről is, Skandináviában a Telenor ugyanis forgalmazza a készüléket, s mint az közismert tény, a Pannon anyavállalatáról van szó...

A Neonode N2 hazai végfelhasználói ára valamivel bruttó 100 ezer forint alatt marad, ezért cserébe a vásárló a dobozban a töltő és az USB kábel mellett egy gyári Sennheiser fülest is talál. A nagy kérdés azonban az, hogy vajon a hazai piac mennyire fizeti meg a kis méretet és az exkluzivitást egy olyan telefon esetében, amely viszont adatkommunikációs tulajdonságait tekintve elmarad az elvárt szinttől, hiszen a leggyorsabb adatátviteli technológia az N2 esetében a kissé(?) már elavultnak számító GPRS. WLAN szintén nincs a szolgáltatások listáján, de Bluetooth kapcsolatra képes a készülék.
Reményeink szerint hamarosan egy részletes teszt keretében számolhatunk be a telefon tudásáról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés