Megérkezett az IDC negyedik negyedéves jelentése

Január 24-én megérkezett az IDC jelentése a mobilgyártók negyedik negyedéves teljesítményéről. Az IT és telekommunikációs piacra szakosodott elemzőcég jellemzően az adott szegmens öt legjobban teljesítő cégét részletezi, az elvárások alapján az első két helyezett esetén nincs meglepetés, néhányan viszont a vártnál jobban, esetleg rosszabban teljesítettek.

Az okostelefon-részleget elnézve első két helyezés valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, a piacot továbbra is a Samsung és az Apple uralja, előbbi 29 százalékot (63,7 milliós darabszám), utóbbi 21,8 százalékot (47,8 millió eladott példány) harapott ki a szegmensből. Míg bizonyos források alapján sokan a Sony mobilrészlegét hirdették harmadikként, az IDC felmérése alapján a bronzéremmel a Huawei büszkélkedhet, a gyártó 4,9 százalékos részesedéssel és 10,8 milliós darabszámmal rendelkezik. Őket követi a már említett japán cég 4,5 százalékkal, ötödik a ZTE 4,3 százalékkal.

Okostelefon-eladások 2012 Q4-ben (forrás: idc.com)
Okostelefon-eladások 2012 Q4-ben (forrás: idc.com)

A mobiltelefonos szegmens (ami nem csak az okostelefonokat, hanem a feature phone-okat is magában foglalja) esetén a legsikeresebb öt cég között új szereplőként üdvözölhetjük a Nokiát, a finnek a második helyre csúsztak be 86,3 millió eladott készülékkel, ami a piac 17,9 százalékát tette ki. Az első továbbra is a Samsung (111,2 millió telefon, 23 százalékos részesedés), az Apple a harmadik (a 47,8 millió eszköz itt csak 9,9 százalékra elég), a negyedik a ZTE (3,6 százalék), az ötödik a Huawei (3,3 százalék).

Telefoneladások 2012 Q4-ben (forrás: idc.com).
Telefoneladások 2012 Q4-ben (forrás: idc.com).

A 2011-es év negyedik negyedévéhez képest egyébként 1,9 százalékos növekedés történt, az IDC szerint a karácsonyi szezon során az eladott okostelefonok száma megközelítette az alapmobilokét. A tavalyi Q4 időszakban összesen 482,5 millió telefon talált gazdára, míg 2011-ben ez a szám a 473,4 milliót érte el. Az egész évet tekintve 2012-ben 1,2 százalékot nőtt a piac, az év során több, mint 1,7 milliárd készüléket adtak el. Az egész éves teljesítményt tekintve az okostelefonos piacon a Samsung és az Apple volt a nyerő 2012-ben, a Nokia a harmadik helyre csúszott. A teljes éves telefoneladásokat nézve a három dobogós szereplő változatlan, a Nokia viszont helyet cserélt az almás gyártóval.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IDC

Előzmények

  • Mobilos évértékelő - 2012

    Elröppent egy év, elmaradt a világvége, áttekintjük a legfontosabb mozzanatokat és megsaccoljuk, hogy mire számíthatunk 2013-ban.

Hirdetés